Zakaľačková polievka

Tradičná polievka s krvou, presne tak, ako ju pripravovala vaša stará mama. Tento recept pochádza z roka 1986. Dobrú chuť!

Zakaľačková polievka

Zakaľačková polievka patrí medzi obľúbené slovenské jedlá, ktorá sa pripravuje z bravčovej krvi. Jej výroba je bezproblémová a veľmi chutná. Tu je návod na prípravu tejto tradičnej polievky:

Ingrediencie:

  • 500 ml bravčovej krvi
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 petržlenový koreň
  • 1 šalotka
  • 1 lyžica hladkej múky
  • soľ, čierne korenie, majoránka
  • olej na opekanie

Príprava:

  1. Na začiatok si pripravte zemiaky, mrkvu a petržlenový koreň, očistite ich a nakrájajte na malé kocky.
  2. Cibuľu a cesnak nasekajte na drobno, šalotku rozkrájajte na jemné kúska.
  3. Na rozohriatom oleji v hrnci opražte cibuľu, cesnak a šalotku, až sa zjemnia.
  4. Do hrnca pridajte na kocky nakrájané zemiaky, mrkvu a petržlenový koreň. Krátko ich orestujte, aby získali farbu.
  5. V miske si pripravte mix z pol šálky bravčovej krvi a lyžice múky, dôkladne premiešajte, aby nevznikli hrudky.
  6. Pridajte túto zmes krvi a múky do hrnca so zeleninou, premiešajte a nechajte polievku chvíľu variť, aby sa zahustila.
  7. Polievku osolte a ochuťte korením podľa chuti. Pridajte lyžicu majoránky pre intenzívnejšiu chuť.
  8. Polievku varte na miernom ohni asi 15 minút, aby sa chute skombinovali a omáčka získala požadovanú konzistenciu.

Takto uvarená zakaľačková polievka si zachová svoju autentickú chuť a vy si tak vychutnáte jedlo, aké pripravovala vaša stará mama. Dobrú chuť!

Zakaľačková polievka-2

2) Zakaľačková polievka

Zakaľačková polievka je obľúbeným slovenským jedlom, ktoré si získalo srdcia mnohých pre svoju výnimočnú chuť a vôňu. Existuje veľa variácií tejto polievky, pričom každá má svoj vlastný príbeh a suroviny. Ak ste pripravení na kulinárske dobrodružstvo, táto polievka by mala byť na vrchole vášho zoznamu.

Chutná paradajková polievka

Chutná paradajková polievka

Čítať viac »

Potrebné suroviny na zakaľačkovú polievku

Aby ste si mohli pripraviť jednu porciu zakaľačkovej polievky, budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 300 g zemiakov
  • 200 g mrkvy
  • 100 g celeru
  • 200 g údeného mäsa
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Soľ, korenie, majoránku
  • 1 liter vody alebo vývaru

Návod na prípravu zakaľačkovej polievky

Na začiatku dôkladne umyte a nakrájajte všetky prísady. Zemiaky a mrkvu nakrájajte na kocky, celer na drobnejšie kúsky a cibuľu na jemno. V hrnci zohrejte trocha oleja a pridajte cibuľu, aby sa skaramelizovala. Následne pridajte cesnak a údené mäso rozkrájané na kocky. Po niekoľkých minútach pridajte nakrájanú zeleninu.

Prilejte vodu alebo vývar a priveďte k varu. Keď začne polievka vrieť, pridajte zemiaky a mrkvu. Nezabudnite osoliť a okoreniť podľa chuti. Po 20-30 minútach varenia by malo byť jedlo hotové. Na záver pridajte trochu majoránky pre vylepšenie chuti.

Na zdravie a dobrú chuť! Zakaľačková polievka je vynikajúcim spôsobom, ako vychutnať bohaté chute tradičnej slovenskej gastronómie.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 Komentáre

  1. tono píše:

    tradičná a fajná polievka, odporúčam.

  2. Filc Alica píše:

    Mňamka, už sa teším, až si ju vyskúšam!

  3. Jarolim Bielik píše:

    Toto sa musím pokúsiť variť. Znie to úžasne!