Zavarané paradajky vo vlastnej šťave

Ak chcete zavariť paradajky vo vlastnom šťave, nasledujte tieto kroky:

  1. Pripravte si paradajky. Zvoľte zrelé, ale ešte pevné paradajky. Môžete ich nechať celé, rozrezať ich na polovice alebo na menšie kúsky podľa svojich preferencií.
  2. Sterilizujte sklenené poháre a viečka, do ktorých budete paradajky ukladať. Môžete ich povaľovať v hrnci so vriacou vodou niekoľko minút, alebo ich vložiť do rúry na nízkej teplote a sterilizovať ich tam.
  3. Pripravte si stavebný roztok. V hrnci zmiešajte paradajky, cukor, soľ a citrónovú šťavu (podľa chuti). Ak chcete viac širokejšiu a horčicovo-korenistú chuť, môžete pridať aj iné korenie, ako napríklad celý klinček alebo korenie nového sveta.
  4. Zohrejte paradajky na miernom ohni, kým sa nesmädnú. Nechajte ich variť sa asi 20-30 minút, občas miešajte, aby sa nepripálili.
  5. Po uvarí sa paradajky nalejte ešte horúce do sterilizovaných sklenených pohárov, nechajte medzery, aby sa vzduch mohol expandovať počas varu a zapečatite ich sterilizovanými viečkami.
  6. Poháre s paradajkami umiestnite do hrnca so vriacou vodou (tzv. vodný kúpeľ) a varte ich asi 15 minút na štyri až šesť pohárov. Presný čas a počet pohárov si overte v recepte.
  7. Po uvarí sa vodu v hrnci odstráňte a nechajte poháre úplne vychladnúť v hrnci.
  8. Keď sú poháre úplne studené, skontrolujte, či sú viečka správne zapečatené. Ak stlačíte na stred viečka, mal by sa zadrhnúť a nevyvrátiť sa späť. Ak sa niektoré z viečok nedodržiavajú, skladujte tieto poháre v chladničke a spotrebujte ich do niekoľkých dní.

 

Zavarané paradajky vo vlastnej šťave

Vaše paradajky vo vlastnom stave sú teraz pripravené na skladovanie. Tieto paradajky môžete používať pri varení, pridávať do polievok, omáčok alebo ich konzumovať priamo. Skladujte poháre na tmavom a suchom mieste.

Poznámka: Ak nie ste si istí s procesom zavárania, odporúčam využiť overený recept od odborníkov na zaváranie.

 

2)

Ingrediencie:

  • 2 kg zrelých paradajok (ideálne odrody San Marzano alebo iné mäsitejšie)
  • 1/2 šálky soli (prírodnej bez pridaných látok)
  • 1 čajová lyžička cukru (voliteľné, na vyváženie kyslosti)
  • 5-6 strúčikov cesnaku (voliteľné, pre dochutenie)
  • Čierne korenie v celku (podľa chuti)
  • Môžete pridať tiež bylinky ako bazalku alebo oregáno (voliteľné)

Náradie:

  • Veľký hrniec
  • Sklenené zaváracie poháre s viečkami
  • Sterilizátor alebo rúra na sterilizáciu pohárov
  • Nádoba na pasírovanie (voliteľne)

Postup:

  1. Príprava paradajok:

    • Paradajky dôkladne umyte a odstráňte stopky. Môžete ich prerezať na polovicu alebo na štvrtiny, aby sa rýchlejšie uvarili.
    • Ak máte radi hladšiu konzistenciu, môžete paradajky pasírovať.
  2. Varíme paradajky:

    • Vložte paradajky do veľkého hrnca a pridajte soľ a cukor, pokiaľ ste sa rozhodli použiť ho. Dôkladne premiešajte.
    • Na miernom ohni nechajte paradajky variť, kým nezmäknú a nezačnú uvoľňovať svoju šťavu (asi 30-40 minút). Občas premiešajte, aby sa nepripálili.
  3. Príprava pohárov:

    • Sterilizujte sklenené poháre a viečka buď v sterilizátore, alebo ich umyte v horúcej vode a potom ich vložte do rúry predhriatej na 100 °C na približne 15-20 minút.
  4. Plnenie pohárov:

    • Keď sú paradajky uvarené a kúsky sú mäkké, môžete ich pridať do sterilizovaných pohárov. Naplňte poháre až po okraj (nechajte asi 1-2 cm od okraja).
    • Ak ste sa rozhodli použiť cesnak a bylinky, pridajte ich do pohárov pred zatvorením.
  5. Zaváranie:

    • Očistite okraje pohárov, aby ste sa uistili, že sú čisté a bez zvyškov. Nasaďte viečka a pevne uzavrite.
    • Poháre vložte do hrnca s vodou, aby boli úplne ponorené (môžete použiť aj parný hrniec na zaváranie).
    • Varíme na miernom ohni 30-40 minút (v závislosti od veľkosti pohárov).
  6. Chladenie a uskladnenie:

