Zemiakovo-tvarohové dolky (lievance)

Ked sa chlebíček na panvici vypráža a v ústach sa okamžite rozplynie, niet pochýb, že ide o zemiakovo-tvarohové dolky. Tieto známe slovenské lievance predstavujú chutný pokrm, ktorý si získa srdce mnohých. Tu je jednoduchý spôsob, ako ich zhotoviť.

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov (uvarených a rozpučených)
  • 250 g tvarohu
  • 2 vajcia
  • 200 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 2 lyžice cukru
  • vanilkový cukor na posypanie
  • maslo na vyprážanie

 

Zemiakovo-tvarohové dolky (lievance)

Pokyny:

  1. Uvarte zemiaky v osolenej vode a nechajte ich vychladnúť. Po vychladnutí ich olúpte a roztlačte vidličkou alebo prepasírujte do veľkej misy.
  2. Do misy s roztlačenými zemiakmi pridajte tvaroh, vajcia, múku, prášok do pečiva, soľ a cukor. Všetko dobre premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja a nevytvoria hladké cesto.
  3. Na panvici na strednom ohni rozohrejte trochu masla.
  4. Na každú dolku nalejte lyžicu cesta do rozohriateho masla na panvici a jemne roztiahnite, aby ste vytvorili okrúhle tvary.
  5. Smažte dolky z oboch strán, až kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  6. Hotové dolky posypte vanilkovým cukrom a podávajte teplé.

Prajem dobrú chuť! Nech sa vám páči!

 

Zemiakovo-tvarohové dolky - 2

Ako dlho variť kuracie prsia?

Ako dlho variť kuracie prsia?

Čítať viac »

2) Zemiakovo-tvarohové dolky

Zemiakovo-tvarohové dolky, známe aj ako lievance, sú častým pokrmom v mnohých slovenských domácnostiach. Ich kombinácia chutí, textúr a jednoduchosti prípravy robí z tohto jedla skutočnú klasiku, ktorú ocenia všetky vekové skupiny.

V tomto recepte vám ukážeme, ako zhotoviť originálne dolky, ktoré povzbudia vaše chuťové poháriky a prinesú trochu tradičného slovenského jedla na váš stôl.

Aby ste si mohli zhotoviť tieto chutné zemiakovo-tvarohové dolky, potrebujete nasledujúce suroviny:

  • 500 g zemiakov
  • 250 g tvarohu
  • 2 vajcia
  • 150 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • Soľ podľa chuti
  • Olej na vyprážanie

Pokyny na prípravu dolkov

Najprv si pripravte zemiaky. Očistite ich, uvarte do mäkka, a následne ich prepasírujte. Potom pridajte tvaroh a dôkladne premiešajte. V nasledujúcom kroku pridajte vajcia, múku, sódu bikarbónu a soľ. Všetky ingrediencie dobre spojte, aby ste získali hladké cesto. Z cesta vytvorte malé lievance a opečte ich na rozpálenom oleji z oboch strán do zlatohnedej farby.

Vynikajúco chutia, ak ich podávate s jogurtom alebo domácim džemom. Vyskúšajte tento recept a uvidíte, že zemiakovo-tvarohové dolky sú jednoducho neodolateľné!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *