Zapekaná cuketa s mäsom, známa tiež ako „Bryndzová cuketa“, je vynikajúci slovenský pokrm plný chutí. Tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 2 stredne veľké cukety
- 250 g mletej múčky (hovädzia, bravčová alebo kuracia)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 paprika
- 1 paradajka
- 100 g bryndze (rozotrietej na drobné kúsky)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olej na smaženie
Zapekaná cuketa s mäsom
Postup:
- Cuketu opláchnite a nakrájajte na tenké plátky.
- Vringe na panvici si rozohrejte trochu oleja a orestujte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte mleté mäso a opečte ho, kým nebude úplne uvarené a dochutené.
- Pridajte nakrájanú papriku a paradajku, a varíme, kým sa nezhustne.
- Teraz je čas pridať soľ a korenie podľa chuti.
- Na vymastený pekáč postupne vrstvíme plátky cukety a mäsovú zmes. Na vrch posypte bryndzou.
- Zapečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 25-30 minút, kým sa syr roztopí a nezačne zlatistieť.
- Hotovú zapekanú cuketu s mäsom môžeme podávať ako samostatné jedlo alebo s prílohou ako sú zemiaky alebo chlieb.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 2 väčšie cukety
- 400 g mletého mäsa (hnedé, kuracie alebo mix)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 paprika (červená alebo žltá)
- 200 g strúhaného syra (napr. eidam alebo mozzarella)
- 200 ml smotany na varenie
- 1 vrchovatá lyžica paradajkovej pasty
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Sušené bylinky (oregano, bazalka) podľa chuti
- Olivový olej na opraženie
Postup:
-
Príprava cukiet: Cukety umyjeme, prekrojíme na polovice pozdĺžne a pomocou lyžice vyberieme vnútro, aby sme vytvorili „lodičky“. Vytiahnuté vnútro nakrájame na malé kúsky a odložíme na neskôr.
-
Príprava náplne: Na panvici si rozohrejeme olivový olej a pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažíme, kým cibuľa nezmäkne. Následne pridáme mleté mäso a opekáme, kým nezhnedne. Potom pridáme nakrájanú papriku a nakrájané vnútro cukety. Všetko dobre premiešame.
-
Dochucovanie: K zmesi pridáme paradajkovú pastu, smotanu na varenie, soľ, korenie a sušené bylinky. Povaríme ešte pár minút, aby sa chute spojili.
-
Plnenie cukiet: Pripravenú zmes rovnomerne rozložíme do cuketových „lodičiek“.
-
Zapekanie: Cukety s náplňou ukladáme do pekáča, ktorý sme predtým jemne potreli olejom. Na vrch posypeme strúhaným syrom.
-
Pečenie: Pekáč zakryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme približne 25-30 minút. Potom odkryjeme alobal a pečieme ďalších 10-15 minút, kým syrová kôrka nezíska zlatistú farbu.
-
Servírovanie: Hotové zapekané cukety podávame teplé, môžeme ich posypať čerstvými bylinkami, ak máme po ruke. Ako prílohu odporúčame čerstvý chlieb alebo zeleninový šalát.
Dobrú chuť!
3)
Ingrediencie:
- 2 veľké cukety
- 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kuracie)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 paradajky (môžete použiť aj konzervované)
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 100 g strúhaného syra (napr. eidam alebo mozzarella)
- 2-3 lyžice oleja
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu (nepovinné)
Postup:
-
Príprava cukety: Cukety umyte, odkrojte konce a rozkrojte ich na polovice, potom ich lyžicou vystrite vnútro, aby ste vytvorili „loďky“. Dužinu si odložte na neskoršie použitie.
-
Zeleninová zmes: Na panvici rozohrejte olej a pridajte na jemno nakrájanú cibuľu. Opekajte, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť. Potom pridajte pretlačený cesnak a krátko orestujte.
-
Mleté mäso: Do panvice pridajte mleté mäso a za stáleho miešania ho opekajte, kým sa nezatiahne a nezmení farbu. Pridajte nakrájané paradajky (alebo konzervované) a dužinu cukety, ktorú ste si odložili. Dochutíme oreganom, paprikou, soľou, čiernym korením a pažítkou (ak používate).
-
Plnenie cukiet: Naplňte pripravené cuketové „loďky“ mäsovou zmesou. Umiestnite ich na plech vyložený papierom na pečenie alebo do zapekacej misy.
-
Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Zapekané cukety pečte približne 25-30 minút. Po 15 minútach pečenia posypte strúhaným syrom a pokračujte v pečení, až kým syr nezhnedne a nezozlatne.
-
Servírovanie: Po upečení nechajte cukety mierne vychladnúť a potom ich môžete podávať teplé ako hlavné jedlo alebo ako prílohu.
Dobrú chuť!
Skvelý recept, musím vyskúšať!
Tento recept znie úžasne, určite ho vyskúšam.
Dúfam, že mi to bude takto chutiť ako vyzerá!