Recept na vláčny jablkový koláč s čokoládovou polevou.
Suroviny:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 125 g cukru
- 2 vajcia
- 2 jablká
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 1 čajová lyžička korenia (napr. škorica)
- 150 ml mlieka
Vláčny jablkový koláč s čoko polevou
Postup:
- Na začiatok si pripravte jablká. Ošúpte ich, zbavte jadierok a nakrájajte na malé kúsky.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a korenie.
- Maslo nechajte rozpustiť pri miernom ohni a potom ho zľahka vmiešajte do suchých surovín. Pridajte aj vajcia a mlieko a všetko poriadne premiešajte.
- Nakoniec pridajte aj nakrájané jablká a všetko dôkladne premiešajte.
- Vymastite a vysypte pekáč a doň nalejte cesto.
- Koláč pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút, alebo kým nie je pekne zlatistý a upiecenyý.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť.
Čokoládová poleva:
- 100 g horkej čokolády
- 50 g masla
- Horúcu čokoládu nastrúhajte a nechajte ju rozpustiť spolu s maslom nad parou.
- Ked sa čokoláda aj maslo rozpustia, premiešajte ich do hladka.
- Hotovou polevou môžete pokryť vychladnutý koláč.
Tento vláčny jablkový koláč s čokoládovou polevou je dokonalým dezertom nielen pre milovníkov jabĺk, ale aj pre všetkých čokoládových nadšencov. Bude chutiť najlepšie teplý, no aj studený. Dobrú chuť!