Zeleninová polievka s haluškami je jednoduchý a chutný pokrm. Tu je recept na túto polievku v slovenskom jazyku:
Potrebujeme:
– 500 g mrazené zeleniny (napríklad mrkvu, hrášok, zemiaky, karfiol)
– 1 cibuľu
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice oleja
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ a korenie podľa chuti
– 200 g hladkej múky
– 1 vajce
– voda
– maslo na podávanie
Zeleninová polievka z mrazenej zeleniny s haluškami
Postup:
1. Na začiatok si pripravíme zeleninu. Ak je mrazená, necháme ju rozmraziť.
2. Cibuľu a cesnak jemne nakrájame. V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu a cesnak, kým nezačnú voňať a nestanú sa zlatisté.
3. Pridáme rozmrazenú zeleninu a orestujeme ju spolu s cibuľou a cesnakom asi 5 minút.
4. Zalejeme zeleninu zeleninovým vývarom a pridáme soľ a korenie podľa chuti. Varíme na strednom ohni približne 15-20 minút, kým sa zelenina zmäkne.
5. Zatiaľ si pripravíme halušky. V miske zmiešame múku s vajcom a postupne pridávame vodu, kým dosiahneme cesto s hustotou podobnou palacinkovému cestu.
6. Varíme v hrnci osolenú vodu. Pomocou lyžice vkladáme do vriacej vody menšie množstvo cesta a varené halušky oddeľujeme od seba. Varte ich asi 5 minút, kým nevypľznu na povrch vody.
7. Uvarené halušky odcedíme a pridáme do polievky.
8. Polievku podávame s trochou masla a prípadne môžeme posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.
9. Dobrú chuť!