Zavarané paradajky vo vlastnej šťave …
Ingrediencie:
- 2 kg zrelých paradajok (najlepšie odroda San Marzano alebo iné šťavnatejšie)
- 1/2 šálky soli (prírodná bez prídavných látok)
- 1 čajová lyžička cukru (dobrovoľné, na vyváženie kyslosti)
- 5-6 strúčikov cesnaku (dobrovoľné, pre príchuť)
- Celé čierne korenie (podľa vlastnej chuti)
- Môžete pridať aj bylinky ako bazalku či oregáno (dobrovoľné)
Náradie:
- Veľký hrniec
- Sklenené zaváracie poháre s viečkami
- Sterilizátor alebo rúra na sterilizáciu pohárov
- Nádoba na pasírovanie (dobrovoľná)
Postup:
-
Príprava paradajok:
- Dobre umyte paradajky a odstráňte stopky. Môžete ich prerezať na polovice alebo štvrtiny, aby sa rýchlejšie uvarili.
- Ak preferujete jemnejšiu konzistenciu, paradajky môžete pasírovať.
-
Varíme paradajky:
- Do veľkého hrnca vložte paradajky a pridajte soľ a cukor, ak ste sa rozhodli pre jeho použitie. Dôkladne premiešajte.
- Na miernom ohni varte paradajky, až pokým nezmäknú a nezačnú odevnávať svoju šťavu (asi 30-40 minút). Občas zamiešajte, aby sa nepripálili.
premiešajte, aby nedošlo k pripáleniu.
-
Príprava pohárov:
- Poháre a viečka dôkladne sterilizujte, buď v sterilizátore, alebo ich umyte v horúcej vode a následne umiestnite do predhriatej rúry na 100 °C na približne 15-20 minút.
-
Plnenie pohárov:
- Ako náhle sú paradajky uvarené a kúsky sú jemné, preneste ich do sterilizovaných nádob. Naplňte poháre až po okraj (nechajte asi 1-2 cm voľného priestoru od okraja).
- Pokiaľ ste sa rozhodli pridať cesnak a bylinky, vložte ich do pohárov pred uzavretím.
-
Zaváranie:
- Očistite okraje pohárov, aby ste zabezpečili, že sú bez nečistôt. Nasaďte viečka a pevne ich uzavrite.
- Poháre umiestnite do hrnca s vodou, aby boli úplne ponorené (takisto môžete využiť parný hrniec na zaváranie).
- Varíme na miernom plameni 30-40 minút (dĺžka varenia závisí od veľkosti pohárov).
-
Chladenie a uskladnenie:
- Po uplynutí varacej doby opatrne vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť na kuchynskej utierke alebo na mriežke.
- Ako náhle sú poháre úplne vychladené, skontrolujte, či sú viečka správne utiahnuté. Ak je niektoré viečko voľné, uchovajte pohár v chladničke a spotrebujte ho čo najskôr.
-
Skladovanie:
- Uložte zavárané paradajky na chladnom a temnom mieste. Tieto paradajky môžete uchovávať niekoľko mesiacov a použiť ich do rôznych jedál – omáčok, polievok alebo ako súčasť šalátov.
Príjemnú chuť!
Tento recept na zaváranie paradajok je skvelý! Nikdy som si nemyslel, že to bude také jednoduché. Môžem si ich potom vychutnať aj v zime. Ďakujem za tipy, určite to vyskúšam!
Paradajky vo vlastnej šťave sú úžasné! Chystám sa ich zavárať tento víkend. Rád pridám aj bylinky, aby boli ešte chutnejšie. S týmto receptom sa mi určite podarí.
Super návod na zaváranie! Vždy som mal strach, že to nezvládnem, ale tento postup vyzerá tak jasne a jednoducho. Už sa teším na chutné paradajky v zime!
To je presne to, čo som potreboval! Zdravé a chutné paradajky na zimu sú snom každého kuchára. S týmto receptom budem mať istotu, že sa mi podarí!
Tak toto je parádny článok! Zaváranie paradajok nikdy nebolo jednoduchšie. Určite skúsim pridať cesnak a bylinky pre extra chuť. Veľká vďaka za rady!
Wow, aký užitočný návod! Zaváranie nie je tak komplikované, ako som si myslel. Už sa neviem dočkať, kedy si pripravím svoje vlastné paradajky vo vlastnej šťave!
‚Dobrú chuť!‘ presne to chcem povedať po uvarení týchto paradajok! Tento recept je super a ja sa už teším na zimnú sezónu s domácimi produktmi.
‚Paradajková sezóna‘ môže začať! Tento návod je úplne jasný a veľmi praktický. Už teraz mám plán, kedy ich zavariť a tešiť sa na výborné jedlá!
‚Sterilizácia pohárov‘ bola pre mňa vždy otázka. Teraz viem ako na to! Ďakujem za super rady a už sa teším na moje vlastné zavárané dobroty.
Tento recept na zaváranie paradajok je skvelý! Už sa teším, ako si pripravím vlastné paradajky vo vlastnej šťave. Znie to jednoducho a chutne. Určite vyskúšam aj cesnak a bylinky. Ďakujem za tip!
Wow, skvelý návod! Nikdy som nemal odvahu zavárať, ale s týmto receptom to vyzerá veľmi jednoducho. Určite sa pustím do varenia a pripravím si chutné paradajky na zimu!
Ďakujem za tento úžasný recept! Zaváranie paradajok ma vždy lákalo, ale nevedela som, kde začať. Teraz mám jasný plán a už sa teším na výsledok. Mám rada domáce produkty!
Super návod! Paradajky vo vlastnej šťave sú najlepšie a tento recept je presne to, čo potrebujem. Rád varím a tento projekt ma naozaj nadchol. Nech sa páči, pozvem aj priateľov na ochutnávku!
Fantastický príspevok! Pripraviť si vlastné zavárané paradajky je skvelý nápad. Je fajn vedieť, že môžem používať kvalitné ingrediencie bez konzervantov. Určite vyskúšam tento recept čoskoro!
Skvelý článok o zaváraní paradajok! Milujem domácu kuchyňu a tento postup mi veľmi pomôže pri príprave zásob na zimu. Už sa teším na tú lahodnú chuť vo svojich pokrmoch!
! Tento postup vyzerá veľmi jednoduchý a ja milujem paradajky! S pomocou týchto rád si určite pripravím svoje vlastné zásoby. Teším sa na dobroty zo svojej kuchyne.
„Perfektné tipy! Recept je veľmi jasný a myslím si, že ho zvládnem aj ja bez problémov. Zaváranie paradajok je super spôsob, ako si uchovať letnú úrodu celú zimu!
„Zaváranie mi vždy prišlo zložité, ale tento návod vyzerá jednoducho fantasticky! Som nadšený z toho, že si môžem pripraviť niečo chutné a zdravé do zásoby.