Tekvicový koláč bez vajec

Tekvicový koláč bez vajec patrí medzi obľúbené jesenné dezerty, ktoré prinášajú teplé a útulné chute. Tento recept je skvelý pre tých, ktorí sa snažia vyhnúť vajciam, či už kvôli alergiám, vegetariánskemu alebo vegánskemu životnému štýlu.

Aj bez vajec môže byť výsledný koláč vynikajúci, nadýchaný a bohatý na chuť. Pozrime sa na jednoduchý spôsob, ako si ho pripraviť.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 balenie prášku do pečiva (16 g)
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orecha
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 120 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo kokosového)
  • 200 g tekvice (upečenej a rozmixovanej)
  • 100 ml rastlinného mlieka (napr. mandľového alebo sójového)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Na posypanie:

Lievance z jahodového kefíru

Lievance z jahodového kefíru

Čítať viac »

  • Hrsť nasekaných vlašských orechov
  • Cukrový prášok na posypanie (voliteľné)

 

Tekvicový koláč bez vajec

Postup:

  1. Príprava tekvice: Na začiatok si pripravíme tekvicu. Ak máte čerstvú tekvicu, ošúpte ju, nakrájajte na kocky a varte ju v pare alebo v osolenej vode, kým nezmäkne. Po uvarení nechajte vychladnúť a následne rozmixujte na jemné pyré. Môžete tiež využiť predvarené tekvicové pyré, ktoré je dostupné v obchodoch.
  2. Predhriatie rúry: Pred začiatkom prípravy cesta si nastavte rúru na 180 °C. Prichystajte si tortovú formu s priemerom asi 20-22 cm. Dno a okraje formy vystlite papierom na pečenie, aby sa koláč lepšie vybral po upečení.
  3. Miešanie suchých ingrediencií: Vo veľkej mise zmiešajte hladkú múku, trstinový cukor, prášok do pečiva, škoricu, muškátový orech, zázvor a soľ. Tieto komponenty dôkladne premiešajte, aby sa chute dobre spojili.
  4. Miešanie mokrých ingrediencií: V samostatnej miske skombinujte rastlinný olej, tekvicové pyré, rastlinné mlieko a vanilkový extrakt. Miešajte, kým sa všetky mokré ingrediencie dôkladne nespoja.
  5. Začlenenie ingrediencií: Do suchých zmesí pridajte mokré zmesi a jemne premiešajte, kým sa všetko nespojí. Nemiešajte príliš, aby koláč nezostal tuhý. Môžete pridať aj polovicu nasekaných vlašských orechov do cesta pre chrumkavosť.
  6. Pečenie: Cesto prelejte do pripravenej tortovej formy a povrch upravte stierkou. Pečte v predhriatej rúre 30-40 minút, alebo kým nie je koláč zlatistý a špáradlo zapichnuté do stredu vyjde čisté. Ak na povrchu koláča začne príliš hnednúť, môžete ho zakryť alobalom.
  7. Chladenie: Po upečení nechajte koláč vo forme chladnúť asi 10 minút, potom ho vyberte a preneste na mriežku, kde ho nechajte úplne vychladnúť.
  8. Podávanie: Koláč môžete servírovať tak, ako je, alebo ho posypte práškovým cukrom a ozdobte zvyšnými nasekanými vlašskými orechmi. Tekvicový koláč je tiež skvelý s šľahačkou alebo rastlinným jogurtom.

Tento lahodný tekvicový koláč bez vajec si určite obľúbite nielen počas jesene, ale aj kedykoľvek v priebehu roka. Je to vynikajúci recept na rodinné stretnutia, oslavy alebo len tak pre radosť. Čerstvo upečený koláč má úžasnú arómu a určite si nájde svoje miesto aj na vašich stoloch. Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 Komentárov

  1. Irena Labuda píše:

    Skvelý recept! Už sa neviem dočkať, kedy si vyskúšam tento jednoduchý a chutný tekvicový koláč bez vajec.

  2. Vincent50 píše:

    Neviem čakať, kedy si pripravím tento recept. Znie to naozaj lahodne!

  3. Mtruben píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadal. Ďakujem!

  4. Janka123 píše:

    Tento recept na tekvicový koláč bez vajec je skvelý! Vždy som sa bála, že bez vajec to nebude ono, ale výsledok bol úžasný! Koláč bol nadýchaný a plný chuti. Určite ho vyskúšam znova a pridám aj trochu čokolády. Odporúčam všetkým, ktorí majú radi sladkosti bez vajec. Perfektný dezert na jeseň! Nezabudnite si pripraviť aj šľahačku, je to lahôdka!

    1. MilošHruška píše:

      Súhlasím s Jankou, tento koláč je jednoducho skvostný! Urobil som ho na oslavu a všetkým veľmi chutil. Bolo mi povedané, že je lepší ako klasický tekvicový koláč s vajcami. Naozaj sa nemusíte báť experimentovať, pretože táto alternatíva je fantastická a určite ju odporúčam aj svojim priateľom.