Zapekané plnené papriky s nivovým syrom a špenátom

Ingrediencie:

  • 4 väčšie papriky (v rôznych farbách)
  • 200 g nivového syra, nakrájaného na malé kocky
  • 150 g čerstvého špenátu, jemne nasekaného
  • 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 pohár uvarenej quinoy (môžeš nahradiť ryžou alebo kuskusom)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa preferencií
  • 1 pohár paradajkového pretlaku alebo omáčky (na polievanie paprík)
  • Strúhaný syr na posypanie (napríklad čedar, ementál alebo podobné druhy)

 

Zapekané plnené papriky s nivovým syrom a špenátom

Postup:

  1. Rúru predhrej na 180°C.
  2. Papriky dôkladne umy, odstráň stonky a semienka, aby si vytvoril priestor na plnenie.
  3. Na panvici rozohrej olej a orestuj cibuľu spolu s cesnakom, až kým cibuľa nezíska sklovitú konzistenciu.
  4. Pridaj nasekaný špenát a restuj, kým nezvädne a nezoštíhly.
  5. V miske spoj špenátový mix, kocky nivového syra a uvarenú quinou. Dochutíš soľou a čiernym korením podľa chuti.
  6. Plň papriky pripravenou náplňou a dôkladne ich uzavri tak, aby plnka zostala vo vnútri.
  7. Vlož naplnené papriky do pekáča a polievaj ich paradajkovým pretlakom alebo omáčkou.
  8. Posyp vrch paprík strúhaným syrom.
  9. Pekáč umiestni do predhriatej rúry a peč asi 25-30 minút, kým papriky nezmäknú a syr na povrchu nezíska zlatistú farbu a nevytečie.

Tieto zapekané plnené papriky s nivovým syrom a špenátom sú bohaté na živiny a plné chutí. Môžeš ich servírovať s čerstvou zeleninou alebo ich vychutnať samostatne. Prajem dobrú chuť!

 

Chrumkavé kuracie stehná recept

Chrumkavé kuracie stehná recept

Čítať viac »

Zapekané plnené papriky s nivovým syrom a špenátom - 2

2) Zapekané plnené papriky s nivovým syrom a špenátom

Ingrediencie:

  • 4 veľké papriky (červené, žlté alebo zelené)
  • 250 g čerstvého špenátu (môžeš použiť aj mrazený)
  • 200 g nivového syra
  • 100 g ryže (prípadne môžeš zvoliť predvarené)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa vkusu
  • 100 ml smotany na varenie
  • nastrúhaný syr (napr. eidam alebo čedar) na posypanie

Postup:

  1. Príprava paprík:
    • Papriky umy a prerež na polovice, zbav semien. Ulož na plech, ktorý si vystlal papierom na pečenie.
  2. Príprava plnky:
    • Na panvici rozohrej olivový olej a pridaj nasekanú cibuľu. Smaž, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
    • Do panvice pridaj prelisovaný cesnak a krátko orestuj.
    • Vhoď čerstvý špenát a smaž, kým nezvädne. (Ak pracuješ s mrazeným špenátom, najprv ho rozmraz a poriadne vyžmýkajte.)
    • V priestrannej mise spoj uvarenú ryžu, nakrájaný nivový syr, soľ, korenie a špenátovo-cibuľový mix. Dobre premiešaj.
  3. Plnenie a zapekanie:
    • Napln polovičky paprík pripravenou plnkou.
    • V miske zmiešaj smotanu s prebytkom nivového syra a podľa chuti pridaj soľ a korenie.
    • Týmto zmesou zalej naplnené papriky.
    • Na vrch posyp nastrúhaným syrom.
  4. Pečenie:
    • Rúru predhrej na 180 °C.
    • Papriky peč asi 30-35 minút, alebo kým nie sú mäkké a syr na povrchu získa zlatistú a chrumkavú textúru.
  5. Servírovanie:
    • Po upečení nechaj papriky trochu vychladnúť a podávaj ich teplé, kľudne aj ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Prajeme dobrý apetít!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *