Zapekaný karfiól so šunkou

Recept na zapekaný karfiol so šunkou:

Suroviny:

  • 1 hlávka karfiolu
  • 200 g kúskovanej šunky
  • 200 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 100 g strúhaného syra
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Zapekaný karfiól so šunkou

Postup:

  1. Karfiol očistite a rozdelené do ružičiek. Varte ho vo vriacej osolenej vode, až kým sa nezmäkne.
  2. Pre zapekanú omáčku v miske zmiešajte mlieko, vajcia, soľ a korenie.
  3. Pripravte si zapiekaciu misu a vložte do nej karfiol a kúsky šunky. Zalejte vaječnou omáčkou a posypte strúhaným syrom.
  4. Zapekaciu misku dajte do vyhriatej rúry a pečte pri teplote približne 180 °C asi 20 – 25 minút, kým sa zhora nevytvorí zlatistá kôrka.
  5. Hotový zapekaný karfiol so šunkou môžete podávať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu či rybe.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 stredný karfiol
  • 200 g šunky (napr. varenej alebo údenej)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 150 g nastrúhaného syra (napr. eidam alebo gouda)
  • 2 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Maslo na vymastenie formy
  • Trochu muškátového orieška (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava karfiolu:

    • Karfiol umyte a rozdeľte na menšie ružičky.
    • Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu, osolte ju a pridajte karfiol. Varíme 5-7 minút do polomäkka. Potom karfiol sceďte a nechajte odkvapkať.
  2. Príprava šunky:

    • Šunku nakrájajte na malé kocky.
  3. Príprava zálievky:

    • V miske rozšľahajte vajcia so smotanou a pridajte nastrúhaný syr, prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie a muškátový oriešok. Dobre premiešajte.
  4. Skladanie jedla:

    • Rúru predhrejte na 180°C.
    • Vymastite zapekaciu formu maslom.
    • Na dno formy rozložte karfiolové ružičky a na ne rovnomerne rozložte kocky šunky.
    • Na vrch nalejte pripravenú zálievku.
  5. Pečenie:

    • Zapekaciu formu vložte do predhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút, alebo pokiaľ sa zálievka nezapečie do zlatista.
  6. Servírovanie:

    • Po vybratí z rúry nechajte zapekaný karfiol chvíľku vychladnúť. Potom nakrájajte na porcie a podávajte teplé.

Tipy na podávanie:

  • Môžete podávať s čerstvým chlebom alebo zeleninovým šalátom.
  • Pre zvýraznenie chuti môžete posypať čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo pažítka.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *