Vianočné oblátky sú tradičným slovenským pečivom, ktoré sa pripravuje počas vianočných sviatkov. Ich jemná chuť a krehká textúra sú ideálne na servírovanie s medom, orechmi alebo inými sladkými náplňami. Poďme sa pozrieť na podrobný recept na ich prípravu.
Ingrediencie
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vody
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice oleja
Na plnku (voliteľné):
- Med
- Mleté orechy
- Cukor
- Škorica
Postup
1. Príprava cesta
- Zmiešajte suroviny: V miske zmiešajte hladkú múku, soľ, cukor a prášok do pečiva. Dobre premiešajte.
- Pridajte tekuté ingrediencie: Do suchých ingrediencií pridajte vodu a olej. Rukami alebo pomocou mixéra spracujte cesto, kým nebude hladké a elastické.
- Chladenie: Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Týmto spôsobom sa cesto stane pevnejším a ľahšie sa s ním bude pracovať.
2. Tvarovanie a pečenie oblátok
- Predhrejte rúru: Predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte si plech s papierom na pečenie.
- Tvarovanie: Z odpočinutého cesta odoberajte malé kúsky a vyvaľkajte ich na tenké pláty. Môžete použiť aj formičky na oblátky, ak ich máte.
- Pečenie: Pečte v predhriatej rúre asi 5-7 minút, kým oblátky nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich nechajte vychladnúť na rovnom povrchu.
3. Plnenie oblátok (voliteľné)
- Príprava plnky: Ak chcete, môžete oblátky naplniť medom, mletými orechmi, cukrom a škoricou. Zmiešajte tieto ingrediencie v miske, aby ste vytvorili chutnú plnku.
- Plnenie: Po vychladnutí oblátok ich naplňte pripravenou plnkou a zložte ich na polovicu alebo ich môžete poskladať do trojuholníkov.
4. Servírovanie
- Podávanie: Vianočné oblátky môžete podávať na sviatočnom stole. Sú skvelé ako dezert alebo ako sladká pochúťka k šálke čaju či kávy.
- Ozdoba: Ak chcete, môžete oblátky posypať práškovým cukrom alebo ich ozdobiť medom a orechmi pred podávaním.
Záver
Vianočné oblátky sú lahodným a tradičným dezertom, ktorý poteší každého milovníka sladkostí. Ich príprava je jednoduchá a výsledok je skutočne chutný. Užite si pečenie a nech sú vaše Vianoce plné radosti a chutných momentov! Tieto oblátky sa stanú neodmysliteľnou súčasťou vašich sviatočných tradícií.
2) Vianočné oblátky recept
Ingrediencie
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vody (môžete použiť aj mlieko pre bohatšiu chuť)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice rastlinného oleja (alebo roztopeného masla)
Na plnku (voliteľné):
- Med
- Mleté vlašské orechy
- Cukor
- Škorica
- Hrozienka (voliteľné)
Postup
1. Príprava cesta
- Zmiešajte suroviny: V miske zmiešajte hladkú múku, soľ, cukor a prášok do pečiva. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Pridajte tekuté ingrediencie: Do suchých ingrediencií pridajte vodu (alebo mlieko) a olej. Rukami alebo pomocou mixéra spracujte cesto, kým nebude hladké a elastické. Cesto by malo byť podobné palacinkovému, ale o niečo hustejšie.
- Chladenie: Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Týmto spôsobom sa cesto stane pevnejším a ľahšie sa s ním bude pracovať.
2. Tvarovanie a pečenie oblátok
- Predhrejte rúru: Predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte si plech s papierom na pečenie alebo použite špeciálny oblátkový stroj.
- Tvarovanie: Z odpočinutého cesta odoberajte malé kúsky a vyvaľkajte ich na tenké pláty. Ak používate oblátkový stroj, cesto nanášajte priamo do formy.
- Pečenie: Pečte v predhriatej rúre alebo v oblátkovom stroji asi 5-7 minút, kým oblátky nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich opatrne vyberte a nechajte vychladnúť na rovnom povrchu.
3. Plnenie oblátok (voliteľné)
- Príprava plnky: Ak chcete, môžete oblátky naplniť medom, mletými orechmi, cukrom a škoricou. Zmiešajte tieto ingrediencie v miske, aby ste vytvorili chutnú plnku. Môžete pridať aj hrozienka pre extra chuť.
- Plnenie: Po vychladnutí oblátok ich naplňte pripravenou plnkou a zložte ich na polovicu alebo ich môžete poskladať do trojuholníkov. Ak chcete, môžete oblátky aj potrieť medom a posypať mletými orechmi.
4. Servírovanie
- Podávanie: Vianočné oblátky môžete podávať na sviatočnom stole. Sú skvelé ako dezert alebo ako sladká pochúťka k šálke čaju či kávy.
- Ozdoba: Ak chcete, môžete oblátky posypať práškovým cukrom alebo ich ozdobiť medom a orechmi pred podávaním.
3) Slané Vianočné oblátky – Recept
Súčasťou vianočných sviatkov môžu byť aj slané oblátky, ktoré sú skvelou alternatívou k tradičným sladkým variantom. Tieto oblátky sú chrumkavé a ideálne na servírovanie s rôznymi dipmi alebo ako súčasť slaného občerstvenia. Poďme sa pozrieť na jednoduchý recept na slané vianočné oblátky.
Ingrediencie
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 100 g masla (pokojnej teploty)
- 1 vajce
- 150 ml vody (môžete použiť aj mlieko)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička sušených byliniek (napr. oregano, tymián alebo rozmarín, podľa chuti)
Na posypanie:
- Sezamové semienka
- Mleté čierne korenie
- Hrubozrnná soľ
Postup
1. Príprava cesta
- Zmiešajte suroviny: V miske zmiešajte hladkú múku, soľ, prášok do pečiva a sušené bylinky. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Pridajte maslo a vajce: K suchým ingredienciám pridajte maslo a vajce. Pomocou mixéra alebo rukou spracujte cesto, kým nebude hladké a homogénne.
- Pridajte vodu: Postupne pridávajte vodu (alebo mlieko) a pokračujte v miešaní, kým sa cesto nespojí. Cesto by malo byť elastické, ale nie príliš lepivé.
- Chladenie: Zabaľte cesto do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Týmto spôsobom sa cesto stane pevnejším a ľahšie sa s ním bude pracovať.
2. Tvarovanie a pečenie oblátok
- Predhrejte rúru: Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si plech s papierom na pečenie.
- Tvarovanie: Z odpočinutého cesta odoberajte malé kúsky a vyvaľkajte ich na tenké pláty (asi 2-3 mm hrubé). Môžete použiť aj formičky na oblátky alebo vykrajovačky na rôzne tvary.
- Posypanie: Pred pečením posypte oblátky sezamovými semienkami, mletým čiernym korením a hrubozrnnou soľou.
- Pečenie: Pečte v predhriatej rúre asi 10-12 minút, kým oblátky nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich nechajte vychladnúť na rovnom povrchu.
3. Servírovanie
- Podávanie: Slané vianočné oblátky môžete podávať ako občerstvenie na sviatočnom stole. Skvele sa hodia k rôznym dipom, ako sú hummus, tvarohový dip alebo guacamole.
- Ozdoba: Ak chcete, môžete oblátky ozdobiť čerstvými bylinkami alebo ich podávať s plátkami syra a zeleniny.
Záver
Súčasťou vianočných sviatkov môžu byť aj slané oblátky, ktoré sú skvelou alternatívou k tradičným sladkým variantom. Ich príprava je jednoduchá a výsledok je chutný a chrumkavý. Užite si pečenie a nech sú vaše Vianoce plné radosti a chutných momentov! Tieto slané oblátky sa stanú obľúbeným občerstvením na vašich sviatočných oslavách.