Tradičná hrachová polievka

Hrachová polievka je tradičná a chutná polievka, ktorá je obľúbená po celom svete. Tu je recept, ako ju pripraviť:

Suroviny:

  • 250 g sušeného hrachu
  • 1 veľká cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 mrkvy, nastrúhané
  • 2 zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
  • kyslá smotana na podávanie (voliteľné)

 

Tradičná hrachová polievka

Postup:

  1. Vložte sušený hrách do hrnca a prepláchnite ho pod tečúcou vodou.
  2. Do hrnca pridajte vodu a nechajte hrach namočený cez noc.
  3. Na druhý deň nechajte vodu odkvapkať a opláchnite hrach.
  4. Do hrnca pridajte olivový olej a opražte cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké.
  5. Pridajte mrkvu a zemiaky a opražte ich krátko.
  6. Potom pridajte namočený hrach a zeleninový vývar alebo vodu.
  7. Pomaly variť asi 1 hodinu, alebo kým hrach nezmäkne.
  8. Ak chcete hladkú polievku, použite ponorný mixér na rozmixovanie polievky.
  9. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  10. Podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou a prípadne s lyžičkou kyslej smotany.

Dúfam, že tento recept vám pomôže vytvoriť skvelú tradičnú hrachovú polievku! Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 300 g sušeného hrachu
  • 1 l vývaru (zeleninový alebo mäsový)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica rasce
  • 2 lyžice oleja alebo masla
  • Čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup:

  1. Príprava hrachu: Sušený hrach treba na niekoľko hodín (ideálne cez noc) namočiť do studenej vody. Pred varením ho dobre prepláchnite.

  2. Príprava zeleniny: Na panvici rozohrejte olej alebo maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a osmahnite ju do sklovita. Následne pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a na kocky nakrájaný zemiak. Osmahnite všetko spolu asi 5 minút.

  3. Varíme polievku: Do veľkého hrnca nalejte vývar a pridajte namočený a prepláchnutý hrach. Priveďte k varu. Po zovretí pridajte osmahnutú zeleninu, bobkové listy, cesnak a rascu. Ochutnajte soľou a čiernym korením. Varíme na miernom ohni asi 45-60 minút, alebo do zmäknutia hrachu.

  4. Mixovanie: Ak máte radi hladkú polievku, môžete ju po dovarení rozmixovať Ponorným mixérom. Ak preferujete hrubšiu konzistenciu, nechajte hrach celé zrná v polievke.

  5. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, posypanú čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete pridať aj chlieb alebo pečivo na podávanie.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

6 Komentárov

  1. Paťa píše:

    Moja babaička ma ju učila presne tak isto ako vás.

    Pkene 🙂

  2. Kocúr123 píše:

    Tento recept na hrachovú polievku je skvelý! Mám rád tradičné jedlá a táto polievka je perfektná na zimu. Hrách je zdravý a plný chuti. Určite to vyskúšam. Ďakujem za recept!

  3. MiaKvet píše:

    Juj, aká dobrá polievka! Hrachová polievka je mojou obľúbenou. Rada pridávam aj nejaké bylinky, aby bola ešte chutnejšia. Ďakujem za jednoduchý návod, určite ho vyskúšam. Dobrú chuť všetkým!

  4. ZelenýJablko píše:

    Wow, hrachová polievka vyzerá fantasticky! Milujem, keď sú jedlá jednoduché a chutné. Tento recept si určite zapíšem a pripravím pre rodinu. Teším sa na tú vôňu v kuchyni!

  5. ČokoládovýSen píše:

    Hrachová polievka je klasika! Tento recept sa mi páči, pretože je veľmi jasný a jednoduchý. Určite si pripravím túto výbornú polievku na nedeľný obed s rodinou. Mňam!

  6. Dino76 píše:

    Super recept na hrachovú polievku! Pripomína mi detstvo a jedlo od babičky. Takéto tradičné jedlá sú najlepšie, pretože sú plné lásky a chuti. Ďakujem za tento tip!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *