Zelená polievka s bylinkami .. Tu je návod na zelenú polievku so zelenými bylinkami:
Ingrediencie:
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 zemiaky
- 500 g špenátu
- Čerstvé bylinky (napr. petržlen, kôpor, bazalka, mäta)
- 1 liter zeleninového vývaru
- Soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 2 lyžice olivového oleja
- kyslá smotana na dochutenie (voliteľné)
Zelená polievka so zelenými bylinkami
Postup:
- Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno. Zemiaky ošúpeme a chopíme na menšie kúska.
- V hrnci zohrejeme olivový olej a na ňom orestujeme cibuľu a cesnak, až sa jemne zoskladajú.
- Pridáme nakrájané zemiaky a zeleninový vývar. Necháme zovrieť a varíme, kým zemiaky nie sú mäkké.
- Do vriacej polievky vmiešame špenát a bylinky. Varíme ešte niekoľko minút, kým špenát nezhnedne a nezmäkne.
- Polievku rozmixujeme pomocou mixéra alebo ponorného mixéra, kým nevznikne hladká hmota. Podľa preferencie pridávame soľ a čierne korenie.
- Na záver môžeme podávať polievku s lyžičkou kyslej smotany na dochutenie.
Dobrú chuť! Ak máš ďalšie otázky alebo požiadavky, neváhaj sa pýtať.
2) Zelená polievka s bylinkami
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g mrazenej alebo čerstvej zeleniny (napr. hrášok, brokolica, špenát)
- 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)
- 100 ml smotany na varenie (voliteľné)
- 1/2 čajovej lyžičky soli (podľa preferencie)
- Čierne korenie (podľa preferencie)
- 1 čajová lyžička sušeného alebo čerstvého tymiánu
- 1 čajová lyžička čerstvého alebo sušeného petržlenového vňaťu
- Olivový olej na osmaženie
- Citron na dochutenie
Postup:
-
Príprava zeleniny: Zemiaky, mrkvu a cibuľu očistite a nakrájajte na drobné kocky. Cesnak zbavte šupu a nasekajte na jemno.
-
Osmaženie zeleniny: V hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte cibuľu a opražte ju do zlatistej farby. Po tom pridajte cesnak a krátko ho popražte (2-3 minúty), aby sa uvoľnili aromatické látky.
-
Varíme polievku: K opraženej cibuli pridajte nakrájané zemiaky a mrkvu. Krátko ich osmažte, potom pridajte mrazenú alebo čerstvú zeleninu a všetko zalejte zeleninovým vývarom. Nechajte zovrieť a potom znížte teplotu. Polievku varte asi 15-20 minút, kým nebude zelenina mäkká.
-
Mixovanie: Po varení polievku dôkladne rozmixujte pomocou ponorného mixéra do hladkej textúry. Ak je príliš hustá, môžete pridať trochu viac vývaru alebo vody.
-
Dochutenie: Polievku ochutíme soľou, čiernym korením, tymiánom a petržlenovou vňaťou. Ak chcete, môžete pridať aj smotanu, čím polievku obohatíte o jemnú príchuť.
-
Podávanie: Polievku servírujte horúcu s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy na vrchu, čo jej dodá sviežosť. Môžete ju posypať aj čerstvými bylinkami, ako napríklad petržlenom alebo bazalkou.
Tipy:
- Je možné pridať aj iné zelené ingrediencie, napríklad špenát, pažítku alebo zelený hrášok, aby sa zvýraznila farba a chuť polievky.
- Ak preferujete hustejšiu polievku, môžete pridať ešte viac zemiakov alebo použiť na zahustenie jemne mletú pohánku.
Dobrú chuť!