Sypaný jablkový koláč bez vajec

Sypaný jablkový koláč bez vajec je vynikajúca voľba pre každého, kto miluje dezerty plné chuti, ale nechce tráviť hodiny v kuchyni. Tento jednoduchý recept je ideálny pre začiatočníkov aj skúsených kuchárov.

Navyše, je bez vajec, takže je vhodný aj pre vegánov a tých, ktorí sa vyhýbajú vajíčkam z iných dôvodov. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako tento lahodný koláč pripravíme.

Ingrediencie:

  • 4-5 stredne veľkých jabĺk (najlepšie kyslé alebo aromatické)
  • 300 g hladkej múky
  • 150 g trstinového cukru (môžete použiť aj klasický cukor)
  • 100 g rastlinného oleja (napríklad slnečnicového alebo kukuričného)
  • 200 ml sójového alebo mandľového mlieka
  • 1 balenie prášku do pečiva (10 g)
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1/2 lyžičky škorice
  • Štipka soli
  • Mletý perník alebo strúhanka (na posypanie)

Nástroje:

  • Hlboká misa
  • Vložený plech alebo zapekacia forma (cca 24 cm)
  • Rúra
  • Nôž a strúhadlo (na jablká)
  • Vidlica alebo metlička

 

Sypaný jablkový koláč bez vajec

Postup:

  1. Príprava jabĺk: Jablká dôkladne umyjeme, očistíme od š-upky a nakrájame na tenké plátky alebo ich postrúhame na hrubom strúhadle. Ráno odporúčame použiť tieto jablká, aby si zachovali svoju šťavnatosť a chuť.
  2. Zmiešanie suchých ingrediencií: V hlbokej mise zmiešame hladkú múku, prášok do pečiva, trstinový cukor, vanilkový cukor, škoricu a soľ. Dobre premiešame a zabezpečíme, aby boli všetky ingrediencie rovnomerne rozložené.
  3. Pridanie mokrých ingrediencií: Do suchej zmesi pridáme rastlinný olej a sójové alebo mandľové mlieko. Pomocou vidlice alebo metličky všetko dôkladne zmiešame, až kým nevznikne hladké cesto. Cesto by malo byť hrubšie, aby sa koláč dobre spiekol.
  4. Príprava plechu: Zapekaciu formu alebo plech vyložíme papierom na pečenie alebo jemne potrieme olejom, aby sa koláč neprilepil. Plech zvyčajne má rozmer 24 cm, ale môžete použiť aj iný, len si dávajte pozor, aký je jeho objem.
  5. Vrstvenie ingrediencií: Na dno plechu nalejeme asi polovicu cesta. Potom naň naukladáme polovicu pripravenej jablkovej zmesi. Na jabĺčka opäť nalejeme zvyšok cesta a na vrch naukladáme zvyšné jablká. Týmto spôsobom dosiahneme krásnu textúru a chuť koláča.
  6. Posypanie a pečenie: Vrchnú vrstvu jabĺk môžeme posypať trochou mletého perníka alebo strúhanky, aby sme pridali chrumkavosť a chuť. Rúru predhrejeme na 180 °C a koláč pečieme približne 35-45 minút. Počas pečenia sledujeme, či nie je koláč príliš tmavý. Ak áno, môžeme ho zakryť alobalom.
  7. Overenie upečenia: Po uplynutí doby pečenia skontrolujeme, či je koláč upečený. Pomocou špáradla zapichneme do stredu koláča. Ak vyjde čisté, koláč je hotový. Nezabudnite, že po upečení je dôležité nechať koláč vychladnúť ešte aspoň 10-15 minút, aby sa lepšie krájal.
  8. Podávanie: Upečený sypaný jablkový koláč bez vajec môžeme podávať s posypaním práškovým cukrom, čím pridáme na atraktivite a chuti. Skvele chutí aj s kopčekom rastlinného šľahačka alebo podávaný s vanilkovou zmrzlinou.

Záver:
Tento sypaný jablkový koláč bez vajec je jednoduchým a chutným dezertom, ktorý si zamilujete. Skvele sa hodí ako zákusok k šálke kávy, čaju alebo aj ako chutné špeciálne jedlo na rodinné stretnutia.

