vaječný koňak recept bez vajec

Vaječný koňak bez vajec …

Ingrediencie:

  • 400 ml kokosového mlieka (z konzervy)
  • 200 ml rastlinného mlieka (mandľové, sójové, ovsené alebo iné)
  • 150 g cukru
  • 100 ml rumového nápoja (môžete použiť aj kvalitný rum)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 čajová lyžička muškátového orieška
  • Štipka soli
  • Kakaový prášok na posypanie (voliteľne)

Postup:

  1. Príprava základnej zmesi: V stredne veľkej mise spojte kokosové mlieko a rastlinné mlieko. Použite metličku alebo elektrický mixér, aby ste dosiahli jemnú a homogénnu konzistenciu. Týmto procesom nielenže skombinujete mliečne zložky, ale tiež im dodáte krémovú textúru, ktorú pri klasickom vaječnom koňaku zabezpečujú práve vajcia.
  2. Cukrový sirup: V menšom hrnci skombinujte cukor a 150 ml vody. Zohrejte na strednom ohni a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nechajte zmes pomaly variť asi 5 minút, aby vznikol sladký sirup. Potom odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Korenie: Po vychladení sirupu pridajte vanilkový extrakt, mletú škoricu, muškátový oriešok a štipku soli. Tieto koreninové zložky obohatia nápoj o jedinečnú arómu a chuť, zvýrazniac jeho chuťový profil. Dobre premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozprestrhli po celej zmesi.
  4. Spojenie ingrediencií: Keď máte všetky zložky pripravené, pridajte do mliečnej zmesi vychladnutý cukrový sirup. Dobre zamiešajte, aby ste zabezpečili hladkú konzistenciu. Je najlepšie použiť mixér, pretože to zabezpečí dokonalú krémovosť.
  5. Pridanie rumu: Na záver do zmesi zakomponujte rum. Množstvo upravte podľa vlastnej chuti. Ak máte radi silnejšie nápoje, môžete pridať aj väčšie množstvo rumu. Určite je dobré ochutnať a prispôsobiť chuť svojim preferenciám.
  6. Servírovanie: Hotový vaječný koňak bez vajec prelejte do sklenených nádob alebo fliaš. Nezabúdajte pred podávaním zamiešať nápoj, aby sa zložky nedelili. Môžete ho podávať ihneď alebo ho umiestniť do chladničky a nechať odležať minimálne 1-2 hodiny, aby sa chute lepšie spojili.
  7. Počkáme na finálny výsledok: Na záver môže byť povrch posypaný kakaovým práškom. To dodá nápoju nielen vizuálny efekt, ale aj chuťové kontrasty, ktoré výsledný efekt obohatia.
  8. Ochutnávka: Tento krémový a voňavý vaječný koňak bez vajec je skvelý na zimné alebo sviatočné obdobia, neváhajte ho ochutnať spolu s rodinou a priateľmi. Prajeme dobrú chuť!

Vaječný koňak s orechmi-2

2) Vaječný koňak s orechmi

Ingrediencie:

  • 400 ml kokosového alebo mandľového mlieka
  • 200 ml čerstvého ovseného mlieka
  • 150 g hnedého cukru
  • 100 ml rumu (podľa vkusu)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky drvených vlašských orechov
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1 čajová lyžička muškátového orieška
  • Štipka soli
  • Orechy alebo posyp podľa vlastného výberu na ozdobenie

Postup:

Bravčové stehno na šťave

Bravčové stehno na šťave

Čítať viac »

  1. Suroviny a ich príprava: Pripravte si všetky potrebné zložky. Drvené vlašské orechy môžete získať pomocou mixéra alebo v malom drevenom mažiari. Tieto oriešky obohatia nápoj o jedinečnú chuť a bohatú textúru.
  2. Zmiešanie mliek: Do veľkej misy nalejte kokosové mlieko a ovsené mlieko. Mixujte, kým sa nevytvorí hladká zmes.
  3. Príprava cukrového sirupu: V hrnci rozpustite hnedý cukor v 150 ml vody. Zohrejte na strednom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí a vytvorí sa syrup.

Ohriate cukor, aby sa rozpustil a vytvoril sirup. Po dosiahnutí varu nechajte zmes variť niekoľko minút.

Krémová polievka so smotanou

Krémová polievka so smotanou

Čítať viac »

  • Pridanie korenín: Po ochladení sirupu zamiešajte vanilkový extrakt, nasekané vlašské orechy, škoricu, muškátový oriešok a soľ. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte chvíľu odstáť, aby sa chute prepojili.
  • Kombinácia s mliekom: Potom pridajte sirup do mliečnej zmesi. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili do hladkého nápoja.
  • Rum ako posledný krok: Po starostlivom premiešaní vmiešajte rum. Dobré zvolený rum obohatí nápoj o výraznú a zaujímavú chuť.
  • Čas na chladenie: Pokiaľ máte čas, nechajte zmes v chladničke odležať aspoň hodinu. Takto získate silnejšie a vyváženejšie chute.
  • Podávanie a vychutnávanie: Pri servírovaní si pripravte poháriky alebo sklenené nádoby. Môžete ich dozdobiť nasekanými orechmi alebo práškom z škorice, čo vytvorí skvelý vizuálny efekt.
  • Ochutnávka: Vychutnajte si svoj domáci vaječný koňak s orechmi samostatne alebo ako osviežujúci koktail na oslavy a rodinné stretnutia.

 

Tipy na vylepšenie: Môžete pridať rôzne typy orechov, ako sú pistácie alebo mandle, čím obohatíte chuť a textúru. Taktiež experimentujte s rozličnými chuťami rumu, ako sú vanilka alebo kokos.

Užite si tento mimoriadne lahodný a krémový vaječný koňak bez vajec vo vianočnom období alebo počas víkendových stretnutí!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Jeden komentár

  1. Kocúrik_23 píše:

    Zaujímavý článok, aj keď som sa v niektorých častiach strácal. Myslím, že by bolo fajn, keby sa dalo viac rozvinúť tému. Ale celkovo to nie je zlé a určite som sa dozvedel niečo nové. Teším sa na ďalšie príspevky!