Zapečené kuracie stehná v syrovej omáčke sú jednoduchým a chutným jedlom, ktoré robia radosť celému rodinnému zloženiu. Tu je recept, ktorý vám pomôže pripraviť túto lahôdku:
Potrebné suroviny:
- 4 kuracie stehná
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 2 šálky mlieka
- 1 šálka strúhaného syra (preferujte syr s chutnými vlastnosťami)
- Soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice čerstvého nakrájaného petržlenu (na ozdobu)
Zapečené kuracie stehná v syrovej omáčke
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Na rozpálenej panvici rozpustite maslo a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Nechajte ich dusiť, až kým sa cibuľa nestane priezračnou a mäkkou.
- Pridajte múku do panvice a miešajte, kým nevznikne hladká zmes.
- Pomaly pridávajte mlieko a stále miešajte, aby sa vytvorila omáčka bez hrudiek.
- Pridajte strúhaný syr do omáčky a nechajte ho rozpustiť. Miešajte, kým sa zhmotní. Ochutnajte a podľa chuti pridajte soľ a korenie.
- Kuracie stehná umyte a osušte. Osolte a okoreňte ich podľa chuti.
- Vložte kuracie stehná do pekáča a prelejte ich syrovou omáčkou.
- Prikryte pekáč a vložte ho do predhriatej rúry.
- Pečte až do dovarenia kuracieho mäsa, čo môže trvať približne 45 až 60 minút. Akonáhle je mäso mäkké a šťavnaté, je hotové.
- Pred podávaním posypte pečené stehná jemne nakrájaným petržlenom.
Takto pripravené zapečené kuracie stehná v syrovej omáčke sa skvele hodia k opečenej zemiakovej kaši alebo k cestovinám. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná (môžete použiť aj prsné kúsky)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 1 cibuľa (nasekaná na kocky)
- 250 ml smotany na varenie
- 150 g strúhaného syra (napríklad eidam alebo mozzarella)
- 100 g parmezánu (nastrúhaného)
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušenej oregána
- 1 lyžica kečupu (voliteľné, pre jemnú sladkastú chuť)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Predpríprava: Predhrejte rúru na 200 °C.
-
Príprava kuracieho mäsa: Kuracie stehná dobre umyte a osušte. Osoľte a okoreňte ich podľa chuti. Na panvici rozohrejte olivový olej a opečte stehná z každej strany, kým nezískajú zlatohnedú farbu (asi 5-7 minút na každej strane). Potom ich vyberte a odložte stranou.
-
Príprava omáčky: Na tej istej panvici, kde ste pripravovali stehná, pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju do sklovita. Potom pridajte pretlačený cesnak a restujte ešte 1 minútu. Následne pridajte smotanu na varenie a premiešajte.
-
Pridanie syra: K smotane pridajte strúhaný syr, parmezán, sušené bylinky (bazalku a oregáno) a kečup (ak používate). Miešajte, kým sa syr úplne nerozpustí a nevznikne krémová omáčka. Podľa chuti ochuťte soľou a korením.
-
Zapečenie: Na dno zapekacej misy rozložte kuracie stehná a zalejte ich syrovou omáčkou. Môžete posypať ešte trochu syra navrch.
-
Pečenie: Vložte do predhriatej rúry a pečte asi 25-30 minút, kým je mäso dobre prepečené a na vrchu zlatohnedé.
-
Podávanie: Hotové zapečené kuracie stehná posypte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad s ryžou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!