Tu je recept na voňavé lievance z kysnutého cesta:
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 75 g cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 7 g sušeného droždia
- 2 vajcia
- 50 g rozpusteného masla
- olej na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie
Voňavé lievance z kysnutého cesta
Postup:
- V malom hrnčeku zohrejte mlieko, ale neprevarte ho. Pridajte 1 lyžičku cukru a sušené droždie. Nechajte pôsobiť asi 10 minút, kým sa droždie aktivuje a hmota začne bublať.
- Zmiešajte múku, zvyšný cukor a soľ v miske. Vytvorte v strede malú jamku.
- Do jamky pridajte aktívne droždiové mlieko a vajcia. Pomaly začnite miešať zo stredu do okrajov, aby sa postupne všetko spojilo.
- Keď je zmes spojená, začnite pridávať rozpustené maslo. Miešajte až kým sa nevytvorí jednotná a hladká hmota.
- Zakryte misku kuchynskou utierkou a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste asi 1-2 hodiny, kým sa zdvojnásobí.
- Po ušúchaní cesta si do hrnca nalejte olej. Na strednom ohni ho zohrejte.
- V hrnčeku s lyžicou naberte cesto a zošúchajte ho do hrnca s olejom. Tvarujte lievance s priemerom približne 6 cm.
- Lievance opekajte z oboch strán, kým nebudú zlatohnedé. Potom ich vyňate z oleja a nechajte odkvapkať na papierovom obruse.
- Na záver posypte lievance práškovým cukrom a podávajte ihneď.
Dúfam, že Vám budú tieto voňavé lievance chutiť!