Zapekané plnené papriky s nivovým syrom a špenátom

Ingrediencie:

  • 4 väčšie papriky (rôznych farieb)
  • 200 g nivového syra, na drobné kocky
  • 150 g čerstvého špenátu, nasekaného
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 pohár uvareného quinoa (môžeš použiť aj ryžu alebo kuskus)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
  • 1 pohár paradajkového pretlaku alebo omáčky (na zalevanie paprík)
  • Strúhaný syr na posypanie (chedar, ementál alebo podobný)

 

Zapekané plnené papriky s nivovým syrom a špenátom

Postup:

  1. Predhrej rúru na 180°C.
  2. Papriky umy a odstráň stonky a semienka z vnútra, tak aby vznikla malá dutina na plnenie.
  3. Na panvici si rozohrej olej a orestuj cibuľu a cesnak, kým cibuľa nebude sklovitá.
  4. Pridaj nasekaný špenát a orestuj, kým špenát scvrkne a zmäkne.
  5. V miske zmiešaj špenátovú zmes, nivový syr a uvarené quinoa. Dochutí soľou a čiernym korením.
  6. Plň papriky pripravenou zmesou a dôkladne ich uzavri, aby plnka zostala v paprikách.
  7. Vlož plnené papriky do pekáča a zalej ich paradajkovým pretlakom alebo omáčkou.
  8. Posypte vrch paprík strúhaným syrom.
  9. Pekáč s paprikami zapekaj v predhriatej rúre asi 25-30 minút, kým papriky nezmäknú a syr na vrchu nezhnedne a roztopí sa.

Tieto zapekané plnené papriky s nivovým syrom a špenátom sú výživné a plné chutí. Môžeš ich podávať s čerstvou zeleninovou prílohou alebo samostatne. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 4 veľké papriky (červené, žlté alebo zelené)
  • 250 g čerstvého špenátu (môžete použiť aj mrazený)
  • 200 g nivového syra
  • 100 g ryže (môžete použiť aj predvarené)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 100 ml smotany na varenie
  • nastrúhaný syr (napr. eidam alebo čedár) na posypanie

Postup:

  1. Príprava paprík:
    • Papriky umyte, rozkrojte na polovice a zbavte semienok. Uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  2. Príprava plnky:
    • Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Smažte, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
    • Pridajte prelisovaný cesnak a krátko orestujte.
    • Pridajte čerstvý špenát a smažte, kým nezvädne. (Ak používate mrazený špenát, najprv ho rozmrazte a riadne vyžmýkajte.)
    • Vo veľkej mise zmiešajte uvarenú ryžu, nivový syr (nasekaný na kúsky), soľ, korenie a špenátovo-cibuľovú zmes. Dobre premiešajte.
  3. Plnenie a zapekanie:
    • Naplňte pripravené polovičky paprík plnkou.
    • V miske zmiešajte smotanu so zvyšným nivovým syrom a podľa chuti osolte a okoreňte.
    • Týmto zmesou prelejte naplnené papriky.
    • Na vrch posypte nastrúhaným syrom.
  4. Pečenie:
    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • Papriky pečte približne 30-35 minút, alebo kým nie sú papriky mäkké a syr na vrchu zlatistý a chrumkavý.
  5. Servírovanie:
    • Po upečení nechajte papriky chvíľu vychladnúť a potom ich podávajte teplé, prípadne ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *