Hrachová polievka je tradičná a chutná polievka, ktorá je obľúbená po celom svete. Tu je recept, ako ju pripraviť:
Suroviny:
- 250 g sušeného hrachu
- 1 veľká cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 mrkvy, nastrúhané
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
- kyslá smotana na podávanie (voliteľné)
Tradičná hrachová polievka
Postup:
- Vložte sušený hrách do hrnca a prepláchnite ho pod tečúcou vodou.
- Do hrnca pridajte vodu a nechajte hrach namočený cez noc.
- Na druhý deň nechajte vodu odkvapkať a opláchnite hrach.
- Do hrnca pridajte olivový olej a opražte cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké.
- Pridajte mrkvu a zemiaky a opražte ich krátko.
- Potom pridajte namočený hrach a zeleninový vývar alebo vodu.
- Pomaly variť asi 1 hodinu, alebo kým hrach nezmäkne.
- Ak chcete hladkú polievku, použite ponorný mixér na rozmixovanie polievky.
- Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou a prípadne s lyžičkou kyslej smotany.
Dúfam, že tento recept vám pomôže vytvoriť skvelú tradičnú hrachovú polievku! Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 300 g sušeného hrachu
- 1 l vývaru (zeleninový alebo mäsový)
- 1 stredná cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica rasce
- 2 lyžice oleja alebo masla
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Postup:
-
Príprava hrachu: Sušený hrach treba na niekoľko hodín (ideálne cez noc) namočiť do studenej vody. Pred varením ho dobre prepláchnite.
-
Príprava zeleniny: Na panvici rozohrejte olej alebo maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a osmahnite ju do sklovita. Následne pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a na kocky nakrájaný zemiak. Osmahnite všetko spolu asi 5 minút.
-
Varíme polievku: Do veľkého hrnca nalejte vývar a pridajte namočený a prepláchnutý hrach. Priveďte k varu. Po zovretí pridajte osmahnutú zeleninu, bobkové listy, cesnak a rascu. Ochutnajte soľou a čiernym korením. Varíme na miernom ohni asi 45-60 minút, alebo do zmäknutia hrachu.
-
Mixovanie: Ak máte radi hladkú polievku, môžete ju po dovarení rozmixovať Ponorným mixérom. Ak preferujete hrubšiu konzistenciu, nechajte hrach celé zrná v polievke.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, posypanú čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete pridať aj chlieb alebo pečivo na podávanie.
Dobrú chuť!
Moja babaička ma ju učila presne tak isto ako vás.
Pkene 🙂
Tento recept na hrachovú polievku je skvelý! Mám rád tradičné jedlá a táto polievka je perfektná na zimu. Hrách je zdravý a plný chuti. Určite to vyskúšam. Ďakujem za recept!
Juj, aká dobrá polievka! Hrachová polievka je mojou obľúbenou. Rada pridávam aj nejaké bylinky, aby bola ešte chutnejšia. Ďakujem za jednoduchý návod, určite ho vyskúšam. Dobrú chuť všetkým!
Wow, hrachová polievka vyzerá fantasticky! Milujem, keď sú jedlá jednoduché a chutné. Tento recept si určite zapíšem a pripravím pre rodinu. Teším sa na tú vôňu v kuchyni!
Hrachová polievka je klasika! Tento recept sa mi páči, pretože je veľmi jasný a jednoduchý. Určite si pripravím túto výbornú polievku na nedeľný obed s rodinou. Mňam!
Super recept na hrachovú polievku! Pripomína mi detstvo a jedlo od babičky. Takéto tradičné jedlá sú najlepšie, pretože sú plné lásky a chuti. Ďakujem za tento tip!