Tu je recept na klasickú poľskú polievku v slovenskom jazyku:
Klasická poľská kyslá polievka (Żurek)
Ingrediencie:
- 500 g kyslej ražnej múky (fermentované kyslé cesto)
- 1 cibuľa, drobne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, drobne nasekané
- 200 g klobásy, nakrájanej na plátky
- 1 zemiak, nakrájaný na kocky
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 ml kyslej smotany
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobenie (napríklad petržlen alebo kôpor)
Klasická Poľská polievka
Postup:
- V hrnci prevarte zeleninový vývar a pridajte kyslé ražné cesto. Varíme približne 10 minút, až kým sa cesto nerozpustí a získa hutnejšiu konzistenciu polievky.
- Na panvici osmažte cibuľu a cesnak do zlato-hnedej farby. Potom pridajte klobásu a orestujte ju na stredne vysokom ohni.
- Do polievky pridajte zemiaky a varíme, až kým nezmäknú.
- Premiešajte orestovanú zmes z panvice do polievky a nechajte ju povariť ďalších niekoľko minút. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa vlastnej chuti.
- Zmiešajte kyslú smotanu s troškou vývaru z polievky, aby ste zabránili jej zrazeniu. Následne pridajte túto smotanovú zmes do polievky a dôkladne premiešajte.
- Podávajte polievku teplú a ozdobte ju čerstvými bylinkami.
Verím, že si pochutnáte na tejto klasickej poľskej polievke! Dobrú chuť!