Tu je nenáročný recept na zapečené kuracie filety:
Ingrediencie:
- 4 kuracie filety
- soľ a korenie podľa preferencie
- 2 vajíčka
- 1/2 šálky strúhanky
- 1/4 šálky masla
- 1/4 šálky múky
- 1/2 šálky mlieka
- 1 šálka strúhaného syra (napríklad eidam alebo parmezán)
Zapečené kuracie filety
Postup:
- Kuracie filety dochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti.
- V jednom tanieri si pripravíme vajíčka a do druhého taniera nasypeme strúhanku.
- Kuracie filety najprv namočíme do vajíčka a následne ich obalíme v strúhanke, aby sa dostatočne obalili.
- Maslo rozpustíme na panvici a na strednom ohni opečieme kuracie filety z oboch strán, až začnú získať zlatohnedú farbu.
- Vyberieme filety z panvice a odložíme ich nabok.
- Do tej istej panvice pridáme múku a necháme ju opražiť asi 2 minúty, aby získala jemnú arómu.
- Postupne prilievame mlieko a za neustáleho miešania varíme, kým omáčka nezačne hustnúť.
- Do omáčky pridáme polovicu nastrúhaného syra a miešame, kým sa syr úplne nerozpustí.
- Teplú omáčku vylejeme do zapekacej nádoby.
- Kuracie filety umiestnime do omáčky a posypeme zvyšným syrom.
- Zapekaciu nádobu vložíme do predhriatej rúry na 180°C a pečieme 20-25 minút, alebo kým syr nezhnedne a nezačne sa topiť.
Upečené kuracie filety podávame s prídavkom podľa vlastného výberu, ako je napríklad zemiakové pyré, ryža alebo cestoviny. Prajeme dobrú chuť!
2) Zapečené kuracie rezne
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- Soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 2 strúčiky cesnaku (drcené)
- 1 lyžica olivového oleja
- 200 g syra (napríklad eidam alebo mozzarella)
- 200 g šunky (môže byť aj slanina)
- 1 paradajka (nakrájaná na plátky)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 1 paprika (nasekaná)
- 100 ml smotany na varenie
- 1 lyžička sušeného oregána
- 1 lyžička mletej papriky (sladkej alebo pálivej)
- Strúhanka na posypanie
- Petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava mäsa: Kuracie prsia umyjeme a osušíme. Dochutíme soľou, korením a potrieme drveným cesnakom. Necháme marinovať 15-20 minút.
-
Predhriatie rúry: Rúru nastavíme na 180 °C.
-
Smaženie cibuľe: Na panvici zohrejeme olivový olej a pridáme nasekanú cibuľu. Smažíme do zlatista a následne pridáme nasekanú papriku, ktorú restujeme ďalšie 2-3 minúty.
-
Príprava plechu: Na plech na pečenie alebo do zapekacej nádoby umiestnime kuracie prsia. Na každý kus položíme plátky šunky (alebo slaniny) a potom pridáme restovanú cibuľu a papriku.
-
Syr a paradajky: Na vrch každého kusu položíme plátky paradajky a posypeme nastrúhaným syrom.
-
Zálievka: V miske zmiešame smotanu na varenie, oregano a mletú papriku. Túto zmes rovnomerne nalejeme na všetky kusy.
-
Pečenie: Plech alebo zapekaciu nádobu posypeme strúhankou a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme približne 30-35 minút, alebo kým sú kúsky zlatisté a dobre prepečené.
-
Servírovanie: Po upečení necháme chvíľu vychladnúť. Podávame so zeleninovým šalátom alebo zemiakmi. Ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Prajeme dobrú chuť!