Zavarané paradajky vo vlastnej šťave

Zavarané paradajky vo vlastnej šťave …

Ingrediencie:

  • 2 kg zrelých paradajok (najlepšie odroda San Marzano alebo iné šťavnatejšie)
  • 1/2 šálky soli (prírodná bez prídavných látok)
  • 1 čajová lyžička cukru (dobrovoľné, na vyváženie kyslosti)
  • 5-6 strúčikov cesnaku (dobrovoľné, pre príchuť)
  • Celé čierne korenie (podľa vlastnej chuti)
  • Môžete pridať aj bylinky ako bazalku či oregáno (dobrovoľné)

Náradie:

  • Veľký hrniec
  • Sklenené zaváracie poháre s viečkami
  • Sterilizátor alebo rúra na sterilizáciu pohárov
  • Nádoba na pasírovanie (dobrovoľná)

 

Zavarané paradajky vo vlastnej šťave - 2

Postup:

  1. Príprava paradajok:

    • Dobre umyte paradajky a odstráňte stopky. Môžete ich prerezať na polovice alebo štvrtiny, aby sa rýchlejšie uvarili.
    • Ak preferujete jemnejšiu konzistenciu, paradajky môžete pasírovať.
  2. Varíme paradajky:

    • Do veľkého hrnca vložte paradajky a pridajte soľ a cukor, ak ste sa rozhodli pre jeho použitie. Dôkladne premiešajte.
    • Na miernom ohni varte paradajky, až pokým nezmäknú a nezačnú odevnávať svoju šťavu (asi 30-40 minút). Občas zamiešajte, aby sa nepripálili.

premiešajte, aby nedošlo k pripáleniu.

  • Príprava pohárov:

    Kuracie pečeňové halušky do polievky

    Kuracie pečeňové halušky do polievky

    Čítať viac »

    • Poháre a viečka dôkladne sterilizujte, buď v sterilizátore, alebo ich umyte v horúcej vode a následne umiestnite do predhriatej rúry na 100 °C na približne 15-20 minút.
  • Plnenie pohárov:

    • Ako náhle sú paradajky uvarené a kúsky sú jemné, preneste ich do sterilizovaných nádob. Naplňte poháre až po okraj (nechajte asi 1-2 cm voľného priestoru od okraja).
    • Pokiaľ ste sa rozhodli pridať cesnak a bylinky, vložte ich do pohárov pred uzavretím.
  • Zaváranie:

    • Očistite okraje pohárov, aby ste zabezpečili, že sú bez nečistôt. Nasaďte viečka a pevne ich uzavrite.
    • Poháre umiestnite do hrnca s vodou, aby boli úplne ponorené (takisto môžete využiť parný hrniec na zaváranie).
    • Varíme na miernom plameni 30-40 minút (dĺžka varenia závisí od veľkosti pohárov).
  • Chladenie a uskladnenie:

    • Po uplynutí varacej doby opatrne vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť na kuchynskej utierke alebo na mriežke.
    • Ako náhle sú poháre úplne vychladené, skontrolujte, či sú viečka správne utiahnuté. Ak je niektoré viečko voľné, uchovajte pohár v chladničke a spotrebujte ho čo najskôr.
  • Skladovanie:

    • Uložte zavárané paradajky na chladnom a temnom mieste. Tieto paradajky môžete uchovávať niekoľko mesiacov a použiť ich do rôznych jedál – omáčok, polievok alebo ako súčasť šalátov.

Príjemnú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

18 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept na zaváranie paradajok je skvelý! Nikdy som si nemyslel, že to bude také jednoduché. Môžem si ich potom vychutnať aj v zime. Ďakujem za tipy, určite to vyskúšam!

  2. JasnéSlnko píše:

    Paradajky vo vlastnej šťave sú úžasné! Chystám sa ich zavárať tento víkend. Rád pridám aj bylinky, aby boli ešte chutnejšie. S týmto receptom sa mi určite podarí.

