Zelerový krém

Toto je slovenská verzia receptu na zelerový krém:

Ingrediencie:

  • 4 stredné zelerové hlávky
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • petržlen alebo koriander na ozdobu

 

Zelerový krém

Postup:

  1. Zeler nakrájajte na tenké prúžky, cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno a zemiaky nastrúhajte hrubým strúhadlom.
  2. V hrnci zahrejte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezhnednú.
  3. Pridajte zeler a zemiaky a orestujte ďalšie pár minút, kým zeler zmäkne.
  4. Pridajte zeleninový vývar, znížte teplotu a nechajte variť približne 20 minút, kým zelenina úplne zmäkne.
  5. Pridajte smotanu do polievky a za neustáleho mieša

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g zeleru (čerstvého)
  • 2 stredné zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 200 ml smotany na varenie (voliteľné)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Zeler a zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak jemne nasekáme.

  2. Smaženie: V hrnci na strednom plameni rozohrejeme olivový olej. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a restujeme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.

  3. Varíme zeleninu: K zmesi cibule a cesnaku pridáme nakrájané zeler a zemiaky. Dobre premiešame a necháme ich restovať približne 5 minút.

  4. Vývar: Prilejeme zeleninový vývar (alebo vodu) tak, aby bola zelenina úplne ponorená. Privedieme k varu, potom znížime teplo a varíme približne 20 minút, alebo kým zelenina nezmäkne.

  5. Mixovanie: Po uvarení použijeme ponorný mixér (alebo klasický mixér) a všetko dôkladne rozmixujeme dohladka. Ak je polievka príliš hustá, môžeme pridať ešte trochu vývaru alebo vody.

  6. Ochutenie: Krém dosolíme a okoreníme podľa chuti. Pridáme smotanu na varenie, ak chceme krém výraznejší a krémovejší (tento krok je voliteľný).

  7. Servírovanie: Krémové zelerové polievku podávame teplú, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.

  8. Doplnky (voliteľné): Môžete podávať so toastom alebo krutónmi pre ešte lepší zážitok.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

5 Komentárov

  1. Zlatko123 píše:

    Tento recept na zelerový krém je skvelý! Je to jednoduché a chutné jedlo, ktoré si môžem pripraviť aj ja. Určite vyskúšam pridať viac cesnaku, lebo ho mám veľmi rád. Ďakujem za inšpiráciu!

  2. MimiKucharka píše:

    Wow, zelerový krém vyzerá fantasticky! Už sa neviem dočkať, keď ho ochutnám. Zeleninové polievky sú mojou obľúbenou voľbou a tento recept určite zaradím do svojho jedálnička. Super nápad!

  3. KocurCibula píše:

    Tento recept je naozaj úžasný! Mám rád jednoduché a chutné jedlá, a zelerový krém je presne to. Myslím, že si ho urobím aj na víkendovú večeru s rodinou. Ďakujem za skvelý tip!

  4. JankaKuchynka píše:

    Zelerový krém? To znie veľmi lákavo! Milujem polievky a tento recept ma okamžite oslovil. Určite vyskúšam aj s petržlenom na ozdobu. Teším sa na túto delikatesu!

  5. PetrikZeleny píše:

    Toto je presne to, čo hľadám! Zeleninové polievky sú zdravé a výživné. Tento recept sa mi veľmi páči a už sa teším na jeho prípravu. Dobrú chuť všetkým, ktorí to vyskúšajú!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *