Tradičná hrachová polievka

Hrachová polievka je klasická a lahodná polievka, ktorá je populárna na celom svete. Tento článok vám ponúka recept na jej prípravu:

Ingrediencie:

  • 250 g sušeného hrachu
  • 1 veľká cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 mrkvy, nastrúhané
  • 2 zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
  • kyslá smotana na servírovanie (voliteľné)

 

Klasická hrachová polievka

Postup:

  1. Do hrnca vložte sušený hrách a dôkladne ho prepláchnite pod tečúcou vodou.
  2. Do hrnca nalejte vodu a nechajte hrach namočený cez noc.
  3. Na nasledujúci deň vodu zlejte a hrach ešte raz opláchnite.
  4. Do hrnca pridajte olivový olej a osmahnite cibuľu spolu s cesnakom, až kým nezmäknú.
  5. Pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájané zemiaky, krátko ich opečte.
  6. Následne pridajte namočený hrach spolu so zeleninovým vývarom alebo vodou.
  7. Varte pomaly približne 1 hodinu, alebo až kým hrach nezačne zmäknúť.
  8. Ak preferujete hladkú polievku, použite ponorný mixér na rozmixovanie.
  9. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa preference.
  10. Podávajte s čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a podľa chuti aj s lyžičkou kyslej smotany.

Verím, že tento recept vám pomôže vytvoriť vynikajúcu klasickú hrachovú polievku! Prajem dobrú chuť!

 

Tradičná hrachová polievka - 2

2) Tradičná hrachová polievka

Ingrediencie:

  • 300 g sušeného hrachu
  • 1 liter vývaru (zeleninový alebo mäsový)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie podľa preferencie
  • 1 lyžica rasce
  • 2 lyžice oleja alebo masla
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

Ako dlho piecť morčacie mäso?

Ako dlho piecť morčacie mäso?

Čítať viac »

  1. Príprava hrachu: Sušený hrach je potrebné na niekoľko hodín (najlepšie cez noc) namočiť do studenej vody. Pred varením ho dôkladne prepláchnite.

  2. Príprava zeleniny: Na panvici rozohrejte olej alebo maslo. Pridajte do hrnca nasekanú cibuľu a osmahnite ju do sklovita. Následne pridajte mrkvu nakrájanú na kolieska a zemiak nakrájaný na kocky. Všetko spolu osmahnite asi 5 minút.

  3. Varíme polievku: Do veľkého hrnca nalejte vývar a pridajte namočený a prepláchnutý hrach. Priveďte k varu. Po zovretí pridajte osmahnutú zeleninu, bobkové listy, cesnak a rascu. Dochutila som to tak riadne soľou a korením. Teda viac muž to tak miluje. Varíme na miernom ohni približne 45-60 minút, alebo kým hrach nezmäkne.

  4. Mixovanie: Ak preferujete hladkú polievku, môžete ju po dovarení rozmixovať ponorným mixérom. Ak máte radšej hrubšiu konzistenciu, nechajte hrach celé zrná v polievke.

  5. Servírovanie: Polievku podávajte teplú, posypanú čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete pridať aj chlieb alebo pečivo k servírovaniu.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

6 Komentárov

  1. Paťa píše:

    Moja babaička ma ju učila presne tak isto ako vás.

    Pkene 🙂

  2. Kocúr123 píše:

    Tento recept na hrachovú polievku je skvelý! Mám rád tradičné jedlá a táto polievka je perfektná na zimu. Hrách je zdravý a plný chuti. Určite to vyskúšam. Ďakujem za recept!

  3. MiaKvet píše:

    Juj, aká dobrá polievka! Hrachová polievka je mojou obľúbenou. Rada pridávam aj nejaké bylinky, aby bola ešte chutnejšia. Ďakujem za jednoduchý návod, určite ho vyskúšam. Dobrú chuť všetkým!

  4. ZelenýJablko píše:

    Wow, hrachová polievka vyzerá fantasticky! Milujem, keď sú jedlá jednoduché a chutné. Tento recept si určite zapíšem a pripravím pre rodinu. Teším sa na tú vôňu v kuchyni!

  5. ČokoládovýSen píše:

    Hrachová polievka je klasika! Tento recept sa mi páči, pretože je veľmi jasný a jednoduchý. Určite si pripravím túto výbornú polievku na nedeľný obed s rodinou. Mňam!

  6. Dino76 píše:

    Super recept na hrachovú polievku! Pripomína mi detstvo a jedlo od babičky. Takéto tradičné jedlá sú najlepšie, pretože sú plné lásky a chuti. Ďakujem za tento tip!