Ak máte záujem o recept na vajíčkovú roládu v aspiku slovenského typu, tu je jednoduchý návod:
Suroviny:
- 6 vajec
- 200 g šunkového salámu
- 200 g tvrdého syra
- 200 g sterilizovanej zeleniny (napr. hrášok, kukurica)
- 1 balenie želatíny
- 500 ml vývaru (zeleninového, kuracieho, hovädzieho)
- Soľ a korenie podľa preferencie
Vajíčková roláda v aspiku
Postup:
- Vajcia uvaríme natvrdo vo slanej vode. Po dovarení ich ochladíme v studenej vode a následne olúpeme.
- Do čerstvo uvareného vývaru zapracujeme želatínu a trošku soli. Želatínu najprv namočíme na niekoľko minút do studenej vody a potom ju spracujeme vo vývare podľa pokynov z obalu. Necháme vychladnúť.
- Vajcia uvaríme a nakrájame na polovice, pričom vyberieme žĺtky. Žĺtky rozmixujeme vidličkou v miske a zmiešame s nastrúhaným tvrdým syrom a tretinou vlažného vývaru. Pridáme štipku soli a korenie podľa chuti.
- Plech s vyššími okrajmi (ideálne o rozmeroch 30×20 cm) vystelieme plastovou fóliou a tu niekoľkokrát prepichneme vidličkou.
- Na dno formy uložíme vrstvu plátkov šunkového salámu. Na salám rovnomerne natrieme zmes so žĺtkami, syrom a vývarom.
- Položíme sterilizovanú zeleninu, ktorú môžeme najprv odstrediť. Zalijeme ďalšou časťou zmesi so žĺtkami a vývarom.
- Na záver umiestnime poslednú vrstvu šunkového salámu.
- Formu zakryjeme prekrývajúcou sa fóliou a uložíme do chladničky. Roládu odporúčame nechať v chlade aspoň 4 hodiny (najlepšie cez noc), aby stuhla.
- Po vychladnutí a stuhnutí roládu opatrne vyklopíme z formy a odstránime plastovú fóliu. Roládu nakrájame na plátky a podávame podľa vlastnej chuti.
Prajem dobrú chuť!