vianočné oblátky recept

Vianočné oblátky sú tradičným slovenským pečivom, ktoré sa pripravuje počas vianočných sviatkov. Ich jemná chuť a krehká textúra sú ideálne na servírovanie s medom, orechmi alebo inými sladkými náplňami. Poďme sa pozrieť na podrobný recept na ich prípravu.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vody
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice oleja

Na plnku (voliteľné):

  • Med
  • Mleté orechy
  • Cukor
  • Škorica

Postup

1. Príprava cesta
  1. Zmiešajte suroviny: V miske zmiešajte hladkú múku, soľ, cukor a prášok do pečiva. Dobre premiešajte.
  2. Pridajte tekuté ingrediencie: Do suchých ingrediencií pridajte vodu a olej. Rukami alebo pomocou mixéra spracujte cesto, kým nebude hladké a elastické.
  3. Chladenie: Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Týmto spôsobom sa cesto stane pevnejším a ľahšie sa s ním bude pracovať.
2. Tvarovanie a pečenie oblátok
  1. Predhrejte rúru: Predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte si plech s papierom na pečenie.
  2. Tvarovanie: Z odpočinutého cesta odoberajte malé kúsky a vyvaľkajte ich na tenké pláty. Môžete použiť aj formičky na oblátky, ak ich máte.
  3. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre asi 5-7 minút, kým oblátky nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich nechajte vychladnúť na rovnom povrchu.
3. Plnenie oblátok (voliteľné)
  1. Príprava plnky: Ak chcete, môžete oblátky naplniť medom, mletými orechmi, cukrom a škoricou. Zmiešajte tieto ingrediencie v miske, aby ste vytvorili chutnú plnku.
  2. Plnenie: Po vychladnutí oblátok ich naplňte pripravenou plnkou a zložte ich na polovicu alebo ich môžete poskladať do trojuholníkov.
4. Servírovanie
  1. Podávanie: Vianočné oblátky môžete podávať na sviatočnom stole. Sú skvelé ako dezert alebo ako sladká pochúťka k šálke čaju či kávy.
  2. Ozdoba: Ak chcete, môžete oblátky posypať práškovým cukrom alebo ich ozdobiť medom a orechmi pred podávaním.

Záver

Vianočné oblátky sú lahodným a tradičným dezertom, ktorý poteší každého milovníka sladkostí. Ich príprava je jednoduchá a výsledok je skutočne chutný. Užite si pečenie a nech sú vaše Vianoce plné radosti a chutných momentov! Tieto oblátky sa stanú neodmysliteľnou súčasťou vašich sviatočných tradícií.

 

2) Vianočné oblátky recept

Ingrediencie

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vody (môžete použiť aj mlieko pre bohatšiu chuť)
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice rastlinného oleja (alebo roztopeného masla)

Na plnku (voliteľné):

  • Med
  • Mleté vlašské orechy
  • Cukor
  • Škorica
  • Hrozienka (voliteľné)

Postup

1. Príprava cesta
  1. Zmiešajte suroviny: V miske zmiešajte hladkú múku, soľ, cukor a prášok do pečiva. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  2. Pridajte tekuté ingrediencie: Do suchých ingrediencií pridajte vodu (alebo mlieko) a olej. Rukami alebo pomocou mixéra spracujte cesto, kým nebude hladké a elastické. Cesto by malo byť podobné palacinkovému, ale o niečo hustejšie.
  3. Chladenie: Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Týmto spôsobom sa cesto stane pevnejším a ľahšie sa s ním bude pracovať.
2. Tvarovanie a pečenie oblátok
  1. Predhrejte rúru: Predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte si plech s papierom na pečenie alebo použite špeciálny oblátkový stroj.
  2. Tvarovanie: Z odpočinutého cesta odoberajte malé kúsky a vyvaľkajte ich na tenké pláty. Ak používate oblátkový stroj, cesto nanášajte priamo do formy.
  3. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre alebo v oblátkovom stroji asi 5-7 minút, kým oblátky nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich opatrne vyberte a nechajte vychladnúť na rovnom povrchu.
3. Plnenie oblátok (voliteľné)
  1. Príprava plnky: Ak chcete, môžete oblátky naplniť medom, mletými orechmi, cukrom a škoricou. Zmiešajte tieto ingrediencie v miske, aby ste vytvorili chutnú plnku. Môžete pridať aj hrozienka pre extra chuť.
  2. Plnenie: Po vychladnutí oblátok ich naplňte pripravenou plnkou a zložte ich na polovicu alebo ich môžete poskladať do trojuholníkov. Ak chcete, môžete oblátky aj potrieť medom a posypať mletými orechmi.
4. Servírovanie
  1. Podávanie: Vianočné oblátky môžete podávať na sviatočnom stole. Sú skvelé ako dezert alebo ako sladká pochúťka k šálke čaju či kávy.
  2. Ozdoba: Ak chcete, môžete oblátky posypať práškovým cukrom alebo ich ozdobiť medom a orechmi pred podávaním.

 

3) Slané Vianočné oblátky – Recept

Súčasťou vianočných sviatkov môžu byť aj slané oblátky, ktoré sú skvelou alternatívou k tradičným sladkým variantom. Tieto oblátky sú chrumkavé a ideálne na servírovanie s rôznymi dipmi alebo ako súčasť slaného občerstvenia. Poďme sa pozrieť na jednoduchý recept na slané vianočné oblátky.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g masla (pokojnej teploty)
  • 1 vajce
  • 150 ml vody (môžete použiť aj mlieko)
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička sušených byliniek (napr. oregano, tymián alebo rozmarín, podľa chuti)

Na posypanie:

  • Sezamové semienka
  • Mleté čierne korenie
  • Hrubozrnná soľ

Postup

1. Príprava cesta
  1. Zmiešajte suroviny: V miske zmiešajte hladkú múku, soľ, prášok do pečiva a sušené bylinky. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  2. Pridajte maslo a vajce: K suchým ingredienciám pridajte maslo a vajce. Pomocou mixéra alebo rukou spracujte cesto, kým nebude hladké a homogénne.
  3. Pridajte vodu: Postupne pridávajte vodu (alebo mlieko) a pokračujte v miešaní, kým sa cesto nespojí. Cesto by malo byť elastické, ale nie príliš lepivé.
  4. Chladenie: Zabaľte cesto do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Týmto spôsobom sa cesto stane pevnejším a ľahšie sa s ním bude pracovať.
2. Tvarovanie a pečenie oblátok
  1. Predhrejte rúru: Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si plech s papierom na pečenie.
  2. Tvarovanie: Z odpočinutého cesta odoberajte malé kúsky a vyvaľkajte ich na tenké pláty (asi 2-3 mm hrubé). Môžete použiť aj formičky na oblátky alebo vykrajovačky na rôzne tvary.
  3. Posypanie: Pred pečením posypte oblátky sezamovými semienkami, mletým čiernym korením a hrubozrnnou soľou.
  4. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre asi 10-12 minút, kým oblátky nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich nechajte vychladnúť na rovnom povrchu.
3. Servírovanie
  1. Podávanie: Slané vianočné oblátky môžete podávať ako občerstvenie na sviatočnom stole. Skvele sa hodia k rôznym dipom, ako sú hummus, tvarohový dip alebo guacamole.
  2. Ozdoba: Ak chcete, môžete oblátky ozdobiť čerstvými bylinkami alebo ich podávať s plátkami syra a zeleniny.

Záver

Súčasťou vianočných sviatkov môžu byť aj slané oblátky, ktoré sú skvelou alternatívou k tradičným sladkým variantom. Ich príprava je jednoduchá a výsledok je chutný a chrumkavý. Užite si pečenie a nech sú vaše Vianoce plné radosti a chutných momentov! Tieto slané oblátky sa stanú obľúbeným občerstvením na vašich sviatočných oslavách.

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *