Nájdite ideálne miesto pre nadšencov tradičnej slovenskej gastronómie! Tu sa nachádzajú štyri výnimočné recepty na údené rebierka s kyslou kapustou, ktoré vám určite prinesú radosť:
1. Recept: Údené rebierka s kyslou kapustou a zemiakovým pyré
Suroviny:
- 1 kg údených rebierok
- 500 g kyslej kapusty
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica hladkej múky
- soľ a čierne korenie podľa preferencií
- olej na praženie
- 1 kg zemiakov
- 50 g masla
- 100 ml mlieka
- 2 lyžičky horčice
Príprava:
- Údené rebierka dôkladne umyte pod tečúcou vodou a nechajte ich odkvapkať.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte nakrájanú cibuľu, až získa zlatistú farbu. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a orestujte ho na pár sekúnd.
- Vložte kyslú kapustu a dusíme ju približne 15 minút, občas ju premiešajte.
- V hrnci uvarte zemiaky do mäkka a potom ich rozmixujte na pyré.
- Do kyslej kapusty pridajte hladkú múku a pri neustálom miešaní ju varte pár minút, kým omáčka nezíska potrebnú hustotu.
- Údené rebierka zbavte prebytočnej kože a vložte ich do kapusty. Varíme pod pokrievkou asi 20 minút.
- V samostatnom hrnci pripravte zemiakové pyré. Zemiaky rozmixujte na hladkú konzistenciu a pridajte maslo, mlieko, soľ a horčicu. Dobre premiešajte.
- Servírujte údené rebierka s kyslou kapustou na tanieri spolu so zemiakovým pyré.
2. Recept: Pečené údené rebierka s kyslou kapustou a knedľou
Suroviny:
- 1 kg údených rebierok
- 500 g kyslej kapusty
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžička soli
Príprava:
- Údené rebierka opláchnite pod tečúcou vodou. Na panvici ich orestujte z oboch strán, aby získali peknú kôrku. Potom ich odložte na vedľajšiu stranu.
- V panvici rozohrejte olej a pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, ktorú osmažte do zlatohneda. Potom do nej vmiešajte na plátky nakrájaný cesnak a krátko ho opražte, zhruba jednu minútu.
- Prihoďte kyslú kapustu, osoľte a okoreňte podľa vlastnej chuti. Nechajte ju podusiť približne 20 minút.
- V hrnci si pripravte cesto na knedle. V nádobe zmiešajte múku, mlieko, vajíčko, olej a soľ a nechajte kysnúť asi 30 minút.
- Cesto rozdeľte do menších kusov a varte ich v osolenej vode, kým nevystúpia na povrch.
- Údené rebrá položte na plech a pečte ich v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút.
- Podávajte pečené údené rebrá s kyslou kapustou a knedľou.
3. Recept: Dusené údené rebrá s kyslou kapustou a zemiakmi
Ingrediencie:
- 1 kg údených rebier
- 500 g kyslej kapusty
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 1 kg zemiakov
- 2 lyžice masla
- 200 ml vývaru
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletej pálivej papriky (voliteľná)
Postup:
- Údené rebrá opláchnite pod tečúcou vodou a zbavte ich nadbytočnej kože.
- Na panvici rozpustite maslo a opražte nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista. Potom pridajte plátky cesnaku a krátko ich opečte.
- Do panvice pridajte údené rebrá a opražte ich z oboch strán, kým sa na nich neobjaví zlatistá kôrka.
- Pridajte kyslú kapustu, vývar, soľ, čierne korenie a papriku. Ochutnajte, ak je to potrebné, a nechajte dusiť pod pokrievkou približne 45 minút.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kusy.
- V hrnci roztopte maslo, pridajte zemiaky a osoľte ich. Okoreníme podľa chuti. Dobre premiešame a dusíme ich pod pokrievkou, kým nezmäknú.
- Servírujte dusené údené rebrá s kyslou kapustou a zemiakmi.
4. Recept: Grilované údené rebrá s kyslou kapustou a zeleninovým šalátom
Ingrediencie:
- 1 kg údených rebier
- 500 g kyslej kapusty
- 1 cibuľa
- 2-3 uhorky
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 2 paradajky
- 2 polievkové lyžice oleja
- soľ a čierne korenie podľa preferencií
Návod na prípravu:
- Údené rebierka dôkladne umyte a odstráňte nadbytočnú kožu.
- Na grilovacej panvici alebo na grile opražte údené rebierka z oboch strán, až kým nezískajú zlatistú farbu.
- Na panvici si pripravte kyslú kapustu. Najprv rozohrejte olej, pridajte na malé kúsky nakrájanú cibuľu a smažte ju do zlatista. Potom pridajte na plátky nakrájané uhorky a papriky. Duste približne 10 minút. Pridajte kyslú kapustu, soľ a čierne korenie podľa chuti a duste ďalších 10 minút.
- Pripravte si šalát z čerstvej zeleniny. Rozkrájajte paradajky, uhorky a papriky na menšie kúsky a zmiešajte ich v mise.
- Podávajte grilované údené rebierka spolu s kyslou kapustou a zeleninovým šalátom.
Verím, že vás tieto recepty inšpirujú a vychutnáte si vynikajúce chute slovenskej kuchyne!