Toto je slovenská verzia receptu na zelerový krém:
Ingrediencie:
- 4 stredné zelerové hlávky
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- petržlen alebo koriander na ozdobu
Zelerový krém
Postup:
- Zeler nakrájajte na tenké prúžky, cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno a zemiaky nastrúhajte hrubým strúhadlom.
- V hrnci zahrejte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezhnednú.
- Pridajte zeler a zemiaky a orestujte ďalšie pár minút, kým zeler zmäkne.
- Pridajte zeleninový vývar, znížte teplotu a nechajte variť približne 20 minút, kým zelenina úplne zmäkne.
- Pridajte smotanu do polievky a za neustáleho mieša
2)
Ingrediencie:
- 500 g zeleru (čerstvého)
- 2 stredné zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
- 200 ml smotany na varenie (voliteľné)
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava zeleniny: Zeler a zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak jemne nasekáme.
-
Smaženie: V hrnci na strednom plameni rozohrejeme olivový olej. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a restujeme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
-
Varíme zeleninu: K zmesi cibule a cesnaku pridáme nakrájané zeler a zemiaky. Dobre premiešame a necháme ich restovať približne 5 minút.
-
Vývar: Prilejeme zeleninový vývar (alebo vodu) tak, aby bola zelenina úplne ponorená. Privedieme k varu, potom znížime teplo a varíme približne 20 minút, alebo kým zelenina nezmäkne.
-
Mixovanie: Po uvarení použijeme ponorný mixér (alebo klasický mixér) a všetko dôkladne rozmixujeme dohladka. Ak je polievka príliš hustá, môžeme pridať ešte trochu vývaru alebo vody.
-
Ochutenie: Krém dosolíme a okoreníme podľa chuti. Pridáme smotanu na varenie, ak chceme krém výraznejší a krémovejší (tento krok je voliteľný).
-
Servírovanie: Krémové zelerové polievku podávame teplú, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
-
Doplnky (voliteľné): Môžete podávať so toastom alebo krutónmi pre ešte lepší zážitok.
Dobrú chuť!
Tento recept na zelerový krém je skvelý! Je to jednoduché a chutné jedlo, ktoré si môžem pripraviť aj ja. Určite vyskúšam pridať viac cesnaku, lebo ho mám veľmi rád. Ďakujem za inšpiráciu!
Wow, zelerový krém vyzerá fantasticky! Už sa neviem dočkať, keď ho ochutnám. Zeleninové polievky sú mojou obľúbenou voľbou a tento recept určite zaradím do svojho jedálnička. Super nápad!
Tento recept je naozaj úžasný! Mám rád jednoduché a chutné jedlá, a zelerový krém je presne to. Myslím, že si ho urobím aj na víkendovú večeru s rodinou. Ďakujem za skvelý tip!
Zelerový krém? To znie veľmi lákavo! Milujem polievky a tento recept ma okamžite oslovil. Určite vyskúšam aj s petržlenom na ozdobu. Teším sa na túto delikatesu!
Toto je presne to, čo hľadám! Zeleninové polievky sú zdravé a výživné. Tento recept sa mi veľmi páči a už sa teším na jeho prípravu. Dobrú chuť všetkým, ktorí to vyskúšajú!