zemiaky na kyslo s fasirkou

Zemiaky na kyslo s fašírkou sú tradičné slovenské jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácich chutí. Spojenie jemných zemiakov s kyslou omáčkou a šťavnatou fašírkou vytvára dokonalú kombináciu, ktorá zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu. Tento recept je jednoduchý a ideálny na rodinný obed či večeru. Poďme sa teda pozrieť, ako si túto delikatesu pripravíme.

Ingrediencie

Na zemiaky na kyslo:

  • 900 g zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 500 ml kyslej smotany
  • 2-3 lyžice múky
  • 1-2 lyžice octu (podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1-2 lyžice rastlinného oleja na osmaženie

Na fašírku:

  • 500 g mletého mäsa (napr. bravčové, hovädzie alebo mix)
  • 1 cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 3-4 lyžice strúhanky
  • Soľ, čierne korenie a bylinky (napr. oregano, majorán) podľa chuti
  • Olej na vyprážanie

Postup

  1. Príprava fašírok:
    • Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno. Na panvici si na troške oleja osmahneme cibuľu, až kým nezmäkne.
    • V miske zmiešame mleté mäso, osmahnutú cibuľu, cesnak, vajce, strúhanku, soľ, korenie a bylinky. Dobre premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.
    • Z pripravenej zmesi tvarujeme fašírky a na rozpálenom oleji ich vyprážame zo všetkých strán dozlatista. Ukladáme na papierovú utierku, aby sme odstránili prebytočný olej.
  2. Príprava zemiakov na kyslo:
    • Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. V hrnci ich uvaríme v osolenej vode, kým nezmäknú.
    • Na panvici si na oleji osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme múku a krátko osmažíme, aby sa múka prehriata.
    • Do panvice postupne pridávame kyslú smotanu a ocot, varíme, kým sa všetko nespojí a omáčka nezhustne. Dochutíme soľou a korením.
  3. Dokončenie jedla:
    • Uvarené zemiaky scedíme a postupne ich pridávame do omáčky. Dobre premiešame, aby sa zemiaky obalili v kyslej omáčke.
    • Podávame teplé s fašírkou vedľa alebo na vrchu.

Záver

Zemiaky na kyslo s fašírkou sú jedinečné jedlo, ktoré sa nielen dobre je, ale aj ľahko pripravuje. Tento recept je skvelou voľbou pre rodinné stretnutia alebo nedeľné obedy.

Chvíľa strávená v kuchyni sa vám určite vyplatí, keď uvidíte spokojné tváre vašich blízkych pri stole. Nezabudnite si vychutnať tento lahodný pokrm s čerstvým chlebom alebo chrumkavou bagetou! Bon appétit!

2) Zemiaky na kyslo s fašírkou

Pripravte si s nami toto lahodné jedlo, ktoré iste poteší Vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie:

Na zemiaky:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 veľká cibuľa
  • 200 ml kyslej smotany
  • 100 ml vody
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 1 polievková lyžica octu (podľa chuti)

Na fašírku:

  • 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo zmes)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 100 g strúhanky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • bylinky (napr. majorán, petržlen) podľa chuti
  • olej na vyprážanie

Postup:

  1. Príprava fašírky:
    • V miske zmiešajte mleté mäso, nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, vajce, strúhanku, soľ, korenie a bylinky. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
    • Z hmoty vytvorte malé fašírky (veľkosti dlaní) a nechajte ich odstáť na 15 minút.
  2. Príprava zemiakov:
    • Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kúsky. Cibuľu nakrájajte nadrobno.
    • Na panvici rozohrejte olej a na ňom opražte cibuľu, kým nezmäkne a nezačne sa zlatisto zafarbiť.
    • Pridajte nakrájané zemiaky, soľ, korenie a ocot, a dobrovoľne pridajte aj trochu vody. Dusíme na strednom ohni, kým sa zemiaky nezačnú variť (približne 20-25 minút).
  3. Vyprážanie fašírok:
    • Na panvici rozohrejte olej a fašírky opražte z oboch strán dozlatista, pričom ich pravidelne otáčajte. Trvá to približne 4-5 minút z každej strany. Po vypražení ich dajte na papierovú utierku, aby sa zbavili prebytočného oleja.
  4. Dokončenie jedla:
    • Keď sú zemiaky mäkké, pridajte do panvice kyslú smotanu a jemne premiešajte. Chvíľu povarte, aby sa všetko prepojilo.
    • Zemiaky podávajte na tanier s fašírkami, prípadne ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Záver: Zemiaky na kyslo s fašírkou sú chutným a sýtym jedlom, ktoré si môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií. Nezabudnite pred podávaním ochutnať, či je jedlo dostatočne korenisté a kyslé podľa Vašej chuti. Tento recept je ideálny na rodinné stretnutia alebo víkendové obedy, kde s výsledkom určite ohúríte svojich blízkych. Bon appétit!

 

 

3) Zemiaky na kyslo s fašírkou inak

Zemiaky na kyslo s fašírkou sú tradičným slovenským jedlom, ktoré dokáže navodiť pocit domácej pohody a útulnosti. Tento recept spojuje jemné, kyslé príchute so šťavnatou fašírkou, takže je ideálny nielen na bežný deň, ale aj na slávnostnejšie príležitosti. Poďme sa teda pozrieť na to, ako si túto chutnú dobrotu pripravíme.

Ingrediencie:

Na zemiaky:

  • 800 g zemiakov
  • 1 veľká cibuľa
  • 2-3 lyžice oleja
  • 1 liter kyslej smotany
  • 300 ml vody (alebo zeleninového vývaru)
  • Soľ, čierne korenie podľa chuti
  • Kyslá kapusta (nepovinné, na dochutenie)

Na fašírku:

  • 500 g mletého mäsa (bravčového, hovädzieho alebo mix)
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 vajce
  • 1-2 lyžice strúhanky
  • Soľ, čierne korenie, paprika, bylinky podľa chuti

Postup:

  1. Príprava fašírky:
    • Na začiatku si pripravíme fašírku. Cibuľu a cesnak nasekáme najemno a na panvici na troche oleja ich osmažíme do sklovita.
    • Mleté mäso dáme do misy, pridáme osmažené cibuľu a cesnak, vajce, strúhanku a koreniny. Všetko dobre premiešame, aby nám vznikla homogénna zmes.
    • Z zmesi tvarujeme malé fašírky a necháme ich na chvíľu odpočívať.
  2. Príprava zemiakov:
    • Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno.
    • V hlbokom hrnci na oleji osmažíme cibuľu do zlato-hneda, pridáme zemiaky a na krátko ich orestujeme.
    • Následne pridáme kyslú smotanu a vodu (alebo vývar). Dochutíme soľou, korením a ak máme radi, môžeme pridať aj trochu kyslej kapusty.
    • Zmes privedieme k varu a potom znížime teplotu na minimum. Necháme zemiaky variť pod pokrievkou asi 20-25 minút, alebo kým nie sú mäkké.
  3. Praženie fašírky:
    • Kým sa zemiaky varia, na panvici si na oleji osmažíme fašírky do zlatista. Môžeme ich smažiť aj na strednej teplote, aby boli dobre prepečené aj vo vnútri.
  4. Podávanie:
    • Keď sú zemiaky hotové, podávame ich na tanier a navrch položíme pražené fašírky.

Záver:

Zemiaky na kyslo s fašírkou sú jedlom, ktoré zasýti a zahreje nielen telo, ale aj dušu. Vyskúšajte tento recept a zdieľajte ho so svojou rodinou či priateľmi. Tešte sa z chuti čerstvých a kvalitných ingrediencií, ktoré tento pokrm robia výnimočným! Dobrú chuť!

 

4) Zemiaky na kyslo s fašírkou a octom

Zemiaky na kyslo s fašírkou sú tradičným slovenským jedlom, ktoré si obľúbilo veľa domácností. Toto jedlo vás nielen zahreje, ale aj zasýti. Kombinácia zemiakov s kyslou smotanou a šťavnatou fašírkou vytvára dokonalú harmóniu chutí. Pripravte si tento jednoduchý a chutný recept, ktorý určite poteší Vás aj Vašich blízkych.

Ingrediencie:

Na zemiaky na kyslo:

  • 800 g zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 lyžica octu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička mletej papriky (sladkej alebo pikantnej)

Na fašírku:

  • 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo zmes)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 3 lyžice strúhanky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička mletej papriky
  • Rastlinný olej na opekanie

Postup:

  1. Príprava fašírky:
    • Na panvici rozohrejeme trocha oleja a osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak do zlatista.
    • V miske zmiešame mleté mäso s osmaženou cibuľou a cesnakom, pridáme vajce, strúhanku, soľ, korenie a papriku. Dôkladne premiešame a vytvoríme malé fašírky.
  2. Opečenie fašíriek:
    • Na panvici s olejom opečieme fašírky zo všetkých strán do zlato-hneda. Potom ich odložíme na tanier.
  3. Príprava zemiakov:
    • Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. V hrnci na oleji osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, potom pridáme zemiaky a krátko ich orestujeme.
    • Zalejeme vodou, osolíme a varíme do mäkka (asi 20-25 minút).
    • Keď sú zemiaky uvarené, pridáme kyslú smotanu, ocot, mletú papriku, soľ a korenie. Dobre premiešame a necháme ešte chvíľu povariť, aby sa chute prepojili.
  4. Podávanie:
    • Na tanier podávame zemiaky na kyslo a navrch dáme opečené fašírky. Môžeme ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je petržlenová vňať.

Záver

Zemiaky na kyslo s fašírkou sú vydatným a chuťovo vyváženým jedlom, ktoré sa dá pripraviť rýchlo a jednoducho. S touto kombináciou určite ohúrite svoju rodinu a priateľov. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *