Ak hľadáte návod na zapekané mäsové guľky so zemiakmi v slovenskej kuchyni, tu je:
Budete potrebovať:
- 500 g mletej kombinácie (hovädzie, bravčové alebo ich zmes)
- 2-3 stredne veľké zemiaky
- 1 cibuľu (jemne posekanú)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne posekané)
- 1 vajce
- 1/4 šálky strúhanky
- 1/4 šálky mlieka
- Soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- 1 lyžica oleja na opraženie cibule a cesnaku
- 1 lyžica masla na vymastenie pekáča
Zapekané mäsové guľky so zemiakmi
Príprava:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Pridajte soľ a odložte stranou.
- Na panvici zahrejte olej a opražte nasekanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nebudú svetlo zlaté.
- V miske zmiešajte mletú zmes, opraženú cibuľu, cesnak, vajce, strúhanku, mlieko, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte, až kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Pekáč vymastite maslom a noste polovicu plátkov zemiakov na dno.
- Z mäsového mixu formujte guľky veľkosti orecha a uložte ich na zemiaky v pekáči.
- Pokryte mäsové guľky zvyšnými plátkami zemiakov.
- Pekáč zakryte a pečte asi 40-45 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Odstráňte zakrývanie pekáča a nechajte vrchnú vrstvu zemiakov zhnednúť ešte asi 10-15 minút.
- Zapekané mäsové guľky so zemiakmi môžete podávať buď samostatne, alebo s obľúbenou prílohou.
Prajem vám dobrú chuť! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.