    • Po uplynutí času varenia opatrne vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť na kuchynskej utierke alebo mriežke.
    • Keď sú poháre úplne vychladené, skontrolujte, či je viečko utiahnuté. Ak je viečko nezapadlo, pohár uchovajte v chladničke a spotrebujte čo najskôr.
  7. Skladujte:

    • Uložte zavárané paradajky na chladnom a tmavom mieste. Tieto paradajky môžete skladovať niekoľko mesiacov a použiť ich do rôznych jedál – omáčky, polievky alebo ako súčasť šalátov.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

18 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept na zaváranie paradajok je skvelý! Nikdy som si nemyslel, že to bude také jednoduché. Môžem si ich potom vychutnať aj v zime. Ďakujem za tipy, určite to vyskúšam!

  2. JasnéSlnko píše:

    Paradajky vo vlastnej šťave sú úžasné! Chystám sa ich zavárať tento víkend. Rád pridám aj bylinky, aby boli ešte chutnejšie. S týmto receptom sa mi určite podarí.

  3. RýchlyZajac píše:

    Super návod na zaváranie! Vždy som mal strach, že to nezvládnem, ale tento postup vyzerá tak jasne a jednoducho. Už sa teším na chutné paradajky v zime!

  4. ŠťastnýPavúk píše:

    To je presne to, čo som potreboval! Zdravé a chutné paradajky na zimu sú snom každého kuchára. S týmto receptom budem mať istotu, že sa mi podarí!

  5. HravýKocúrik píše:

    Tak toto je parádny článok! Zaváranie paradajok nikdy nebolo jednoduchšie. Určite skúsim pridať cesnak a bylinky pre extra chuť. Veľká vďaka za rady!

  6. Radosť1 píše:

    Wow, aký užitočný návod! Zaváranie nie je tak komplikované, ako som si myslel. Už sa neviem dočkať, kedy si pripravím svoje vlastné paradajky vo vlastnej šťave!

  7. MilýOslík píše:

    ‘Dobrú chuť!’ presne to chcem povedať po uvarení týchto paradajok! Tento recept je super a ja sa už teším na zimnú sezónu s domácimi produktmi.

  8. VeseláBublina píše:

    ‘Paradajková sezóna’ môže začať! Tento návod je úplne jasný a veľmi praktický. Už teraz mám plán, kedy ich zavariť a tešiť sa na výborné jedlá!

  9. _Niekto_77_ píše:

    ‘Sterilizácia pohárov’ bola pre mňa vždy otázka. Teraz viem ako na to! Ďakujem za super rady a už sa teším na moje vlastné zavárané dobroty.

  10. Janka123 píše:

    Tento recept na zaváranie paradajok je skvelý! Už sa teším, ako si pripravím vlastné paradajky vo vlastnej šťave. Znie to jednoducho a chutne. Určite vyskúšam aj cesnak a bylinky. Ďakujem za tip!

  11. FrogMaster píše:

    Wow, skvelý návod! Nikdy som nemal odvahu zavárať, ale s týmto receptom to vyzerá veľmi jednoducho. Určite sa pustím do varenia a pripravím si chutné paradajky na zimu!

  12. Kvetinka88 píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept! Zaváranie paradajok ma vždy lákalo, ale nevedela som, kde začať. Teraz mám jasný plán a už sa teším na výsledok. Mám rada domáce produkty!

  13. PeťoV píše:

    Super návod! Paradajky vo vlastnej šťave sú najlepšie a tento recept je presne to, čo potrebujem. Rád varím a tento projekt ma naozaj nadchol. Nech sa páči, pozvem aj priateľov na ochutnávku!

  14. MilošNový píše:

    Fantastický príspevok! Pripraviť si vlastné zavárané paradajky je skvelý nápad. Je fajn vedieť, že môžem používať kvalitné ingrediencie bez konzervantov. Určite vyskúšam tento recept čoskoro!

  15. VeseláMačka píše:

    Skvelý článok o zaváraní paradajok! Milujem domácu kuchyňu a tento postup mi veľmi pomôže pri príprave zásob na zimu. Už sa teším na tú lahodnú chuť vo svojich pokrmoch!

  16. Svetlonoska píše:

    ! Tento postup vyzerá veľmi jednoduchý a ja milujem paradajky! S pomocou týchto rád si určite pripravím svoje vlastné zásoby. Teším sa na dobroty zo svojej kuchyne.

  17. "Bublinka" píše:

    “Perfektné tipy! Recept je veľmi jasný a myslím si, že ho zvládnem aj ja bez problémov. Zaváranie paradajok je super spôsob, ako si uchovať letnú úrodu celú zimu!

  18. "HrdzaváRaketa" píše:

    “Zaváranie mi vždy prišlo zložité, ale tento návod vyzerá jednoducho fantasticky! Som nadšený z toho, že si môžem pripraviť niečo chutné a zdravé do zásoby.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *