Malá gurmánska polievka konkrétne ta z kuracích obličiek.
Obličková polievka
Obličková polievka je lahodná a výživná polievka, ktorá v sebe skrýva bohatú chuť a vôňu obličiek. Táto polievka je zvyčajne pripravovaná z kuracích obličiek, no niektoré recepty používajú aj hovädzie obličky alebo dokonca zvieracie obličky.
Tu je jednoduchý recept na obličkovú polievku:
Suroviny:
- 500 g kuracích obličiek
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 mrkvy, nakrájané na kolečká
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 lyžica masla
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1/2 lyžičky sušenej majoránky
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- Peteržilka na ozdobenie
Postup:
- Obličky očistíme, osušíme a nakrájame na kúsky.
- V hrnci rozpustíme maslo a orestujeme cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a voňavé.
- Pridáme nakrájané obličky a opražíme ich z každej strany, kým nebudú zlatisté.
- Pridáme mrkvu, zemiaky a majoránku. Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme k varu.
- Polievku necháme variť na miernom ohni, kým sa obličky a zelenina neuvária.
- Osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Podávame posypané čerstvou peteržilkou.
Táto obličková polievka je skvelou voľbou na chladné dni, keď sa chcete zahriať a pochutiť si na neodolateľnej kombinácii chutí. Dobrú chuť!
2)
Obličková polievka je lahodný a výživný pokrm, ktorý si zaslúži miesto v našich kuchyniach. Jej základné ingrediencie ponúkajú bohatú chuť a vyváženú nutričnú hodnotu. V tomto článku sa pozrieme na recept, ktorý vám umožní pripraviť túto tradičnú polievku s maximálnym požiteľným výsledkom.
Ingrediencie obličkovej polievky
Na prípravu obličkovej polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 500 g obličiek (najlepšie jahňacích alebo teľacích)
- 2 stredne veľké cibule
- 3 mrkvy
- 1 zeler
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2 litre vody alebo vývaru
- 1 bobkový list
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- soľ podľa chuti
- 2 lyžice oleja
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy obličkovej polievky
Začnite prípravou obličiek. Očistite ich a nakrájajte na menšie kocky. V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom nadrobno nakrájané cibule, až kým nezhnednú. Pridajte mrkvu a zeler, ktoré nakrájate na tenké kolieska a smažte ich spolu s cibuľou niekoľko minút.
Potom pridajte obličky a znova ich restujte, kým sa nezatiahnu. Prilejte vodu alebo vývar, pridajte bobkový list a čierne korenie. Nechajte polievku variť na miernom ohni asi 30-40 minút, kým obličky nezmäknú. Po uplynutí tejto doby polievku dochuťte soľou a na konci pridajte na jemno nakrájaný cesnak.
Podávajte horúcu, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou, a vychutnajte si jej výnimočnú chuť a arómu, ktorú ponúka. Obličková polievka je nielen chutným jedlom, ale aj skvelým zdrojom bielkovín a minerálnych látok.