Začína nám obdobie, keď sa zjavujú huby (hríby, kozáre), tak to treba využiť. Pri našej chalupe rastú bedle, takže som sa rozhodla, že ich dnes osmažím a naplním syrom.
Vypražené bedle plnené syrom
Príchod sezóny húb je výbornou príležitosťou na prípravu chutných jedál s čerstvými hríbmi. Tu je jednoduchý recept na vyprážané bedle plnené syrom:
Potrebné ingrediencie:
- 500 g bedlí (hríbov)
- 100 g tvrdého syra (napríklad eidam, cheddar)
- 2 vajíčka
- 100 g múky
- Strúhanka na obaľovanie
- Sójový olej na vyprážanie
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Bedle rozdelte na menšie kúsky a dôkladne je očistite od všetkých nečistôt.
- Syr nastrúhajte na jemno.
- V jednej miske rozšľahajte vajcia.
- V druhej miske zmiešajte múku so soľou a mletým čiernym korením.
- Každú bedľu najprv obalte v múke, potom ponorte do rozšľahaných vajec a potom ich obaľte v strúhanke. Tento postup zabezpečí, že huby budú dôkladne obalené a krásne vyprážané.
- Na panvici zohrejte potrebné množstvo sójového oleja.
- Bedle vyprážajte na stredne vysokom ohni, až kým nezískajú zlatistú farbu a chrumkavú textúru. Po úprave ich položte na papierový uterák, aby ste odstránili prebytočný tuk.
- Hotové vyprážané bedle plnené syrom môžete podávať samostatne alebo ako prílohu k hlavnému jedlu. Čerstvá zelenina alebo dip môžu byť skvelým doplnením.
- Prajem vám dobrú chuť!
Želám vám úspešné varenie a príjemný zážitok s čerstvými hríbmi!
2) Vyprážané bedle plnené syrom
Ingrediencie:
- 8 kusov čerstvých bedlí
- 150 g syra (napr. eidam, gouda alebo mozzarella)
- 1 vajce
- 100 g strúhanky
- 50 g hladkej múky
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olej na vyprážanie
- Petržlenová vňať na ozdobu (podľa chuti)
Postup:
-
Príprava bedlí:
- Bedle starostlivo umyte pod tečúcou vodou, aby ste zbavili nečistoty.
- Odstráňte nohy z klobúkov bedlí. Nožičky môžete využiť napríklad na polievku alebo do iného jedla.
-
Plnenie:
- Syr nakrájajte na kocky alebo nastrúhajte, záleží na jeho type.
- Klobúky bedlí naplňte nakrájaným alebo nastrúhaným syrom. Pre zosilnenie chuti môžete pridať aj bylinky alebo korenie.
-
Obalovanie:
- V miske pripravte tri taniere: jeden s hladkou múkou, ďalší s rozšľahaným vajcom (nezabudnite pridať soľ a korenie) a tretí so strúhankou.
- Bedle naplnené syrom najprv obalte v múke, následne ich ponorte do vajca a napokon obalte v strúhanke.
-
Vyprážanie:
- Na panvici rozohrejte olej na strednej teplote.
- Bedle opatrne dajte do horúceho oleja a vyprážajte ich z oboch strán, až kým sa nevyformujú pekne zlatisté a chrumkavé (približne 3-4 minúty na každej strane).
- Po vyprážaní ich umiestnite na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný olej.
-
Servírovanie:
- Podávajte teplé, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžete zvoliť zeleninový šalát alebo tatársku omáčku.
Dobrú chuť!