Tu je recept na tradičnú poľskú polievku v slovenskom jazyku:

Tradičná poľská kyslá polievka (Żurek)

Suroviny:

  • 500 g fermentovaného ražného cesta (kyslá múka)
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 200 g klobásy, nakrájanej na plátky
  • 1 zemiak, nakrájaný na kocky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml kyslej smotany
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (napríklad petržlen alebo kôpor)

 

Tradičná Poľská polievka

Postup:

  1. V hrnci zohrejte zeleninový vývar a pridajte fermentované ražné cesto. Varíme približne 10 minút, kým sa cesto rozpustí a získame hustejšiu konzistenciu polievky.
  2. V panvici osmažte cibuľu a cesnak, až kým nebudú zlatisté. Potom pridajte klobásu a orestujte ju na stredne silnom ohni.
  3. Pridajte zemiaky do polievky a varíme, kým nebudú mäkké.
  4. Pridajte orestovanú zmes z panvice do polievky a nechajte ju povariť ďalších pár minút. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  5. Zmiešajte kyslú smotanu so troškou vývaru z polievky, aby ste zabránili jej vštipnutiu. Potom pridajte túto smotanovú zmes do polievky a dôkladne premiešajte.
  6. Polievku podávajte teplú a ozdobte ju čerstvými bylinkami.

Dúfam, že si vychutnáte túto tradičnú poľskú polievku! Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *