Sypaný jablkový koláč bez vajec

Sypaný jablkový koláč bez vajec predstavuje vynikajúcu alternatívu pre všetkých milovníkov dezertov plných chuti, ktorí nechcú tráviť dlhé hodiny pri varení. Tento jednoduchý recept je perfektný pre začiatočníkov, ako aj pre skúsených kuchárov.

Okrem toho, že sa pripravuje bez vajec, je vhodný aj pre vegánov a tých, ktorí sa vyhýbajú vajíčkam z iných dôvodov. Poďme si teda spoločne ukázať postup, ako vyčarovať tento chutný koláč.

Potrebné ingrediencie:

  • 4-5 stredne veľkých jabĺk (ideálne kyslé alebo voňavé)
  • 300 g hladkej múky
  • 150 g trstinového cukru (môžete zvoliť aj bežný cukor)
  • 100 g rastlinného oleja (napríklad slnečnicového alebo kukuričného)
  • 200 ml sójového alebo mandľového mlieka
  • 1 balenie prášku do pečiva (10 g)
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1/2 lyžičky škorice
  • Štipka soli
  • Mletý perník alebo strúhanka (na posypanie)

Potrebné náradie:

  • Hlboká misa
  • Rýchlo pečený plech alebo zapekacia forma (približne 24 cm)
  • Rúra
  • Nôž a strúhadlo (na jabká)
  • Vidlica alebo metla

 

Ako zavárať zelenú fazuľku?

Ako zavárať zelenú fazuľku?

Čítať viac »

Sypaný jablkový koláč bez vajec

Postup:

  1. Príprava jabĺk: Jablká dobre umyjeme, zbavíme šupky a nakrájame na tenké plátky alebo ich strúhame na hrubom strúhadle. Odporúča sa použiť čerstvé jablká, aby si udržali svoju šťavnatosť a chuť.
  2. Zmiešanie suchých ingrediencií: V hlbokej mise spojíme hladkú múku, prášok do pečiva, trstinový cukor, vanilkový cukor, škoricu a soľ. Dobre premiešame, aby sa všetky zložky rovnomerne rozložili.
  3. Pridanie mokrých ingrediencií: K suchej zmesi pridáme rastlinný olej a sójové alebo mandľové mlieko. Pomocou vidlice alebo metličky všetko dôkladne zamiešame, až kým nevytvoríme hladké cesto. Cesto by malo byť hrubšie, aby sa koláč dobre upiekol.
  4. Príprava plechu: Zapekaciu formu alebo plech vyložíme papierom na pečenie alebo jemne potrieme olejom, aby sa koláč neprilepil. Plech má spravidla rozmer 24 cm, ale môžete využiť aj iný, len si dávajte pozor na jeho objem.
  5. Vrstvenie ingrediencií: Na dno plechu roztiahneme približne polovicu cesta. Následne naň naukladáme polovicu pripravenej jablkovej zmesi. Na jabĺčka opäť pridáme zvyšok cesta a na vrch položíme zvyšné jablká. Táto metóda zabezpečí krásnu textúru a chuť koláča.
  6. Posypanie a pečenie: Hornú vrstvu jabĺk môžeme posypať trochou mletého perníka alebo strúhanky, čo pridá chrumkavosť a príchuť. Rúru predhrejeme na 180 °C a koláč pečieme zhruba 35-45 minút. Počas pečenia sledujeme, či nie je koláč príliš tmavý; ak áno, môžeme ho prekryť alobalom.
  7. Overenie upečenia: Po uplynutí časového intervalu skontrolujeme, či je koláč uvarený. Do stredu koláča zapichneme špáradlo. Ak vyjde čisté, koláč je hotový. Po upečení je dôležité nechať koláč vychladnúť aspoň 10-15 minút, aby sa lepšie krájal.
  8. Podávanie: Upečený sypaný jablkový koláč bez vajec môžeme podávať posypaný práškovým cukrom, čím zvýšime jeho atraktivitu a chuť. Skvele chutí aj s kopčekom rastlinnej šľahačky alebo s vanilkovou zmrzlinou.

