Talianske lasagne

Talianske lasagne

Plátky cestovín:

  • 250 g lasagne (predvarené podľa pokynov na obale)
  • Soľ a voda na varenie cestovín

Mäsová omáčka:

  • 500 g mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa (alebo ich kombinácia)
  • 1 cibuľa, drobne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 400 g konzervovaných paradajok (najlepšie celé olúpané)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • Soľ a korenie podľa vlastných preferencií
  • Olej na opekanie

Bešamelová omáčka:

  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • Štipka muškátového oriešku
  • Soľ a korenie podľa vlastnej chuti

Na vrstvy:

Ako dlho sa varí údené rebro?

Ako dlho sa varí údené rebro?

Čítať viac »

  • 250 g strúhaného syra (napr. parmezán, pecorino alebo ich kombinácia)

 

Talianske lasagne

  1. Lasagne predvarte podľa pokynov uvedených na obale v osolenej vode a nechajte ich dôkladne odkvapkať.
  2. Pripravte mäsovú omáčku: Na panvici rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu spolu s cesnakom, kým nezmäknú a nezosklovia. Potom pridajte mleté mäso a restujte, až kým nie je zlatisté. Následne vložte paradajky (môžete ich rozdrviť vidličkou priamo na panvici), paradajkový pretlak, sušené bylinky, soľ a korenie. Dajte dusiť približne 20-30 minút, aby sa omáčka dobre prepojila a zhušťila.
  3. Pripravte bešamelovú omáčku: V väčšom hrnci roztopte maslo, pridajte múku a miešajte, až kým sa nevytvorí hladká pasta. Postupne, za stáleho miešania, prilievajte mlieko. Dôkladne premiešajte, aby sa zabránilo vzniku hrudiek. Na záver pridajte muškátový oriešok, soľ a korenie. Varíme bešamel, kým nezhustne a nezíska hladkú konzistenciu.
  4. Na dno zapekacej misy nalejte vrstvu bešamelovej omáčky a rovnomerne ju rozotrite.
  5. Na bešamel položte vrstvu predvarených lasagní.
  6. Na lasagne rozotrite mäsovú omáčku a navrch posypte strúhaným syrom.
  7. Vrstvenie lasagní opakujte – striedajte lasagne, mäsovú omáčku a syr až do vyčerpania všetkých ingrediencií. Posledná vrstva by mala byť bešamelová omáčka, ktorú rovnomerne rozotrite na vrch.
  8. Celý povrch lasagní posypte hrstkou strúhaného syra.
  9. Pečte lasagne v predhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút, kým sa povrch krásne nezafarbí do zlatista a lasagne dobre neopražia.
  10. Pred krájaním a servírovaním nechajte lasagne chvíľu vychladnúť.

 

Na mäsovú omáčku:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g konzervovaných nakrájaných paradajok
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja

Na bešamel:

  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • Soľ a muškátový orech podľa vlastnej chuti

Ostatné:

  • 250 g lasagní (cestoviny)
  • 200 g strúhaného syra (napr. mozzarella alebo parmezán)

Postup

1. Príprava mäsovej omáčky:

  1. Na panvici rozohrejte olivový olej a prisypte drobne nasekanú cibuľu. Restujte ju, až kým nebude sklovitá.
  2. Pridajte pretlačený cesnak a krátko restujte.
  3. Potom do panvice vložte mleté mäso a opražte ho do zlatista.
  4. Dochutíme soľou, čiernym korením, bazalkou a oreganom.
  5. Pridajte konzervované paradajky a paradajkový pretlak a varte na miernom ohni približne 20 minút, aby sa zmes pekne zahustila.

2. Príprava bešamelu:

  1. V hrnci na miernom ohni roztopte maslo.
  2. Pridajte hladkú múku a miešajte, kým nedosiahnete zlatú pastu (základ pre bešamel).
  3. Postupne prilievajte mlieko, neustále miešajte, aby ste zabránili vzniku hrudiek.
  4. Varíme, až kým omáčka nezískava hustejšiu konzistenciu. Ochuťte soľou a muškátovým orechom.

3. Skladanie lasagní:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Na dno zapekacej misy rozetrite tenkú vrstvu mäsovej omáčky.
  3. Následne pridajte vrstvu lasagní, potom bešamel a posypte syrom.
  4. Opakujte vrstvenie (mäsová omáčka, lasagne, bešamel a syr) až do vyčerpania ingrediencií. Posledná vrstva by mala byť bešamel s navršeným syrom navrchu.

4. Pečenie:

  1. Lasagne pečte v predhriatej rúre asi 30-40 minút, kým sa syr neupečie a nezískate zlatohnedú kôrku.
  2. Po upečení nechajte lasagne odstáť aspoň 10 minút pred podávaním, aby sa vrstvy stabilizovali.

Podávanie

Lasagne môžete podávať s čerstvým šalátom a lahodným chlebom. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *