Talianske lasagne

Talianske lasagne

Plátky cestovín:

  • 250 g lasagne (predvarené podľa návodu na obale)
  • Soľ a voda na varenie cestovín

Mäsová omáčka:

  • 500 g mletej hovädzej alebo bravčovej (alebo kombinácia oboch)
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 400 g konzervovaných paradajok (najlepšie celých olúpaných paradajok)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olej na opekanie

Bešamelová omáčka:

  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • Štipka muškátového oriešku
  • Soľ a korenie podľa chuti

Na vrstvy:

  • 250 g strúhaného syra (parmezán, pecorino alebo kombinácia oboch)

 

Talianske lasagne

  1. Predvarte lasagne podľa návodu na obale v osolenej vode. Nechajte ich odkvapkať.
  2. Pripravte mäsovú omáčku. Na panvici zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú sklovité. Pridajte mleté mäso a orestujte ho do zlatista. Pridajte paradajky (môžete ich pretlačiť vidličkou priamo na panvici), paradajkový pretlak, sušené bylinky, soľ a korenie. Nechajte omáčku dusiť asi 20-30 minút, kým sa dochutí a zredukuje.
  3. Pripravte bešamelovú omáčku. Vo väčšom hrnci rozpustite maslo, pridajte múku a miešajte do hladkej pasty. Postupne za stáleho miešania prilievajte mlieko. Dôkladne premiešajte, aby nevznikli hrudky. Pridajte štipku muškátového oriešku, soľ a korenie. Varíme bešamel, kým nezhustne a získa hladkú konzistenciu.
  4. Na dno pekáča nalejte trochu bešamelovej omáčky a rozotrite ju.
  5. Na bešamelovú omáčku položte vrstvu predvarených lasagní.
  6. Na lasagne nanesite mäsovú omáčku a posypte ju strúhaným syrom.
  7. Opakujte vrstvenie lasagní, mäsovej omáčky a syra, kým nevyčerpáte všetky ingrediencie. Posledná vrstva by mala byť bešamelová omáčka, ktorú rovnomerne rozotrite po vrchu.
  8. Posypte celý povrch lasagní hrstou strúhaného syra.
  9. Pečte lasagne v predhriatej rúre na 180°C približne 25-30 minút, kým sa povrch krásne zazlatí a lasagne sú dobre prepečené.
  10. Nechajte lasagne chvíľu vychladnúť pred krájaním a servírovaním.

 

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *