Chystáte sa vytvoriť tvarohovo-syrné pagáče? Je to skvelý nápad! Tu je jednoduchý slovenský recept, ktorý si môžete vyskúšať:
Tvarohovo-syrné pagáče
Suroviny:
- 200 g tvarohu
- 100 g masla
- 250 g hladkej múky
- 100 g strúhaného syra (napr. eidam, gouda)
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička kypriacej múčky
- 1 čajová lyžička kmínu
Tvarohovo-syrové pagáčiky
Postup:
- Najskôr si predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si plech vyložený papierom na pečenie.
- Vo veľkej miske zmiešajte tvaroh, maslo, múku, syr, vajce, soľ, kypriacu múčku a kmín. Vypracujte hladké cesto.
- Z cesta vytvárajte malé bochánky a pokladajte ich na pripravený plech. Môžete ich tvarovať ako malé pagáče alebo podľa vlastného uváženia.
- Pagáče vložte do predhriatej rúry a pečte približne 20 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Hotové pagáče nechajte vychladnúť a podávajte ich ako chuťovku alebo s nejakou omáčkou.
Teším sa, až ich vyskúšate!
2)
Tvarohovo-syrové pagáčiky sú chutné a lahodné pečivo, ktoré si získa srdcia mnohých milovníkov pečiva. Skvelé ako predjedlo, snack alebo aj na oslavy, tieto pagáčiky sú nielen chutné, ale aj veľmi jednoduché na prípravu.
Ingrediencie:
- 250 g tvarohu
- 150 g syra (napríklad eidam alebo niva)
- 1 vajce
- 100 g masla alebo rastlinného tuku
- 300 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- Soľ a korenie (podľa chuti)
- Semienka (sezamové, makové alebo ľanové) na posypanie
Postup:
-
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte tvaroh, nastrúhaný syr, vajce a rozpadnuté maslo. Rukami alebo vidlicou poriadne premiešajte, kým nevznikne homogénna zmes.
- Do tejto zmesi postupne pridávajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Urobte to opatrne, aby ste nezválali cesto. Konečnými pohybmi vytvarujte cesto do tvaru gule.
-
Chladenie cesta:
- Zabalte cesto do fólie alebo ho zakryte a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Tento krok je dôležitý pre lepšiu manipuláciu s cestom.
-
Tvarovanie pagáčikov:
- Po odležaní cesta ho vyberte z chladničky a rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,5 cm.
- Z cesta vykrajujte kolieska alebo štvorce (podľa preferencie) a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
-
Pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pagáčiky môžete pred pečením posypať semienkami podľa chuti.
- Pečte približne 20-25 minút, alebo kým pagáčiky nezískajú zlato-hnedú farbu.
-
Servírovanie:
- Po vytiahnutí z rúry nechajte pagáčiky vychladnúť na mriežke. Môžete ich podávať teplé ako predjedlo, alebo studené ako desiatu. Vynikajúce sú aj s rôznymi dipmi alebo pomazánkami.
Rady a tipy:
- Experimentujte s rôznymi druhmi syrov, aby ste dosiahli rôzne chute. Môžete tiež pridať bylinky alebo korenie, ako je cesnak, oregano alebo bazalka, pre zaujímavejší výsledok.
- Ak máte zvyšky cesta, môžete ho uložiť do chladničky alebo zamraziť a použiť neskôr.
Tvarohovo-syrové pagáčiky sú lahodným receptom, ktorý je ideálny pre každú príležitosť. Ich jemná a chutná konzistencia vás určite nadchne a radi sa k nim budete vracať. Bon appétit!