Zelerový krém

Toto je slovenská verzia receptu na krém z zeleru:

Ingrediencie:

  • 4 stredné hlavy zeleru
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa vkusu
  • petržlen alebo koriander na dekoráciu

 

Krém z zeleru

Postup:

  1. Zeler nakrájajte na tenké prúžky, cibulu a cesnak nadrobno nasekajte a zemiaky nastrúhajte hrubším strúhadlom.
  2. V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom cibulu a cesnak, až kým nezhnednú.
  3. Pridajte zeler a zemiaky a restujte ešte niekoľko minút, kým zeler nezmäkne.
  4. Pridajte zeleninový vývar, znížte teplotu a varte približne 20 minút, až kým zelenina úplne nezmäkne.
  5. Pridajte smotanu do polievky a za stáleho miešania…

 

Zelerový krém - 2

2) Zelerový krém

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvého zeleru
  • 2 stredné zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 200 ml smotany na varenie (nepovinné)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Zeler a zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak jemne nasekáme.

  2. Smaženie: V hrnci na strednej teplote rozohrejeme olivový olej. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a restujeme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu.

    Vynikajúce kuracie rezne s lečom

    Vynikajúce kuracie rezne s lečom

    Čítať viac »

  3. Varíme zeleninu: K zmesi cibule a cesnaku pridáme nakrájané zeler a zemiaky. Dôkladne premiešame a necháme ich restovať zhruba 5 minút.

  4. Vývar: Prilejeme zeleninový vývar (alebo vodu) tak, aby bola zelenina úplne ponorená. Necháme zovrieť, následne znížime teplo a varíme približne 20 minút, alebo kým zelenina nezmäkne.

  5. Mixovanie: Po uvarení použijeme ponorný mixér (alebo klasický mixér) a všetko dôkladne rozmixujeme dohladka. Ak je polievka príliš hustá, môžeme pridať ešte trochu vývaru alebo vody.

  6. Ochutenie: Krém dochutíme soľou a korením podľa chuti. Ak chceme krém oveľa výraznejší a krémovejší, pridáme smotanu na varenie (tento krok je voliteľný).

  7. Servírovanie: Krémovú zelerovú polievku podávame teplú, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.

  8. Doplnky (voliteľné): Môžete podávať s toastom alebo krutónmi pre ešte lepší zážitok.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Zlatko123 píše:

    Tento recept na zelerový krém je skvelý! Je to jednoduché a chutné jedlo, ktoré si môžem pripraviť aj ja. Určite vyskúšam pridať viac cesnaku, lebo ho mám veľmi rád. Ďakujem za inšpiráciu!

    1. 😍 Gabika 🔥 píše:

      Som rada, že sa ti recept páči! Viac cesnaku určite polievke dodá skvelý šmrnc. Dobrú chuť!

  2. MimiKucharka píše:

    Wow, zelerový krém vyzerá fantasticky! Už sa neviem dočkať, keď ho ochutnám. Zeleninové polievky sú mojou obľúbenou voľbou a tento recept určite zaradím do svojho jedálnička. Super nápad!

    1. 😍 Gabika 🔥 píše:

      Som rada, že ťa recept zaujal

  3. KocurCibula píše:

    Tento recept je naozaj úžasný! Mám rád jednoduché a chutné jedlá, a zelerový krém je presne to. Myslím, že si ho urobím aj na víkendovú večeru s rodinou. Ďakujem za skvelý tip!

    1. 😍 Gabika 🔥 píše:

      Dúfam, že bude chutiť celej rodine 🙂

  4. JankaKuchynka píše:

    Zelerový krém? To znie veľmi lákavo! Milujem polievky a tento recept ma okamžite oslovil. Určite vyskúšam aj s petržlenom na ozdobu. Teším sa na túto delikatesu!

    1. 😍 Gabika 🔥 píše:

      Super nápad s petržlenom! Určite to dodá polievke krásnu chuť a vzhľad.

  5. PetrikZeleny píše:

    Toto je presne to, čo hľadám! Zeleninové polievky sú zdravé a výživné. Tento recept sa mi veľmi páči a už sa teším na jeho prípravu. Dobrú chuť všetkým, ktorí to vyskúšajú!

    1. 😍 Gabika 🔥 píše:

      Teším sa, že sa ti recept páči! Zeleninové polievky sú naozaj skvelé a tento je naozaj chutný. Dobrú chuť!