Zeleninové lievance - recept

Je skvelé, že máte záujem o recept na zeleninové placky! Pripravili sme pre vás jednoduchý návod:

Ingrediencie:

  • 1 šálka múky
  • 1 vajce
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1/2 šálky nastrúhanej zeleniny (napríklad mrkva, cuketa, brokolica)
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • olej na panvicu

 

Zeleninové placky – recept

Priebeh prípravy:

  1. V miske dôkladne zmiešajte múku, vajce, mlieko a soľ, aby vám vznikla hladká zmes.
  2. Pridajte nastrúhanú zeleninu a opatrne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  3. Rozohrejte olej na panvici na stredne vysokú teplotu.
  4. Na panvicu nalejte jednu polievkovú lyžicu zmesi a vytvorte placku o priemere zhruba 6 až 8 centimetrov.
  5. Opekajte placky z oboch strán do zlatista.
  6. Pokračujte v tomto postupe, kým nespotrebujete celú zmes.
  7. Placky odložte na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný olej.
  8. Podávajte ich teplé s kyslou smotanou, syrom alebo obľúbeným zeleninovým dipom.

Celkový čas prípravy je približne 30 minút a z tohto množstva pripravíte 10 až 12 placiek. Dobrú chuť!

 

Zeleninové lievance - recept - 2

2) Zeleninové lievance – recept

Suroviny:

  • 2 šálky nastrúhanej zeleniny (napríklad mrkva, cuketa, paprika alebo brokolica)
  • 1 šálka hladkej múky (môžete zvoliť aj celozrnnú variantu)
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky jogurtu alebo mlieka
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • Soľ a korenie podľa preferencií
  • 2-3 lyžice olivového oleja (na opekanie)
  • Čerstvé bylinky na dochutenie (ako petržlen alebo pažítka – voliteľné)

Priebeh prípravy:

Kurča so zeleninou a petržlenovým pestom

Kurča so zeleninou a petržlenovým pestom

Čítať viac »

  1. Príprava zeleniny: Zeleninu dôkladne umyte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pri cukete môžete odstrániť šupku, ale nie je to nevyhnutné.

  2. Zmes: V veľkej miske kombinujte nastrúhanú zeleninu, hladkú múku, prášok do pečiva, soľ a korenie. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.

  3. Vajcia a jogurt: V samostatnej miske rozšľahajte vajcia a pridajte jogurt (alebo mlieko). Dôkladne premiešajte. Potom túto zmes pridajte k zeleninovej zmesi a jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo.

  4. Opekanie: Na panvici rozpálte olivový olej na strednej teplote. Zmes naberajte lyžicou a dávať na panvicu. Smažte placky z oboch strán do zlatistej farby, približne 3-4 minúty na každej strane.

  5. Podávanie: Môžete servírovať placky s kyslou smotanou, jogurtom alebo rôznymi omáčkami. Na vrchu môžete ozdobiť čerstvými bylinkami.

Tipy:

  • Do zmesi môžete pridať aj iné ingrediencie, ako syr, cesnak či korenie podľa vašich chutí.
  • Na prípravu týchto placiek môžete zvoliť aj bezlepkovú múku, pokiaľ preferujete bezlepkovú stravu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 Komentáre

  1. Cia píše:

    Na vrch troška kečupu a sú dokonalé.
    Niekedy k ním robím aj hranolky alebo len tak s chlebom.

  2. Eugen Holeczyova píše:

    Ďakujem za tento skvelý recept na zeleninové lievance. Určite ich vyskúšam!

  3. Pslobodnik píše:

    Vyzerá to super, musím to skúsiť!

  4. Plskova Petra píše:

    Vyzeralo to úžasne! Dúfam, že mi to aj takto dobre vyjde 🙂