Tvarohovo ovocný zákusok Kamily Magálovej je obľúbený dezert, ktorý je vhodný nielen na slávnostné udalosti, ale taktiež na bežný víkendový obed alebo pri rannej káve. Tento recept je postavený na spojení jemného tvarohu a čerstvého ovocia, čo mu dodáva osviežujúci nádych a vynikajúcu chuť.
Kamilu Magálovú mnohí považujú za žijúcu kulinársku ikonu, ktorej recepty predstavujú príklad jednoduchého, no chutného varenia. Poďme sa teda spoločne pozrieť, ako pripraviť tento vynikajúci koláč.
Potrebné suroviny:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla (ľadovo studeného)
- 50 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 balenie prášku do pečiva
- Štipka soli
Na náplň:
- 500 g tvarohu (najideálnejšie čerstvého)
- 150 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 250 ml šľahačky (žltá)
- 1 citrón (šťava a kôra)
Na ovocnú vrstvu:
- 300 g čerstvého ovocia (napr. marhule, jahody, maliny alebo čučoriedky)
- 2 lyžice práškového cukru (podľa chuti)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Na posypanie:
- Práškový cukor (na posypanie, voliteľné)
- Čerstvé lístky mäty (na ozdobenie)
Tvarohovo ovocný zákusok Kamily Magálovej
Postup:
- Príprava cesta: Začneme prípravou cesta. V mixéri zmiešame hladkú múku, na kocky nakrájané maslo, práškový cukor, žĺtky, prášok do pečiva a štipku soli. Zmes spracujeme na hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na ruky. Ak je cesto príliš suché, môžeme pridať trošku studenej vody. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme oddychovať v chladničke minimálne 30 minút.
- Príprava náplne: Po uplynutí času, kedy cesto odpočívalo v chladničke, prejdeme k tvorbe tvarohovej náplne. V miske zmiešame tvaroh, práškový cukor, vajcia, vanilkový cukor, šľahačku, citrónovú šťavu a nastrúhanú citrónovú kôru. Miešame až do vzniku hladkej a krémovej zmesi. Tvarohová náplň je základom, ktorý dodá koláču jeho unikátnu chuť.
- Tvorba koláča: Rúru predhrejeme na 180 °C. Na plech s rozmermi 20×30 cm rozvaľkáme cesto na tenký plát a prenesieme ho na plech. Cesto by malo pokryť dno aj okraje plechu. Popicháme ho vidličkou, aby sa pri pečení nevytvorili bubliny. Na cesto rovnomerne nanesieme tvarohovú náplň a stierkou ju zarovnáme.
- Príprava ovocia: Čerstvé ovocie dôkladne umyjeme a nakrájame na menšie kusy. V miske ich zmiešame s práškovým cukrom a lyžičkou citrónovej šťavy. Necháme odstáť asi 10 minút, aby pustili šťavu. Takto pripravené ovocie rozložíme rovnomerne na tvarohovú vrstvu.
- Pečenie: Koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 35-40 minút, alebo kým nie je zlatohnedý a tvarohový stred je pevný na dotyk. Po upečení rúru vypneme a koláč necháme vychladnúť vo vnútri rúry.
- Servírovanie: Po úplnom vychladnutí posypeme koláč práškovým cukrom a môžeme ho dozdobiť čerstvými lístkami mäty. Krájame na kocky a podávame so šálkou kávy alebo čaju.
Týmto spôsobom sme pripravili výnimočný tvarohovo ovocný zákusok podľa Kamily Magálovej. Prajeme dobrú chuť! Bon appétit!