Zavarané paradajky vo vlastnej šťave …
Ingrediencie:
- 2 kg zrelých paradajok (najlepšie odroda San Marzano alebo iné šťavnatejšie)
- 1/2 šálky soli (prírodná bez prídavných látok)
- 1 čajová lyžička cukru (dobrovoľné, na vyváženie kyslosti)
- 5-6 strúčikov cesnaku (dobrovoľné, pre príchuť)
- Celé čierne korenie (podľa vlastnej chuti)
- Môžete pridať aj bylinky ako bazalku či oregáno (dobrovoľné)
Náradie:
- Veľký hrniec
- Sklenené zaváracie poháre s viečkami
- Sterilizátor alebo rúra na sterilizáciu pohárov
- Nádoba na pasírovanie (dobrovoľná)
Postup:
-
Príprava paradajok:
- Dobre umyte paradajky a odstráňte stopky. Môžete ich prerezať na polovice alebo štvrtiny, aby sa rýchlejšie uvarili.
- Ak preferujete jemnejšiu konzistenciu, paradajky môžete pasírovať.
-
Varíme paradajky:
- Do veľkého hrnca vložte paradajky a pridajte soľ a cukor, ak ste sa rozhodli pre jeho použitie. Dôkladne premiešajte.
- Na miernom ohni varte paradajky, až pokým nezmäknú a nezačnú odevnávať svoju šťavu (asi 30-40 minút). Občas zamiešajte, aby sa nepripálili.
premiešajte, aby nedošlo k pripáleniu.
-
Príprava pohárov:
- Poháre a viečka dôkladne sterilizujte, buď v sterilizátore, alebo ich umyte v horúcej vode a následne umiestnite do predhriatej rúry na 100 °C na približne 15-20 minút.
-
Plnenie pohárov:
- Ako náhle sú paradajky uvarené a kúsky sú jemné, preneste ich do sterilizovaných nádob. Naplňte poháre až po okraj (nechajte asi 1-2 cm voľného priestoru od okraja).
- Pokiaľ ste sa rozhodli pridať cesnak a bylinky, vložte ich do pohárov pred uzavretím.
-
Zaváranie:
- Očistite okraje pohárov, aby ste zabezpečili, že sú bez nečistôt. Nasaďte viečka a pevne ich uzavrite.
- Poháre umiestnite do hrnca s vodou, aby boli úplne ponorené (takisto môžete využiť parný hrniec na zaváranie).
- Varíme na miernom plameni 30-40 minút (dĺžka varenia závisí od veľkosti pohárov).
-
Chladenie a uskladnenie:
- Po uplynutí varacej doby opatrne vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť na kuchynskej utierke alebo na mriežke.
- Ako náhle sú poháre úplne vychladené, skontrolujte, či sú viečka správne utiahnuté. Ak je niektoré viečko voľné, uchovajte pohár v chladničke a spotrebujte ho čo najskôr.
-
Skladovanie:
- Uložte zavárané paradajky na chladnom a temnom mieste. Tieto paradajky môžete uchovávať niekoľko mesiacov a použiť ich do rôznych jedál – omáčok, polievok alebo ako súčasť šalátov.
Príjemnú chuť!