Vykostené plnené stehná s ryžou a kroketami.
Ingrediencie:
- 4 ks stehien kuracieho mäsa
- 1 šálka ryže
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžička korenia na kuracie mäso
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 vajce
- strúhanka na obaľovanie
- olej na vyprážanie
- krokety
Vykostené plnené stehná s ryžou a kroketami
Postup:
- Vykostené stehná umyte a osušte papierovými utierkami. Ostrým nožom odstráňte prebytočný tuk a kožu z povrchu mäsa. Na každom stehne vytvorte malý vreckovitý rez a jemne ho rozotnite.
- Ryžu varíme podľa návodu na obale, až kým nie je mäkká, ale ešte pevná. Potom necháme vychladnúť.
- Na panvici si rozohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak dozlatista. Pridajte korenie na kuracie mäso a orestujte ho spolu s cibuľou a cesnakom ešte pár minút.
- V miske zmiešajte vychladnutú ryžu s orestovanou zmesou a dôkladne premiešajte. Ochutnajte soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Naplňte vrecká na stehnách kuracieho mäsa pripravenou ryžovou zmesou. Uistite sa, že sú dobre uzavreté.
- Vajce v miske rozšľahajte vidličkou. V každej mise položte strúhanku.
- Stehná najprv ponorte do vajca a potom ich obaľte v strúhanku, aby sa dobre obalili.
- Vyprážajte vykostené plnené stehná v dostatočnom množstve oleja na stredne silnom ohni, kým nebudú zlatisté a kým mäso nebude dobre prepečené.
- Po upečení nechajte stehná odkvapkať na papierových utierkach, aby sa z nich usál nadbytočný olej.
- Podávajte vykostené plnené stehná s ryžou a kroketami. Môžete ich doplniť orestovanou zeleninou alebo šalátom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na plnené stehná:
- 4 vykostené kuracie stehná
- 200 g mletého mäsa (bravčové alebo kuracie)
- 1 cibuľa (jemne nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 100 g tvrdého syra (nasekaného na malé kúsky)
- 1 vajce
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 ČL sušenej majoránky
- olivový olej na opekanie
Na ryžu:
- 200 g ryže (dlhozrnná alebo basmati)
- 400 ml vody alebo vývaru
- soľ podľa chuti
- 1-2 lyžice masla
Na kroketky:
- 300 g zemiakov (uvarených a prelisovaných)
- 100 g hladkej múky
- 1 vajce
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na vyprážanie
Postup:
Príprava plnených stehien:
- Rúra: Predhrejeme rúru na 180°C.
- Plnka: Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a osmažíme na ňom cibuľu a cesnak do sklovita. Necháme vychladnúť.
- Mäso: V miske zmiešame mleté mäso, osmaženú cibuľu s cesnakom, tvrdý syr, vajce, majoránku, soľ a korenie. Dobre premiešame.
- Plnenie: Vykostené kuracie stehná jemne rozklepeme, osolíme a okoreníme. Na každé stehno nanesieme plnku a pevne zrolujeme. Zabalíme do potravinovej fólie a na 10 minút dáme do chladničky.
- Pečenie: Zrolované stehná dáme do pekáča a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme v predhriatej rúre približne 30-35 minút, kým sú upečené a zlatisté.
Príprava ryže:
- Varíme ryžu: V hrnci privedieme k varu vodu alebo vývar. Pridáme ryžu a soľ. Zakryjeme a varíme na miernom ohni podľa pokynov na obale, asi 15-20 minút. Na konci varenia pridáme maslo a jemne premiešame.
Príprava krokiet:
- Kroketky: V miske zmiešame prelisované zemiaky, múku, vajce, soľ a korenie. Hmotu dobre premiešame, až vznikne cesto.
- Tvarovanie: Z cesta tvarujeme malé guľôčky alebo valčeky.
- Vyprážanie: Na panvici rozohrejeme olej a krokety vyprážame do zlata. Potom ich dáme na papierovú utierku, aby sa odstránil prebytočný olej.
Servírovanie:
Na tanier naservírujeme plnené stehná so servírovanou ryžou a krokety. Môžete pridať aj čerstvú zeleninu alebo šalát na ozdobenie.
Dobrú chuť!