Ingrediencie:
- 4 väčšie papriky (rôznych farieb)
- 200 g nivového syra, na drobné kocky
- 150 g čerstvého špenátu, nasekaného
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 pohár uvareného quinoa (môžeš použiť aj ryžu alebo kuskus)
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
- 1 pohár paradajkového pretlaku alebo omáčky (na zalevanie paprík)
- Strúhaný syr na posypanie (chedar, ementál alebo podobný)
Zapekané plnené papriky s nivovým syrom a špenátom
Postup:
- Predhrej rúru na 180°C.
- Papriky umy a odstráň stonky a semienka z vnútra, tak aby vznikla malá dutina na plnenie.
- Na panvici si rozohrej olej a orestuj cibuľu a cesnak, kým cibuľa nebude sklovitá.
- Pridaj nasekaný špenát a orestuj, kým špenát scvrkne a zmäkne.
- V miske zmiešaj špenátovú zmes, nivový syr a uvarené quinoa. Dochutí soľou a čiernym korením.
- Plň papriky pripravenou zmesou a dôkladne ich uzavri, aby plnka zostala v paprikách.
- Vlož plnené papriky do pekáča a zalej ich paradajkovým pretlakom alebo omáčkou.
- Posypte vrch paprík strúhaným syrom.
- Pekáč s paprikami zapekaj v predhriatej rúre asi 25-30 minút, kým papriky nezmäknú a syr na vrchu nezhnedne a roztopí sa.
Tieto zapekané plnené papriky s nivovým syrom a špenátom sú výživné a plné chutí. Môžeš ich podávať s čerstvou zeleninovou prílohou alebo samostatne. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4 veľké papriky (červené, žlté alebo zelené)
- 250 g čerstvého špenátu (môžete použiť aj mrazený)
- 200 g nivového syra
- 100 g ryže (môžete použiť aj predvarené)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 100 ml smotany na varenie
- nastrúhaný syr (napr. eidam alebo čedár) na posypanie
Postup:
- Príprava paprík:
- Papriky umyte, rozkrojte na polovice a zbavte semienok. Uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Príprava plnky:
- Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Smažte, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte prelisovaný cesnak a krátko orestujte.
- Pridajte čerstvý špenát a smažte, kým nezvädne. (Ak používate mrazený špenát, najprv ho rozmrazte a riadne vyžmýkajte.)
- Vo veľkej mise zmiešajte uvarenú ryžu, nivový syr (nasekaný na kúsky), soľ, korenie a špenátovo-cibuľovú zmes. Dobre premiešajte.
- Plnenie a zapekanie:
- Naplňte pripravené polovičky paprík plnkou.
- V miske zmiešajte smotanu so zvyšným nivovým syrom a podľa chuti osolte a okoreňte.
- Týmto zmesou prelejte naplnené papriky.
- Na vrch posypte nastrúhaným syrom.
- Pečenie:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Papriky pečte približne 30-35 minút, alebo kým nie sú papriky mäkké a syr na vrchu zlatistý a chrumkavý.
- Servírovanie:
- Po upečení nechajte papriky chvíľu vychladnúť a potom ich podávajte teplé, prípadne ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!