Kategória: Dezerty
Názov: Výborne medové rezy s plnkou
Čas prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
- 200 g medu
- 150 g masla
- 2 vajcia
- 300 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička jedlého sódy
- 200 g krupicového cukru
- 250 ml mlieka
- 200 ml šľahačky na šľahanie
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- Plnka podľa chuti (môžete použiť napríklad povidlá, čokoládový alebo orechový krém)
Výborné medové rezy plnka
Postup:
- Vo väčšej miske zmiešajte rozpustené maslo, vajcia a med. Pridajte múku, jedlú sódu a premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto prenesiete do vykrajovacej formy a pečte v predhriatej rúre na 180 °C počas približne 15-20 minút, alebo kým nie sú rezy zlatisto hnedé.
- Medzitým si pripravte krém. V miske zmiešajte mlieko, krupicový cukor, šľahačku a vanilkový extrakt.
- Po upečení nechajte rezy chvíľu vychladnúť a potom ich rozkrojte na polovice. Plnku naneste na spodnú časť rezu a priložte hornú časť.
- Hotové rezy nechajte v chladničke oddýchnuť aspoň 2 hodiny, aby sa krém ztuhol a rezy získali správnu konzistenciu.
Dobrú chuť!
2)
Medové rezy s plnkou
Ingrediencie:
Na cesto:
- 4 lyžice medu
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 300 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička škorice (voliteľné)
- 1 štipka soli
Na plnku:
- 400 g tvarohu (najlepšie jemného)
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100 g orechov (vlašské alebo lieskové, nasekané)
Na polevu:
- 100 g čokolády na varenie
- 2 lyžice rastlinného oleja
Postup:
-
Príprava cesta:
- V hrnci si na miernom ohni rozpustíme maslo a med. Necháme vychladnúť.
- V miske zmiešame vajcia, sódu bikarbónu, škoricu (ak ju používame) a soľ. Pridáme vychladnutú zmes masla a medu a dobre premiešame.
- Postupne pridávame hladkú múku a vypracujeme hladké a elastické cesto.
-
Pečenie:
- Rozdelíme cesto na tri rovnaké časti a každú z nich vyvaľkáme na tenký plát. Pláty pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie pri teplote 180 °C asi 7-10 minút, kým nie sú zlatohnedé.
- Po upečení necháme pláty úplne vychladnúť.
-
Príprava plnky:
- V mise vyšľaháme smotanu na šľahanie a postupne pridávame tvaroh, práškový cukor a vanilkový cukor. Dobre premiešame, aby bola plnka hladká. Nakoniec pridáme nasekané orechy.
-
Zloženie rezu:
- Na prvý plát cesta nanesieme časť tvarohovej plnky a rovnomerne rozotrieme. Položíme druhý plát a opakujeme proces. Na posledný plát cesta plnku už nedávame.
- Zatlačíme, aby sa všetko dobre spojilo. Necháme odležať v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
-
Poleva:
- V malom hrnci rozpustíme čokoládu s rastlinným olejom. Hnedú polevu nalejeme na vrch rezu a rovnomerne ju rozotrieme.
-
Servírovanie:
- Necháme opäť trochu stuhnúť a potom rezy nakrájame na kocky alebo obdĺžniky.
- Medové rezy podávame chladiace a môžeme ozdobiť nasekanými orechmi.
Dobrú chuť!