Trpkastá omáčka sa po slovensky nazýva “horká omáčka”. Tu je jednoduchý recept na prípravu trpkastej omáčky, ktorá bude pikantná a plná chuti:
Suroviny:
- 2 stredne veľké paradajky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 paprika
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička oregana
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžica cukrového sirupu
- 2 lyžice octu
- soľ a korenie podľa chuti
Trpkastá omáčka
Postup:
- Paradajky, cibuľu, papriku a cesnak nakrájajte na maličké kúsky.
- Na panvici rozohrejte trochu oleja a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezarumenia.
- Pridajte nakrájanú papriku a varte, kým sa zmäkne.
- Pridajte sladkú papriku, oregano, cukor, cukrový sirup a ocot. Dôkladne premiešajte.
- Pridajte nakrájané paradajky a nechajte všetko variť na miernom ohni, kým sa omáčka nenaskytne a nezíska požadovanú hustotu.
- Omáčku osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Hotovú trpkastú omáčku môžete podávať k mäsu, cestovinám, ryži alebo ju môžete použiť ako dip s chlebom.
Dobrú chuť!