Hrachová polievka je klasická a lahodná polievka, ktorá je populárna na celom svete. Tento článok vám ponúka recept na jej prípravu:
Ingrediencie:
- 250 g sušeného hrachu
- 1 veľká cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 mrkvy, nastrúhané
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
- kyslá smotana na servírovanie (voliteľné)
Klasická hrachová polievka
Postup:
- Do hrnca vložte sušený hrách a dôkladne ho prepláchnite pod tečúcou vodou.
- Do hrnca nalejte vodu a nechajte hrach namočený cez noc.
- Na nasledujúci deň vodu zlejte a hrach ešte raz opláchnite.
- Do hrnca pridajte olivový olej a osmahnite cibuľu spolu s cesnakom, až kým nezmäknú.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájané zemiaky, krátko ich opečte.
- Následne pridajte namočený hrach spolu so zeleninovým vývarom alebo vodou.
- Varte pomaly približne 1 hodinu, alebo až kým hrach nezačne zmäknúť.
- Ak preferujete hladkú polievku, použite ponorný mixér na rozmixovanie.
- Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa preference.
- Podávajte s čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a podľa chuti aj s lyžičkou kyslej smotany.
Verím, že tento recept vám pomôže vytvoriť vynikajúcu klasickú hrachovú polievku! Prajem dobrú chuť!
2) Tradičná hrachová polievka
Ingrediencie:
- 300 g sušeného hrachu
- 1 liter vývaru (zeleninový alebo mäsový)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- Soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 1 lyžica rasce
- 2 lyžice oleja alebo masla
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava hrachu: Sušený hrach je potrebné na niekoľko hodín (najlepšie cez noc) namočiť do studenej vody. Pred varením ho dôkladne prepláchnite.
-
Príprava zeleniny: Na panvici rozohrejte olej alebo maslo. Pridajte do hrnca nasekanú cibuľu a osmahnite ju do sklovita. Následne pridajte mrkvu nakrájanú na kolieska a zemiak nakrájaný na kocky. Všetko spolu osmahnite asi 5 minút.
-
Varíme polievku: Do veľkého hrnca nalejte vývar a pridajte namočený a prepláchnutý hrach. Priveďte k varu. Po zovretí pridajte osmahnutú zeleninu, bobkové listy, cesnak a rascu. Dochutila som to tak riadne soľou a korením. Teda viac muž to tak miluje. Varíme na miernom ohni približne 45-60 minút, alebo kým hrach nezmäkne.
-
Mixovanie: Ak preferujete hladkú polievku, môžete ju po dovarení rozmixovať ponorným mixérom. Ak máte radšej hrubšiu konzistenciu, nechajte hrach celé zrná v polievke.
-
Servírovanie: Polievku podávajte teplú, posypanú čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete pridať aj chlieb alebo pečivo k servírovaniu.
Prajem dobrú chuť!
Moja babaička ma ju učila presne tak isto ako vás.
Pkene 🙂
Tento recept na hrachovú polievku je skvelý! Mám rád tradičné jedlá a táto polievka je perfektná na zimu. Hrách je zdravý a plný chuti. Určite to vyskúšam. Ďakujem za recept!
Juj, aká dobrá polievka! Hrachová polievka je mojou obľúbenou. Rada pridávam aj nejaké bylinky, aby bola ešte chutnejšia. Ďakujem za jednoduchý návod, určite ho vyskúšam. Dobrú chuť všetkým!
Wow, hrachová polievka vyzerá fantasticky! Milujem, keď sú jedlá jednoduché a chutné. Tento recept si určite zapíšem a pripravím pre rodinu. Teším sa na tú vôňu v kuchyni!
Hrachová polievka je klasika! Tento recept sa mi páči, pretože je veľmi jasný a jednoduchý. Určite si pripravím túto výbornú polievku na nedeľný obed s rodinou. Mňam!
Super recept na hrachovú polievku! Pripomína mi detstvo a jedlo od babičky. Takéto tradičné jedlá sú najlepšie, pretože sú plné lásky a chuti. Ďakujem za tento tip!