Tu je recept na prípravu zapekaných zemiakov so sunkou a smotanou po slovensky:

Ingrediencie:

  • 6 veľkých zemiakov
  • 200 g sekaného šunky
  • 200 ml kyslej smotany
  • 100 g strúhaného syra (cheddar alebo eidam)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Petržlenová vňať na ozdobu

 

Zapekané zemiaky so šunkou a smotanou

Postup:

  1. Ošúpeme a nakrájame zemiaky na tenké plátky. Môžete ich predvarovať v osolenej vode, alebo použiť surové.
  2. Vymastíme plech na pečenie a rozložíme na ňom jednu vrstvu zemiakov.
  3. Na zemiaky pridáme vrstvu nakrájanej šunky.
  4. Pokračujeme pridávaním ďalších vrstiev zemiakov a šunky v striedavom poradí.
  5. Poslednou vrstvou by mali byť zemiaky.
  6. Kyslú smotanu premiešame so soľou, korením a rovnomerne ju rozotrieme po vrchu zemiakov.
  7. Posypeme strúhaným syrom.
  8. Plech s pokrytými zemiakmi vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov C a pečieme približne 30 – 40 minút, alebo kým zemiaky nebudú mäkké a začnú sa zlatisto zapekať.
  9. Pred servírovaním môžeme zapekané zemiaky ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Toto jedlo môžete podávať samostatne alebo ako prílohu k mäsovým pokrmom. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *