Zapečené kuracie stehná v syrovej omáčke

Zapečené kuracie stehná v syrovej omáčke sú jednoduchým a chutným jedlom, ktoré robia radosť celému rodinnému zloženiu. Tu je recept, ktorý vám pomôže pripraviť túto lahôdku:

Potrebné suroviny:

  • 4 kuracie stehná
  • 1 cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice múky
  • 2 šálky mlieka
  • 1 šálka strúhaného syra (preferujte syr s chutnými vlastnosťami)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice čerstvého nakrájaného petržlenu (na ozdobu)

 

Zapečené kuracie stehná v syrovej omáčke

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Na rozpálenej panvici rozpustite maslo a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Nechajte ich dusiť, až kým sa cibuľa nestane priezračnou a mäkkou.
  3. Pridajte múku do panvice a miešajte, kým nevznikne hladká zmes.
  4. Pomaly pridávajte mlieko a stále miešajte, aby sa vytvorila omáčka bez hrudiek.
  5. Pridajte strúhaný syr do omáčky a nechajte ho rozpustiť. Miešajte, kým sa zhmotní. Ochutnajte a podľa chuti pridajte soľ a korenie.
  6. Kuracie stehná umyte a osušte. Osolte a okoreňte ich podľa chuti.
  7. Vložte kuracie stehná do pekáča a prelejte ich syrovou omáčkou.
  8. Prikryte pekáč a vložte ho do predhriatej rúry.
  9. Pečte až do dovarenia kuracieho mäsa, čo môže trvať približne 45 až 60 minút. Akonáhle je mäso mäkké a šťavnaté, je hotové.
  10. Pred podávaním posypte pečené stehná jemne nakrájaným petržlenom.

Takto pripravené zapečené kuracie stehná v syrovej omáčke sa skvele hodia k opečenej zemiakovej kaši alebo k cestovinám. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná (môžete použiť aj prsné kúsky)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 1 cibuľa (nasekaná na kocky)
  • 250 ml smotany na varenie
  • 150 g strúhaného syra (napríklad eidam alebo mozzarella)
  • 100 g parmezánu (nastrúhaného)
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušenej oregána
  • 1 lyžica kečupu (voliteľné, pre jemnú sladkastú chuť)
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Predpríprava: Predhrejte rúru na 200 °C.

  2. Príprava kuracieho mäsa: Kuracie stehná dobre umyte a osušte. Osoľte a okoreňte ich podľa chuti. Na panvici rozohrejte olivový olej a opečte stehná z každej strany, kým nezískajú zlatohnedú farbu (asi 5-7 minút na každej strane). Potom ich vyberte a odložte stranou.

  3. Príprava omáčky: Na tej istej panvici, kde ste pripravovali stehná, pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju do sklovita. Potom pridajte pretlačený cesnak a restujte ešte 1 minútu. Následne pridajte smotanu na varenie a premiešajte.

  4. Pridanie syra: K smotane pridajte strúhaný syr, parmezán, sušené bylinky (bazalku a oregáno) a kečup (ak používate). Miešajte, kým sa syr úplne nerozpustí a nevznikne krémová omáčka. Podľa chuti ochuťte soľou a korením.

  5. Zapečenie: Na dno zapekacej misy rozložte kuracie stehná a zalejte ich syrovou omáčkou. Môžete posypať ešte trochu syra navrch.

  6. Pečenie: Vložte do predhriatej rúry a pečte asi 25-30 minút, kým je mäso dobre prepečené a na vrchu zlatohnedé.

  7. Podávanie: Hotové zapečené kuracie stehná posypte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad s ryžou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *