Zapekané penne s mletým mäsom sú výborné jedlo, ktoré sa ľahko pripravuje. Tu je recept podľa slovenských zvyklostí:
Suroviny:
- 300 g penne
- 500 g mletého mäsa
- 1 cibuľa, nakrájaná na drobné kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 400 g paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička talianskych byliniek (suchý origano, bazalka, rozmarín atď.)
- 200 g strúhaného syra (napr. parmezán)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olivový olej
Zapekané penne s mletým mäsom
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Uvarte penne v osolenej vode podľa pokynov na obale. Odmerte si 2 šálky varivej vody z hrnca s cestovinami a nechajte bokom.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezhnednú.
- Pridajte mleté mäso a opražte ho do zlato-hnedého. Pridajte paradajkový pretlak, talianske bylinky, soľ a korenie a nechajte variť asi 10 minút.
- Zmiešajte uvarené penne s pripraveným mletým mäsom a premiešajte.
- Preneste zmes do zapiekacieho hrnca a rovnomerne posypte strúhaným syrom.
- Nalejte pripravenú variaciu vody z cestovín na povrch zmesi.
- Zakryte zapiekací hrniec a vložte do predhriatej rúry. Pečte asi 20-25 minút, kým syr nezhnedne a jedlo sa dobre prehreje.
- Hotové zapekané penne s mletým mäsom môžete posypať čerstvými bylinkami a podávať s čerstvým zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť!