Zapekaná cuketa s mäsom

Zapekaná cuketa s mäsom, známa tiež ako “Bryndzová cuketa”, je vynikajúci slovenský pokrm plný chutí. Tu je jednoduchý recept:

Suroviny:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 250 g mletej múčky (hovädzia, bravčová alebo kuracia)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 paprika
  • 1 paradajka
  • 100 g bryndze (rozotrietej na drobné kúsky)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olej na smaženie

 

Zapekaná cuketa s mäsom

Postup:

  1. Cuketu opláchnite a nakrájajte na tenké plátky.
  2. Vringe na panvici si rozohrejte trochu oleja a orestujte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  3. Pridajte mleté mäso a opečte ho, kým nebude úplne uvarené a dochutené.
  4. Pridajte nakrájanú papriku a paradajku, a varíme, kým sa nezhustne.
  5. Teraz je čas pridať soľ a korenie podľa chuti.
  6. Na vymastený pekáč postupne vrstvíme plátky cukety a mäsovú zmes. Na vrch posypte bryndzou.
  7. Zapečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 25-30 minút, kým sa syr roztopí a nezačne zlatistieť.
  8. Hotovú zapekanú cuketu s mäsom môžeme podávať ako samostatné jedlo alebo s prílohou ako sú zemiaky alebo chlieb.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 2 väčšie cukety
  • 400 g mletého mäsa (hnedé, kuracie alebo mix)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 paprika (červená alebo žltá)
  • 200 g strúhaného syra (napr. eidam alebo mozzarella)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 vrchovatá lyžica paradajkovej pasty
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Sušené bylinky (oregano, bazalka) podľa chuti
  • Olivový olej na opraženie

Postup:

  1. Príprava cukiet: Cukety umyjeme, prekrojíme na polovice pozdĺžne a pomocou lyžice vyberieme vnútro, aby sme vytvorili “lodičky”. Vytiahnuté vnútro nakrájame na malé kúsky a odložíme na neskôr.

  2. Príprava náplne: Na panvici si rozohrejeme olivový olej a pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažíme, kým cibuľa nezmäkne. Následne pridáme mleté mäso a opekáme, kým nezhnedne. Potom pridáme nakrájanú papriku a nakrájané vnútro cukety. Všetko dobre premiešame.

  3. Dochucovanie: K zmesi pridáme paradajkovú pastu, smotanu na varenie, soľ, korenie a sušené bylinky. Povaríme ešte pár minút, aby sa chute spojili.

  4. Plnenie cukiet: Pripravenú zmes rovnomerne rozložíme do cuketových “lodičiek”.

  5. Zapekanie: Cukety s náplňou ukladáme do pekáča, ktorý sme predtým jemne potreli olejom. Na vrch posypeme strúhaným syrom.

  6. Pečenie: Pekáč zakryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme približne 25-30 minút. Potom odkryjeme alobal a pečieme ďalších 10-15 minút, kým syrová kôrka nezíska zlatistú farbu.

  7. Servírovanie: Hotové zapekané cukety podávame teplé, môžeme ich posypať čerstvými bylinkami, ak máme po ruke. Ako prílohu odporúčame čerstvý chlieb alebo zeleninový šalát.

Dobrú chuť!

 

 

3)

Ingrediencie:

  • 2 veľké cukety
  • 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kuracie)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 paradajky (môžete použiť aj konzervované)
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 100 g strúhaného syra (napr. eidam alebo mozzarella)
  • 2-3 lyžice oleja
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu (nepovinné)

Postup:

  1. Príprava cukety: Cukety umyte, odkrojte konce a rozkrojte ich na polovice, potom ich lyžicou vystrite vnútro, aby ste vytvorili “loďky”. Dužinu si odložte na neskoršie použitie.

  2. Zeleninová zmes: Na panvici rozohrejte olej a pridajte na jemno nakrájanú cibuľu. Opekajte, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť. Potom pridajte pretlačený cesnak a krátko orestujte.

  3. Mleté mäso: Do panvice pridajte mleté mäso a za stáleho miešania ho opekajte, kým sa nezatiahne a nezmení farbu. Pridajte nakrájané paradajky (alebo konzervované) a dužinu cukety, ktorú ste si odložili. Dochutíme oreganom, paprikou, soľou, čiernym korením a pažítkou (ak používate).

  4. Plnenie cukiet: Naplňte pripravené cuketové “loďky” mäsovou zmesou. Umiestnite ich na plech vyložený papierom na pečenie alebo do zapekacej misy.

  5. Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Zapekané cukety pečte približne 25-30 minút. Po 15 minútach pečenia posypte strúhaným syrom a pokračujte v pečení, až kým syr nezhnedne a nezozlatne.

  6. Servírovanie: Po upečení nechajte cukety mierne vychladnúť a potom ich môžete podávať teplé ako hlavné jedlo alebo ako prílohu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *