vianočné oblátky recept

Vianočné oblátky sú typickou slovenskou delikatesou, ktorú pripravujeme v období zimných sviatkov. Ich jemná chuť a krehká textúra sú skvelé na servírovanie s medom, orechmi alebo inými sladkými náplňami. Pozrime sa podrobne na postup, ako ich vyrobiť.

Suroviny

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vody
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice oleja

Na plnku (nepovinné):

  • Med
  • Mleté orechy
  • Cukor
  • Škorica

Priebeh prípravy

1. Príprava cesta
  1. Spojte suroviny: V miske zmiešajte hladkú múku, soľ, cukor a prášok do pečiva. Dobre premiešajte.
  2. Pridajte tekuté zložky: K suchej zmesi pridajte vodu a olej. Cesto spracujte rukami alebo mixérom, kým nebude hladké a pružné.
  3. Chladenie: Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Tento krok zabezpečí, že cesto stvrdne a bude sa s ním lepšie manipulovať.
2. Tvarovanie a pečenie oblátok
  1. Predohrejte rúru: Nastavte rúru na teplotu 200 °C. Pripravte plech s papierom na pečenie.
  2. Tvarovanie: Z odpočinutej hmoty odoberajte malé kúsky a rozvaľkajte ich na tenké plátky. Ak vlastníte formičky na oblátky, môžete ich využiť.
  3. Pečenie: Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 5-7 minút, kým oblátky nadobudnú zlatistý odtieň. Po upečení ich nechajte vychladnúť na rovnom povrchu.
3. Naplnenie oblátok (nepovinné)
  1. Príprava náplne:mal by byť o niečo hustejšie.
  2. Nechajte cesto oddýchnuť: Po spracovaní cesto zakryte utierkou a nechajte ho asi 30 minút odpočívať, aby sa zložky dobre spojili.
2. Tvarovanie oblátok
  1. Rozvaľkajte cesto: Po uplynutí doby oddychu cesto vyberte a na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na tenké pláty. Snažte sa, aby mali rovnakú hrúbku, aby sa rovnomerne upiekli.
  2. Vykrajujte: Z rozvaľkaného cesta môžete vykrajovať rôzne tvary oblátok pomocou formičiek alebo jednoduchého pohára.
3. Pečenie
  1. Pekáč: Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte plech na pečenie, ktorý vyložíte papierom na pečenie.
  2. Pečte: Oblátky umiestnite na plech a pečte ich v predhriatej rúre približne 7-10 minút, alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu. Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke.
4. Podávanie
  1. Servírovanie: Vianočné oblátky sú nádhernou voľbou na slávnostný stôl. Môžete ich ponúknuť ako sladký dezert alebo ako pochúťku k šálke aromatického čaju či kávy.
  2. Ozdoba: Pred podávaním môžete oblátky posypať práškovým cukrom alebo ich natrieť medom a posypať orechmi.

Záver

Pečenie oblátok sa často stáva rodinnou tradíciou, ktorá prináša množstvo nezabudnuteľných chvíľ plných smiechu a šťastných momentov.

Starší jednotlivci odovzdávajú svoje skúsenosti mladším generáciám, zdieľajú príbehy z dávnych čias a spoločne sa podieľajú na vytváraní nových spomienok. Tento čas strávený pri pečení má rovnakú hodnotu ako samotné oblátky.o niečo hustejšie.

  • Chladenie: Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho oddychovať v chladničke aspoň 30 minút. Týmto spôsobom pripravíte ideálne cesto na oblátky.
  • 2. Formovanie a pečenie oblátok
        1. Predhriatie rúry: Nastavte rúru na teplotu 200 °C. Pripravte plech s papierom na pečenie alebo si vezmite špeciálny stroj na oblátky.
        2. Tvarovanie: Z odležaného cesta si odoberte malé množstvo a vyvaľkajte na tenké pláty. Pokiaľ používate stroj na oblátky, rovnomerne nanášajte cesto do formy.
        3. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre alebo v práve nastavenom stroji na oblátky približne 5-7 minút, až kým nezískajú zlatistý nádych. Po upečení ich opatrne vyberte a nechajte vychladnúť na rovnom povrchu.
    3. Plnenie oblátok (dobrovoľné)
        1. Príprava plnky: Ak máte záujem, môžete oblátky naplniť medom, mletými orechami, cukrom a škoricou. Zmiešajte prísady v miske, aby ste vytvorili chutné plnenie. Hrozienka môžete pridať kvôli obohateniu chuti.
        2. Plnenie: Po vychladnutí oblátok ich naplňte pripravenou zmesou a prehnite na polovicu, alebo usporiadajte do tvaru trojuholníkov. Podľa preferencií môžete oblátky tiež potrieť medom a posypať mletými orechami.
    4. Servírovanie
        1. Podávanie: Vianočné oblátky sú skvelé na sviatočný stôl. Vynikajú ako dezert alebo sladká pochúťka k šálke čaju či kávy.
        2. Ozdoba: Ak máte chuť, môžete oblátky obohatiť práškovým cukrom alebo ich ozdobiť medom a orechmi pred finálnym podávaním.

     

    Krémová špenátová polievka s vajcom

    Krémová špenátová polievka s vajcom

    Čítať viac »

    3) Slané Vianočné oblátky – recept

    Počas vianočných sviatkov môžu byť v ponuke aj slané oblátky, ktoré predstavujú výbornú alternatívu k tradičným sladkým variantom. Tieto oblátky sú

    Najlepšie jednoduché lievance

    Najlepšie jednoduché lievance

    Čítať viac »

    Chrumkavé a vynikajúce na servírovanie s rôznymi omáčkami, prípadne ako súčasť slaného občerstvenia. Pozrime sa na jednoduchý recept na slané vianočné oblátky.

    Makový koláč s višňami

    Makový koláč s višňami

    Čítať viac »

    Ingrediencie

    Na cesto:

        • 300 g hladkej múky
        • 100 g masla (pri izbovej teplote)
        • 1 vajce
        • 150 ml vody (alebo mlieka)
        • 1/2 čajovej lyžičky soli
        • 1/2 čajovej lyžičky prášku na pečenie
      1. 1 čajová lyžička sušených byliniek (napríklad oregano, tymián alebo rozmarín, podľa preferencií)

    Na posypanie:

        • Sezamové semienka
        • Mleté čierne korenie
        • Hrubá soľ

    Postup

    1. Príprava cesta
        1. Príprava surovín: V miske zmiešajte hladkú múku, soľ, prášok do pečiva a bylinky. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky zložky spojili.
        2. Pridanie masla a vajíčka: K suchým ingredienciám pridajte maslo a vajce. Pomocou mixéra alebo rúk spracujte cesto, kým nebude jemné a homogénne.
        3. Pridanie tekutiny: Postupne pridávajte vodu (alebo mlieko) a pokračujte v miešaní, až kým sa cesto nespojí. Cesto by malo byť pružné, ale nie príliš lepkavé.
        4. Chladenie: Zabaľte cesto do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke najmenej 30 minút. Týmto spôsobom získa pevnosť a bude sa s ním lepšie manipulovať.
    2. Tvarovanie a pečenie oblátok
        1. Predohrev rúry: Rúru nastavte na 180 °C. Pripravte si plech s papierom na pečenie.
        2. Tvorba tvaru: Z odležaného cesta odoberajte drobné kúsky a vyvaľkajte ich na tenké pláty, približne 2-3 mm hrubé. Môžete tiež využiť formičky na oblátky alebo vykrajovačky rôznych tvarov.
        3. Posypanie: Pred pečením posypte oblátky sezamom, mletým čiernym korením a hrubou soľou.
        4. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre asi 10-12 minút, kým oblátky nezískajú zlatistý nádych. Po upečení ich nechajte vychladnúť na rovnom povrchu.
    3. Servírovanie
        1. Podávanie: Slané vianočné oblátky môžu byť skvelým občerstvením na sviatočnom stole. Výborne sa kombinujú s rôznymi dipmi, napríklad hummusom, tvarohovým dipom alebo guacamole.
        2. Ozdoba: Ak máte chuť, môžete oblátky ozdobiť čerstvými bylinkami alebo ich podávať s plátkami syra a čerstvou zeleninou.

    Záver

    Súčasťou vianočných osláv sa môžu stať aj slané oblátky, ktoré ponúkajú vynikajúcu alternatívu k tradičným sladkým variáciám. Príprava je jednoduchá a výsledok je lahodný a chrumkavý. Užívajte si pečenie a nech vaše Vianoce sú naplnené radosťou a chutnými chvíľami! Tieto slané oblátky sa stanú obľúbeným obľúbené občerstvením počas vašich sviatočných osláv.

    Podobné príspevky

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *