Tradičná polievka s krvou, presne tak, ako ju pripravovala vaša stará mama. Tento recept pochádza z roka 1986. Dobrú chuť!
Zakaľačková polievka
Zakaľačková polievka patrí medzi obľúbené slovenské jedlá, ktorá sa pripravuje z bravčovej krvi. Jej výroba je bezproblémová a veľmi chutná. Tu je návod na prípravu tejto tradičnej polievky:
Ingrediencie:
- 500 ml bravčovej krvi
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 petržlenový koreň
- 1 šalotka
- 1 lyžica hladkej múky
- soľ, čierne korenie, majoránka
- olej na opekanie
Príprava:
- Na začiatok si pripravte zemiaky, mrkvu a petržlenový koreň, očistite ich a nakrájajte na malé kocky.
- Cibuľu a cesnak nasekajte na drobno, šalotku rozkrájajte na jemné kúska.
- Na rozohriatom oleji v hrnci opražte cibuľu, cesnak a šalotku, až sa zjemnia.
- Do hrnca pridajte na kocky nakrájané zemiaky, mrkvu a petržlenový koreň. Krátko ich orestujte, aby získali farbu.
- V miske si pripravte mix z pol šálky bravčovej krvi a lyžice múky, dôkladne premiešajte, aby nevznikli hrudky.
- Pridajte túto zmes krvi a múky do hrnca so zeleninou, premiešajte a nechajte polievku chvíľu variť, aby sa zahustila.
- Polievku osolte a ochuťte korením podľa chuti. Pridajte lyžicu majoránky pre intenzívnejšiu chuť.
- Polievku varte na miernom ohni asi 15 minút, aby sa chute skombinovali a omáčka získala požadovanú konzistenciu.
Takto uvarená zakaľačková polievka si zachová svoju autentickú chuť a vy si tak vychutnáte jedlo, aké pripravovala vaša stará mama. Dobrú chuť!
2) Zakaľačková polievka
Zakaľačková polievka je obľúbeným slovenským jedlom, ktoré si získalo srdcia mnohých pre svoju výnimočnú chuť a vôňu. Existuje veľa variácií tejto polievky, pričom každá má svoj vlastný príbeh a suroviny. Ak ste pripravení na kulinárske dobrodružstvo, táto polievka by mala byť na vrchole vášho zoznamu.
Potrebné suroviny na zakaľačkovú polievku
Aby ste si mohli pripraviť jednu porciu zakaľačkovej polievky, budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 300 g zemiakov
- 200 g mrkvy
- 100 g celeru
- 200 g údeného mäsa
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- Soľ, korenie, majoránku
- 1 liter vody alebo vývaru
Návod na prípravu zakaľačkovej polievky
Na začiatku dôkladne umyte a nakrájajte všetky prísady. Zemiaky a mrkvu nakrájajte na kocky, celer na drobnejšie kúsky a cibuľu na jemno. V hrnci zohrejte trocha oleja a pridajte cibuľu, aby sa skaramelizovala. Následne pridajte cesnak a údené mäso rozkrájané na kocky. Po niekoľkých minútach pridajte nakrájanú zeleninu.
Prilejte vodu alebo vývar a priveďte k varu. Keď začne polievka vrieť, pridajte zemiaky a mrkvu. Nezabudnite osoliť a okoreniť podľa chuti. Po 20-30 minútach varenia by malo byť jedlo hotové. Na záver pridajte trochu majoránky pre vylepšenie chuti.
Na zdravie a dobrú chuť! Zakaľačková polievka je vynikajúcim spôsobom, ako vychutnať bohaté chute tradičnej slovenskej gastronómie.