Záver:
Tento sypaný jablkový koláč bez vajec je jednoduchým a chutným dezertom, ktorý si zamilujete. Výborne sa hodí ako zákusok k šálke kávy, čaju alebo ako chutné špeciálne jedlo na rodinné stretnutia.

Odporúčam pripraviť viacero porcií, pretože máte istotu, že sa rýchlo zje! Prajem vám dobrú chuť a množstvo radosti pri pečení.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

13 Komentárov

  1. Dlitajova píše:

    Vynikajúci recept, určite vyskúšam!

  2. Vlcek Milota píše:

    Ďakujem za skvelý tip, milujem jablkové dezerty!

  3. Kovac Branislav píše:

    Skvelý návod, ľahko sa to bude variť.

  4. Anonym píše:

    Recept znie skvele, musím si ho vyskúšať!

  5. JablkovýMág píše:

    Tento recept na sypaný jablkový koláč bez vajec je úžasný! Milujem, ako je jednoduchý a chutný. Jablká sú výborné a vôbec mi nechýbajú vajcia. Určite ho vyskúšam na rodinnej oslave!

  6. KuchynskýKúzelník píše:

    Wow, tento koláč vyzerá fantasticky! Mám rád rýchle recepty a tento je presne to, čo hľadám. Určite ho pripravím a poteším celú rodinu. Ďakujem za skvelý tip!

  7. PohodovýPečič píše:

    Sypaný jablkový koláč bez vajec? To znie super! Mám rád dezerty, ktoré sa dajú rýchlo pripraviť. Teším sa na jeho chuť, určite bude skvelým prídavkom k môjmu obľúbenému čaju!

  8. SladkýNápad píše:

    Tento koláč je ako stvorený pre mňa! Nemám čas na zložitosti v kuchyni, ale milujem jablká. Vďaka za inšpiráciu, určite sa pustím do pečenia už zajtra!

  9. JazykLásky píše:

    Koláč vyzerá veľmi chutne! Neviem sa dočkať, kedy ho vyskúšam. Znie to tak jednoducho a pritom tak lahodne. Som si istý, že to bude hit v mojej domácnosti!

    1. Desertníček píše:

      Súhlasím! Tieto jednoduché recepty sú najlepšie, vždy ma potešia a prinesú úsmev na tvár.

  10. Srdiečko123 píše:

    Wow, tento recept na sypaný jablkový koláč bez vajec vyzerá fantasticky! Nikdy som nevedela, že sa dá pripraviť taký chutný dezert bez vajec. Určite ho vyskúšam, lebo milujem jablká a sladkosti. Ďakujem za skvelý tip! Znie to jednoducho a rýchlo, presne ako to mám rada. Pečenie ma veľmi baví a tento koláč bude skvelým prírastkom do mojej zbierky receptov. Už sa teším, ako ho budem podávať rodine a priateľom pri káve. Dúfam, že sa mi podarí tak dobrý ako na obrázku! Nezabudnem pridať aj štipku škorice, to je moja obľúbená korenina. Prajem všetkým veľa šťastia pri pečení!

    1. KávovýFanúšik píše:

      Aj ja milujem jablkové koláče! Tento recept vyzerá veľmi lákavo a nielenže je bez vajec, ale je aj super jednoduchý na prípravu. Veľa krát som robila podobný recept s vajcami, ale určite vyskúšam túto vegánsku verziu. Jablká mám doma stále a už sa teším na ten lahodný vôňu pečenia! Myslím si, že tento koláč bude ideálny k mojej obľúbenej káve poobede s priateľmi. Veľa šťastia všetkým pri pečení!

    2. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujem veľmi pekne za vašu nadšenú reakciu na recept na sypaný jablkový koláč bez vajec! Som rada, že vás inšpiruje skúsiť nový dezert plný chute bez vajec. Verím, že sa vám bude páčiť rovnako ako na obrázku a že sa stane skvelým prírastkom do vašej zbierky receptov. Pridanie štipky škorice je skvelý nápad, určite pridá koláču ešte viac lahodnosti. Držím vám palce pri pečení a dúfam, že si tento skvelý dezert užijete s vašou rodinou a priateľmi pri chutnej káve. Ešte raz veľké ďakujem a prajem vám veľa radosti z pečenia!