  3. RýchlyZajac píše:

    Super návod na zaváranie! Vždy som mal strach, že to nezvládnem, ale tento postup vyzerá tak jasne a jednoducho. Už sa teším na chutné paradajky v zime!

  4. ŠťastnýPavúk píše:

    To je presne to, čo som potreboval! Zdravé a chutné paradajky na zimu sú snom každého kuchára. S týmto receptom budem mať istotu, že sa mi podarí!

  5. HravýKocúrik píše:

    Tak toto je parádny článok! Zaváranie paradajok nikdy nebolo jednoduchšie. Určite skúsim pridať cesnak a bylinky pre extra chuť. Veľká vďaka za rady!

  6. Radosť1 píše:

    Wow, aký užitočný návod! Zaváranie nie je tak komplikované, ako som si myslel. Už sa neviem dočkať, kedy si pripravím svoje vlastné paradajky vo vlastnej šťave!

  7. MilýOslík píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ presne to chcem povedať po uvarení týchto paradajok! Tento recept je super a ja sa už teším na zimnú sezónu s domácimi produktmi.

  8. VeseláBublina píše:

    ‚Paradajková sezóna‘ môže začať! Tento návod je úplne jasný a veľmi praktický. Už teraz mám plán, kedy ich zavariť a tešiť sa na výborné jedlá!

  9. _Niekto_77_ píše:

    ‚Sterilizácia pohárov‘ bola pre mňa vždy otázka. Teraz viem ako na to! Ďakujem za super rady a už sa teším na moje vlastné zavárané dobroty.

  10. Janka123 píše:

    Tento recept na zaváranie paradajok je skvelý! Už sa teším, ako si pripravím vlastné paradajky vo vlastnej šťave. Znie to jednoducho a chutne. Určite vyskúšam aj cesnak a bylinky. Ďakujem za tip!

  11. FrogMaster píše:

    Wow, skvelý návod! Nikdy som nemal odvahu zavárať, ale s týmto receptom to vyzerá veľmi jednoducho. Určite sa pustím do varenia a pripravím si chutné paradajky na zimu!

  12. Kvetinka88 píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept! Zaváranie paradajok ma vždy lákalo, ale nevedela som, kde začať. Teraz mám jasný plán a už sa teším na výsledok. Mám rada domáce produkty!

  13. PeťoV píše:

    Super návod! Paradajky vo vlastnej šťave sú najlepšie a tento recept je presne to, čo potrebujem. Rád varím a tento projekt ma naozaj nadchol. Nech sa páči, pozvem aj priateľov na ochutnávku!

  14. MilošNový píše:

    Fantastický príspevok! Pripraviť si vlastné zavárané paradajky je skvelý nápad. Je fajn vedieť, že môžem používať kvalitné ingrediencie bez konzervantov. Určite vyskúšam tento recept čoskoro!

  15. VeseláMačka píše:

    Skvelý článok o zaváraní paradajok! Milujem domácu kuchyňu a tento postup mi veľmi pomôže pri príprave zásob na zimu. Už sa teším na tú lahodnú chuť vo svojich pokrmoch!

  16. Svetlonoska píše:

    ! Tento postup vyzerá veľmi jednoduchý a ja milujem paradajky! S pomocou týchto rád si určite pripravím svoje vlastné zásoby. Teším sa na dobroty zo svojej kuchyne.

  17. "Bublinka" píše:

    „Perfektné tipy! Recept je veľmi jasný a myslím si, že ho zvládnem aj ja bez problémov. Zaváranie paradajok je super spôsob, ako si uchovať letnú úrodu celú zimu!

  18. "HrdzaváRaketa" píše:

    „Zaváranie mi vždy prišlo zložité, ale tento návod vyzerá jednoducho fantasticky! Som nadšený z toho, že si môžem pripraviť niečo chutné a zdravé do zásoby.