Toto je slovenská verzia receptu na krém z zeleru:
Ingrediencie:
- 4 stredné hlavy zeleru
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa vkusu
- petržlen alebo koriander na dekoráciu
Krém z zeleru
Postup:
- Zeler nakrájajte na tenké prúžky, cibulu a cesnak nadrobno nasekajte a zemiaky nastrúhajte hrubším strúhadlom.
- V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom cibulu a cesnak, až kým nezhnednú.
- Pridajte zeler a zemiaky a restujte ešte niekoľko minút, kým zeler nezmäkne.
- Pridajte zeleninový vývar, znížte teplotu a varte približne 20 minút, až kým zelenina úplne nezmäkne.
- Pridajte smotanu do polievky a za stáleho miešania…
2) Zelerový krém
Ingrediencie:
- 500 g čerstvého zeleru
- 2 stredné zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
- 200 ml smotany na varenie (nepovinné)
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava zeleniny: Zeler a zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak jemne nasekáme.
-
Smaženie: V hrnci na strednej teplote rozohrejeme olivový olej. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a restujeme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu.
-
Varíme zeleninu: K zmesi cibule a cesnaku pridáme nakrájané zeler a zemiaky. Dôkladne premiešame a necháme ich restovať zhruba 5 minút.
-
Vývar: Prilejeme zeleninový vývar (alebo vodu) tak, aby bola zelenina úplne ponorená. Necháme zovrieť, následne znížime teplo a varíme približne 20 minút, alebo kým zelenina nezmäkne.
-
Mixovanie: Po uvarení použijeme ponorný mixér (alebo klasický mixér) a všetko dôkladne rozmixujeme dohladka. Ak je polievka príliš hustá, môžeme pridať ešte trochu vývaru alebo vody.
-
Ochutenie: Krém dochutíme soľou a korením podľa chuti. Ak chceme krém oveľa výraznejší a krémovejší, pridáme smotanu na varenie (tento krok je voliteľný).
-
Servírovanie: Krémovú zelerovú polievku podávame teplú, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
-
Doplnky (voliteľné): Môžete podávať s toastom alebo krutónmi pre ešte lepší zážitok.
Dobrú chuť!