Zapekaná cuketa s mäsom, známa tiež ako “Bryndzová cuketa”, je vynikajúci slovenský pokrm plný chutí. Tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 2 stredne veľké cukety
- 250 g mletej múčky (hovädzia, bravčová alebo kuracia)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 paprika
- 1 paradajka
- 100 g bryndze (rozotrietej na drobné kúsky)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olej na smaženie
Zapekaná cuketa s mäsom
Postup:
- Cuketu opláchnite a nakrájajte na tenké plátky.
- Vringe na panvici si rozohrejte trochu oleja a orestujte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte mleté mäso a opečte ho, kým nebude úplne uvarené a dochutené.
- Pridajte nakrájanú papriku a paradajku, a varíme, kým sa nezhustne.
- Teraz je čas pridať soľ a korenie podľa chuti.
- Na vymastený pekáč postupne vrstvíme plátky cukety a mäsovú zmes. Na vrch posypte bryndzou.
- Zapečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 25-30 minút, kým sa syr roztopí a nezačne zlatistieť.
- Hotovú zapekanú cuketu s mäsom môžeme podávať ako samostatné jedlo alebo s prílohou ako sú zemiaky alebo chlieb.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 2 väčšie cukety
- 400 g mletého mäsa (hnedé, kuracie alebo mix)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 paprika (červená alebo žltá)
- 200 g strúhaného syra (napr. eidam alebo mozzarella)
- 200 ml smotany na varenie
- 1 vrchovatá lyžica paradajkovej pasty
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Sušené bylinky (oregano, bazalka) podľa chuti
- Olivový olej na opraženie
Postup:
-
Príprava cukiet: Cukety umyjeme, prekrojíme na polovice pozdĺžne a pomocou lyžice vyberieme vnútro, aby sme vytvorili “lodičky”. Vytiahnuté vnútro nakrájame na malé kúsky a odložíme na neskôr.
-
Príprava náplne: Na panvici si rozohrejeme olivový olej a pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažíme, kým cibuľa nezmäkne. Následne pridáme mleté mäso a opekáme, kým nezhnedne. Potom pridáme nakrájanú papriku a nakrájané vnútro cukety. Všetko dobre premiešame.
-
Dochucovanie: K zmesi pridáme paradajkovú pastu, smotanu na varenie, soľ, korenie a sušené bylinky. Povaríme ešte pár minút, aby sa chute spojili.
-
Plnenie cukiet: Pripravenú zmes rovnomerne rozložíme do cuketových “lodičiek”.
-
Zapekanie: Cukety s náplňou ukladáme do pekáča, ktorý sme predtým jemne potreli olejom. Na vrch posypeme strúhaným syrom.
-
Pečenie: Pekáč zakryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme približne 25-30 minút. Potom odkryjeme alobal a pečieme ďalších 10-15 minút, kým syrová kôrka nezíska zlatistú farbu.
-
Servírovanie: Hotové zapekané cukety podávame teplé, môžeme ich posypať čerstvými bylinkami, ak máme po ruke. Ako prílohu odporúčame čerstvý chlieb alebo zeleninový šalát.
Dobrú chuť!
3)
Ingrediencie:
- 2 veľké cukety
- 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kuracie)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 paradajky (môžete použiť aj konzervované)
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 100 g strúhaného syra (napr. eidam alebo mozzarella)
- 2-3 lyžice oleja
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu (nepovinné)
Postup:
-
Príprava cukety: Cukety umyte, odkrojte konce a rozkrojte ich na polovice, potom ich lyžicou vystrite vnútro, aby ste vytvorili “loďky”. Dužinu si odložte na neskoršie použitie.
-
Zeleninová zmes: Na panvici rozohrejte olej a pridajte na jemno nakrájanú cibuľu. Opekajte, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť. Potom pridajte pretlačený cesnak a krátko orestujte.
-
Mleté mäso: Do panvice pridajte mleté mäso a za stáleho miešania ho opekajte, kým sa nezatiahne a nezmení farbu. Pridajte nakrájané paradajky (alebo konzervované) a dužinu cukety, ktorú ste si odložili. Dochutíme oreganom, paprikou, soľou, čiernym korením a pažítkou (ak používate).
-
Plnenie cukiet: Naplňte pripravené cuketové “loďky” mäsovou zmesou. Umiestnite ich na plech vyložený papierom na pečenie alebo do zapekacej misy.
-
Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Zapekané cukety pečte približne 25-30 minút. Po 15 minútach pečenia posypte strúhaným syrom a pokračujte v pečení, až kým syr nezhnedne a nezozlatne.
-
Servírovanie: Po upečení nechajte cukety mierne vychladnúť a potom ich môžete podávať teplé ako hlavné jedlo alebo ako prílohu.
Dobrú chuť!