Teľací krk bez kosti - Recepty

Teľací krk bez kosti je skvelou voľbou pre tých, ktorí si chcú vychutnať lahodný a šťavnatý pokrm. Tento recept je jednoduchý a poteší každého gurmána.

Pripravíme si teľací krk na červenom víne s aromatickou zeleninou a bylinkami. Podávame s pyré z batátov alebo s čerstvým chlebom.

Ingrediencie:

Pre 4 porcie budete potrebovať:

  • 800 g teľacieho krku bez kosti
  • 250 ml červeného vína (napríklad Merlot alebo Cabernet Sauvignon)
  • 3 stredné cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 veľká zelerová stopka
  • 150 g paradajkovej pasty
  • 500 ml vývaru (môže byť hovädzí alebo zeleninový)
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • Soľ a čierne korenie na dochutenie
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (napr. petržlenová vňať)

 

Teľací krk bez kosti – Recepty

Príprava:

  1. Príprava mäsa: Teľací krk je najlepšie pred varením nechať vybrať z chladničky aspoň 30 minút, aby mal izbovú teplotu. Potom ho nastrúhame soľou a čiernym korením z oboch strán. Na väčšej panvici na strednom ohni rozohrejeme olivový olej a opekáme mäso zo všetkých strán, kým nie je pekne hnedé, približne 4-5 minút z každej strany. Opečené mäso vyberieme na tanier.
  2. Príprava zeleniny: Na tej istej panvici, kde sa mäso opieklo, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a mrkvu, a restujeme, kým nie sú jemné a cibuľa nie je priesvitná (asi 5 minút). Potom pridáme na kocky nakrájaný zeler a nasekaný cesnak, ktorý restujeme ďalšie 2 minúty, aby sa uvoľnila jeho aróma.
  3. Pridanie vína a paradajkovej pasty: Do panvice pridáme paradajkovú pastu a dobre premiešame. Následne prilejeme červené víno a necháme ho pár minút zredukovať, aby alkoholu vyprchal a chutilo to lepšie. Pri miešaní škrabkou zoškrabeme všetky zlatisté kúsky z dna panvice, ktoré dodajú pokrmu hĺbku chuti.
  4. Varíme: K zeleninovo-vínovej zmesi vrátime teľací krk a všetko poukladáme do veľkého hrnca. Prilejeme vývar, pridáme bobkové listy, oregano a tymián. Pokryjeme pokrievkou a necháme variť na nízkej teplote asi 2-2,5 hodiny, alebo kým nie je mäso veľmi mäkké a nežné. Môžeme občas skontrolovať a premiešať, aby sa prísady nepripálili.
  5. Kontrola dochutenia: Po uplynutí času varenia opatrne vyberieme teľací krk z hrnca a necháme ho chvíľu odpočívať. Medzitým môže byť omáčka v hrnci zredukovaná na požadovanú hustotu. Ak je omáčka príliš riedka, nechajte ju variť niekoľko minút bez pokrievky, kým sa zahustí.
  6. Podávanie: Teľací krk nakrájame na plátky alebo porcie a servírujeme ho na tanier, pokryté lahodnou omáčkou. Dá sa podávať s pyré z batátov alebo s čerstvým chlebom, aby ste si mohli vychutnať túto chutnú omáčku.
  7. Ozdoba: Na záver môžeme pokrm ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo inými bylinkami podľa chuti.

Tento recept na teľací krk bez kosti sa bude skvele hodiť na špeciálne príležitosti, rodinné večere či na nepárne zimné večery, keď si chcete dopriať niečo skutočne chutné. Bon appétit!

Podobné príspevky

14 Komentárov

  1. Darina Noskova píše:

    Super recept! Musím vyskúšať, znie to úžasne!

  2. Liana14 píše:

    Ďakujem za skvelý tip na večeru, určite vyskúšam!

  3. Králiček123 píše:

    Tento recept na teľací krk bez kosti vyzerá fantasticky! Už sa teším, ako ho pripravím na rodinnú oslavu. Kombinácia vína a byliniek určite dodá jedlu úžasnú chuť!

  4. ChrumkavéJablko píše:

    Wow, teľací krk bez kosti! To znie super. Určite vyskúšam s batátovým pyré, to bude lahodná kombinácia. Ďakujem za skvelý recept!

  5. KocúrKryštof píše:

    Toto je presne to, čo hľadám! Znie to tak chutne a jednoduché na prípravu. Už mám chuť na niečo dobré, takže sa do toho hneď pustím!

  6. VeseláBublinka píše:

    Teľací krk v červenom víne? Mňam! To musí byť nielen chutné, ale aj voňavé. Určite si pripravím tento recept cez víkend!

  7. MäkkýSníček píše:

    Skvelý tip! Teľací krk je taký výborný a s týmto receptom bude určite dokonalosť. Nemôžem sa dočkať výsledku! Dík za inšpiráciu.

  8. PohodovýRybár píše:

    Tento recept vyzerá ako stvorený pre mňa! Rád varím pre rodinu a verím, že im tento pokrm veľmi chutí. Pridám aj čerstvé bylinky na ozdobu!

    1. ŠťastnáLúka píše:

      @PohodovýRybár Som si istá, že sa ti podarí! Všetci budú nadšení z tvojej kuchyne.

  9. @ÚžasnýDino píše:

    @VeseláBublinka Určite to vyskúšam tiež! Kombinácia zeleniny a byliniek je presne to, čo mám rád.

    1. @MäkkýSníček píše:

      @ÚžasnýDino Nezabudni sa podeliť o fotky, keď budeš variť!

  10. Kocúr123 píše:

    Tento recept na teľací krk bez kosti je úžasný! Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam. Určite to bude skvelé jedlo pre našu rodinu na víkend. Milujem jednoduché recepty s kvalitnými surovinami, a tento vyzerá presne tak. Aj tá kombinácia s batátovým pyré znie fantasticky! Odporúčam každému, kto má rád dobré jedlo!

    1. ZelenýJablko píše:

      Súhlasím! Tento recept ma úplne nadchol. Teľací krk je taký šťavnatý a voňavý, keď sa varí s červeným vínom a bylinkami. Hneď si ho zapíšem do svojho zoznamu receptov na vynikajúce večere! Ďakujem za zdieľanie tohto skvelého nápadu!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za vaš komentár! Teší nás, že sa vám recept páčil a že ste ho pridali do svojho zoznamu. Skutočne je teľací krk s červeným vínom a bylinkami vynikajúcou voľbou pre šťavnatú a voňavú večeru. Ak budete mať nejaké ďalšie skvelé recepty alebo skúsenosti, neváhajte sa s nami podeliť! Ďakujeme za podporu a prajeme veľa chutných zážitkov v kuchyni!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *