Toto je slovenská verzia receptu na krém z zeleru:
Ingrediencie:
- 4 stredné hlavy zeleru
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa vkusu
- petržlen alebo koriander na dekoráciu
Krém z zeleru
Postup:
- Zeler nakrájajte na tenké prúžky, cibulu a cesnak nadrobno nasekajte a zemiaky nastrúhajte hrubším strúhadlom.
- V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom cibulu a cesnak, až kým nezhnednú.
- Pridajte zeler a zemiaky a restujte ešte niekoľko minút, kým zeler nezmäkne.
- Pridajte zeleninový vývar, znížte teplotu a varte približne 20 minút, až kým zelenina úplne nezmäkne.
- Pridajte smotanu do polievky a za stáleho miešania…
2) Zelerový krém
Ingrediencie:
- 500 g čerstvého zeleru
- 2 stredné zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
- 200 ml smotany na varenie (nepovinné)
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava zeleniny: Zeler a zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Cesnak som plochou stranou noža rozpučila a tak nakrájala. Cibuľu klasicky nakrájaná.
-
Smaženie: V hrnci na strednej teplote rozohrejeme olivový olej. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a restujeme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu.
-
Varíme zeleninu: K zmesi cibule a cesnaku pridáme nakrájané zeler a zemiaky. Dôkladne premiešame a necháme ich restovať zhruba 5 minút.
-
Vývar: Prilejeme zeleninový vývar (alebo vodu) tak, aby bola zelenina úplne ponorená. Necháme zovrieť, následne znížime teplo a varíme približne 20 minút, alebo kým zelenina nezmäkne.
-
Mixovanie: Po uvarení použijeme ponorný mixér (alebo klasický mixér) a všetko dôkladne rozmixujeme dohladka. Ak je polievka príliš hustá, môžeme pridať ešte trochu vývaru alebo vody.
-
Ochutenie: Krém dochutíme soľou a korením podľa chuti. Ak chceme krém oveľa výraznejší a krémovejší, pridáme smotanu na varenie (tento krok je voliteľný).
-
Servírovanie: Krémovú zelerovú polievku podávame teplú, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
-
Doplnky (voliteľné): Môžete podávať s toastom alebo krutónmi pre ešte lepší zážitok.
Dobrú chuť!
Tento recept na zelerový krém je skvelý! Je to jednoduché a chutné jedlo, ktoré si môžem pripraviť aj ja. Určite vyskúšam pridať viac cesnaku, lebo ho mám veľmi rád. Ďakujem za inšpiráciu!
Som rada, že sa ti recept páči! Viac cesnaku určite polievke dodá skvelý šmrnc. Dobrú chuť!
Wow, zelerový krém vyzerá fantasticky! Už sa neviem dočkať, keď ho ochutnám. Zeleninové polievky sú mojou obľúbenou voľbou a tento recept určite zaradím do svojho jedálnička. Super nápad!
Som rada, že ťa recept zaujal
Tento recept je naozaj úžasný! Mám rád jednoduché a chutné jedlá, a zelerový krém je presne to. Myslím, že si ho urobím aj na víkendovú večeru s rodinou. Ďakujem za skvelý tip!
Dúfam, že bude chutiť celej rodine 🙂
Zelerový krém? To znie veľmi lákavo! Milujem polievky a tento recept ma okamžite oslovil. Určite vyskúšam aj s petržlenom na ozdobu. Teším sa na túto delikatesu!
Super nápad s petržlenom! Určite to dodá polievke krásnu chuť a vzhľad.
Toto je presne to, čo hľadám! Zeleninové polievky sú zdravé a výživné. Tento recept sa mi veľmi páči a už sa teším na jeho prípravu. Dobrú chuť všetkým, ktorí to vyskúšajú!
Teším sa, že sa ti recept páči! Zeleninové polievky sú naozaj skvelé a tento je naozaj chutný. Dobrú chuť!