Ako sa to hovorí, ak máte chuť na chutné a nenáročné jedlo z krkovičky, odporúčam vyskúšať údenú verziu s cibuľou. Tu je jednoduchý recept:
Zoznam potrebných surovín:
- 1 kg údenej krkovičky
- 2 veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa vlastných preferencií
- olej na opraženie
- voda na dusenie
Údená krkovička s cibuľou
Návod na prípravu:
- Krkovičku umyte pod tečúcou vodou a dôkladne osušte papierovým obrúskom.
- Na rozohriatej panvici opražte cibuľu nakrájanú na tenké krúžky, kým krásne nezhnedne. Následne pridajte na jemno nasekaný cesnak a krátko opražte spolu.
- Pridajte údenú krkovičku a opražte ju zo všetkých strán, dovtedy, kým sa nezatiahne.
- Teplotu znížte na strednú a pridajte vodu, tak aby zakryla polovicu mäsa. Ochutnajte soľou a korením podľa vlastného vkusu.
- Dusite na nízkej teplote približne 1,5 hodiny alebo dovtedy, kým nie je mäso dostatočne mäkké a nedá sa ľahko oddeliť od kosti.
- Podávať môžete so svojou obľúbenou prílohou, napríklad varenými zemiakmi alebo opečenou zeleninou.
Verím, že si tento recept vyskúšate a užijete si skvelú chuť údenej krkovičky s cibuľou!
2) Údená krkovička na cibuľke
Suroviny:
- 500 g údenej krkovičky
- 2 veľké cibule
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice rastlinného oleja (buď olivového alebo slnečnicového)
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- 1-2 bobkové listy
- 1-2 guľôčky čierneho korenia
- 150 ml vody alebo vývaru
- Petržlenová vňať na ozdobenie
Návod na prípravu:
-
Príprava surovín: Údenú krkovičku dôkladne umyte a nakrájajte na plátky hrubé cca 1-2 cm. Cibuľu očistite a nakrájajte na polkolieska. Cesnak možno nakrájať na plátky, alebo ho môžete roztlačiť.
-
Smaženie cibule: V hlbokej panvici na strednom ohni zohrejte rastlinný olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju, kým nezmäkne a nezačne sa zľahka karamelizovať (asi 5-7 minút). Následne pridajte cesnak a smažte ďalšie 1-2 minúty, kým sa nezačne uvoľňovať vôňa.
-
Pridanie krkovičky: Do panvice vložte plátky údenej krkovičky a opražte ich z oboch strán približne 3-4 minúty, aby sa ohriali a získali zlatistý odtieň.
-
Dochutenie: Pridajte soľ, čierne korenie, bobkový list a guľôčky čierneho korenia. Dobre premiešajte a zalejte vodou alebo vývarom.
-
Dusené jedlo: Zakryte panvicu pokrievkou a dusiť na miernom ohni približne 20-30 minút, aby sa chute prepojili a krkovička bola jemná.
-
Podávanie: Po ukončení dusenia skontrolujte, či je krkovička dostatočne mäkká a podľa potreby doladíte soľ a korenie. Servírujte horúcu a ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Vhodné podávať so zemiakovou kašou, knedľou alebo čerstvým chlebom.
- Pre pestrší a chutnejší pokrm môžete pridať aj ďalšiu zeleninu, ako je paprika alebo mrkva.
Dobrú chuť!