Odporúčam vyrobiť viacero porcií, pretože sa rýchlo minie! Prajem vám dobrú chuť a množstvo radosti pri pečení.

Podobné príspevky

13 Komentárov

  1. Dlitajova píše:

    Vynikajúci recept, určite vyskúšam!

  2. Vlcek Milota píše:

    Ďakujem za skvelý tip, milujem jablkové dezerty!

  3. Kovac Branislav píše:

    Skvelý návod, ľahko sa to bude variť.

  4. Anonym píše:

    Recept znie skvele, musím si ho vyskúšať!

  5. JablkovýMág píše:

    Tento recept na sypaný jablkový koláč bez vajec je úžasný! Milujem, ako je jednoduchý a chutný. Jablká sú výborné a vôbec mi nechýbajú vajcia. Určite ho vyskúšam na rodinnej oslave!

  6. KuchynskýKúzelník píše:

    Wow, tento koláč vyzerá fantasticky! Mám rád rýchle recepty a tento je presne to, čo hľadám. Určite ho pripravím a poteším celú rodinu. Ďakujem za skvelý tip!

  7. PohodovýPečič píše:

    Sypaný jablkový koláč bez vajec? To znie super! Mám rád dezerty, ktoré sa dajú rýchlo pripraviť. Teším sa na jeho chuť, určite bude skvelým prídavkom k môjmu obľúbenému čaju!

  8. SladkýNápad píše:

    Tento koláč je ako stvorený pre mňa! Nemám čas na zložitosti v kuchyni, ale milujem jablká. Vďaka za inšpiráciu, určite sa pustím do pečenia už zajtra!

  9. JazykLásky píše:

    Koláč vyzerá veľmi chutne! Neviem sa dočkať, kedy ho vyskúšam. Znie to tak jednoducho a pritom tak lahodne. Som si istý, že to bude hit v mojej domácnosti!

    1. Desertníček píše:

      Súhlasím! Tieto jednoduché recepty sú najlepšie, vždy ma potešia a prinesú úsmev na tvár.

  10. Srdiečko123 píše:

    Wow, tento recept na sypaný jablkový koláč bez vajec vyzerá fantasticky! Nikdy som nevedela, že sa dá pripraviť taký chutný dezert bez vajec. Určite ho vyskúšam, lebo milujem jablká a sladkosti. Ďakujem za skvelý tip! Znie to jednoducho a rýchlo, presne ako to mám rada. Pečenie ma veľmi baví a tento koláč bude skvelým prírastkom do mojej zbierky receptov. Už sa teším, ako ho budem podávať rodine a priateľom pri káve. Dúfam, že sa mi podarí tak dobrý ako na obrázku! Nezabudnem pridať aj štipku škorice, to je moja obľúbená korenina. Prajem všetkým veľa šťastia pri pečení!

    1. KávovýFanúšik píše:

      Aj ja milujem jablkové koláče! Tento recept vyzerá veľmi lákavo a nielenže je bez vajec, ale je aj super jednoduchý na prípravu. Veľa krát som robila podobný recept s vajcami, ale určite vyskúšam túto vegánsku verziu. Jablká mám doma stále a už sa teším na ten lahodný vôňu pečenia! Myslím si, že tento koláč bude ideálny k mojej obľúbenej káve poobede s priateľmi. Veľa šťastia všetkým pri pečení!

    2. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujem veľmi pekne za vašu nadšenú reakciu na recept na sypaný jablkový koláč bez vajec! Som rada, že vás inšpiruje skúsiť nový dezert plný chute bez vajec. Verím, že sa vám bude páčiť rovnako ako na obrázku a že sa stane skvelým prírastkom do vašej zbierky receptov. Pridanie štipky škorice je skvelý nápad, určite pridá koláču ešte viac lahodnosti. Držím vám palce pri pečení a dúfam, že si tento skvelý dezert užijete s vašou rodinou a priateľmi pri chutnej káve. Ešte raz veľké ďakujem a prajem vám veľa radosti z pečenia!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *