Ak sa snažíte nájsť recept na vianočné sladkosti, ktoré sa nepečú, tu je jedna z alternatív pre vás:
Potrebné ingrediencie:
- 200 g sušienok (napríklad maslových, kakaových alebo ovsených)
- 100 g mletých orechov
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžica kakaového prášku
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 lyžice rumu alebo náhradného rumového aroma
- 4 lyžice oleja (môže byť repkový alebo slnečnicový)
Vianočné nepečené sladkosti
Pokyny:
- V mixéri rozomelte sušienky na jemnú hmotu.
- Pridajte mleté orechy, práškový cukor a kakao a dobre premiešajte.
- Potom pridajte vanilkový extrakt, rum alebo jeho alternatívu a olej. Opäť premiešajte, kým sa všetky zložky poriadne nespoja.
- Zo zmesi formujte malé guľôčky. Ak je hmota príliš lepkavá, môžete pridať trošku oleja alebo si navlhčiť ruky.
- Guľky je možné ozdobiť kokosovými vločkami, strúhanou čokoládou alebo inými obľúbenými ingredienciami.
Podávajte vianočné orechové guľky ako dezert, alebo ako súčasť vianočného občerstvenia. Skladujte ich v chladničke. Prajeme dobrú chuť!
2) Vianočné nepečené pečivo
Ingrediencie:
- 200 g nasekaných orechov (napr. vlašské, lieskovce, alebo mandle)
- 200 g sušienok (napríklad detských alebo kakaových)
- 150 g masla
- 150 g kakaového prášku
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 ml mlieka
- 100 g hrozienok alebo sušeného ovocia (podľa želania)
- 100 g čokolády na polevu (môže byť biela alebo horká)
- Kokosová múčka (na obalenie, podľa preferencie)
Postup:
-
Príprava základnej zmesi:
- V hlbokej miske rozlámajte sušienky na drobné kúsky. Môžete ich pomlieť na jemnejšiu zmes alebo nechať trochu hrudkovité.
- Do sušienok primiešajte nasekané orechy, kakaový prášok, práškový cukor a vanilkový cukor. Dôkladne premiešajte.
-
Pridanie mokrých ingrediencií:
- Maslo s mliekom rozpustite na sporáku a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Rozpustené maslo s mliekom vložte do suchej zmesi a dobre premiešajte, až kým sa všetky ingrediencie nespoja. Pokiaľ chcete, pridajte aj hrozienka alebo sušené ovocie.
-
Tvarovanie pochúťky:
- Z pripravenej zmesi formujte malé guľôčky alebo tyčinky, podľa vášho výberu.
- Ak plánujete použiť kokosovú múčku, môžete ich po tvarovaní v nej obaliť.
-
Chladenie:
- Hotové guľôčky alebo tyčinky položte na tanier (alebo plech) a dajte ich do chladničky aspoň na 2 hodiny, aby dobre stuhli.
-
Poleva:
- Čokoládu na polevu rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke, dávajte pozor, aby sa neprihorela.
- Po stuhnutí pochúťok ich namáčajte do roztopenej čokolády a potom ich opäť položte na tanier alebo plech pokrytý papierom na pečenie.
-
Finálna úprava:
- Po namočení do čokolády nechajte pokrmy stuhnúť na izbovej teplote alebo v chladničke.
- Po úplnom zatuhnutí môžete vianočné nepečené sladkosti ozdobiť farebnými posypmi, alebo ich podávať na vianočnej tabuli.
Tipy:
- Experimentujte s rôznymi prísadami, ako sú kokos, med, alebo orechové maslo.
- Tento recept je veľmi variabilný a môžete prispôsobiť ingrediencie podľa svojich preferencií.
Prajeme vám dobrú chuť a radostné Vianoce!