Ingrediencie:
- 4 väčšie papriky (v rôznych farbách)
- 200 g nivového syra, nakrájaného na malé kocky
- 150 g čerstvého špenátu, jemne nasekaného
- 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 pohár uvarenej quinoy (môžeš nahradiť ryžou alebo kuskusom)
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa preferencií
- 1 pohár paradajkového pretlaku alebo omáčky (na polievanie paprík)
- Strúhaný syr na posypanie (napríklad čedar, ementál alebo podobné druhy)
Zapekané plnené papriky s nivovým syrom a špenátom
Postup:
- Rúru predhrej na 180°C.
- Papriky dôkladne umy, odstráň stonky a semienka, aby si vytvoril priestor na plnenie.
- Na panvici rozohrej olej a orestuj cibuľu spolu s cesnakom, až kým cibuľa nezíska sklovitú konzistenciu.
- Pridaj nasekaný špenát a restuj, kým nezvädne a nezoštíhly.
- V miske spoj špenátový mix, kocky nivového syra a uvarenú quinou. Dochutíš soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Plň papriky pripravenou náplňou a dôkladne ich uzavri tak, aby plnka zostala vo vnútri.
- Vlož naplnené papriky do pekáča a polievaj ich paradajkovým pretlakom alebo omáčkou.
- Posyp vrch paprík strúhaným syrom.
- Pekáč umiestni do predhriatej rúry a peč asi 25-30 minút, kým papriky nezmäknú a syr na povrchu nezíska zlatistú farbu a nevytečie.
Tieto zapekané plnené papriky s nivovým syrom a špenátom sú bohaté na živiny a plné chutí. Môžeš ich servírovať s čerstvou zeleninou alebo ich vychutnať samostatne. Prajem dobrú chuť!
2) Zapekané plnené papriky s nivovým syrom a špenátom
Ingrediencie:
- 4 veľké papriky (červené, žlté alebo zelené)
- 250 g čerstvého špenátu (môžeš použiť aj mrazený)
- 200 g nivového syra
- 100 g ryže (prípadne môžeš zvoliť predvarené)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 100 ml smotany na varenie
- nastrúhaný syr (napr. eidam alebo čedar) na posypanie
Postup:
- Príprava paprík:
- Papriky umy a prerež na polovice, zbav semien. Ulož na plech, ktorý si vystlal papierom na pečenie.
- Príprava plnky:
- Na panvici rozohrej olivový olej a pridaj nasekanú cibuľu. Smaž, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
- Do panvice pridaj prelisovaný cesnak a krátko orestuj.
- Vhoď čerstvý špenát a smaž, kým nezvädne. (Ak pracuješ s mrazeným špenátom, najprv ho rozmraz a poriadne vyžmýkajte.)
- V priestrannej mise spoj uvarenú ryžu, nakrájaný nivový syr, soľ, korenie a špenátovo-cibuľový mix. Dobre premiešaj.
- Plnenie a zapekanie:
- Napln polovičky paprík pripravenou plnkou.
- V miske zmiešaj smotanu s prebytkom nivového syra a podľa chuti pridaj soľ a korenie.
- Týmto zmesou zalej naplnené papriky.
- Na vrch posyp nastrúhaným syrom.
- Pečenie:
- Rúru predhrej na 180 °C.
- Papriky peč asi 30-35 minút, alebo kým nie sú mäkké a syr na povrchu získa zlatistú a chrumkavú textúru.
- Servírovanie:
- Po upečení nechaj papriky trochu vychladnúť a podávaj ich teplé, kľudne aj ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prajeme dobrý apetít!