Zemiaky na kyslo s fašírkou ako ich len ja robím pre svoju rodinku.
Ingrediencie:
Na zemiaky:
- 800 g zemiakov
- 1 veľká cibuľa
- 2-3 polievkové lyžice oleja
- 1 liter kyslej smotany
- 300 ml vody (alebo zeleninového vývaru)
- Soľ, čierne korenie podľa vkusu
- Kyslá kapusta (nepovinné, na dochutenie)
Na fašírku:
- 500 g mletého mäsa (bravčového, hovädzieho alebo kombinácia)
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vajce
- 1-2 polievkové lyžice strúhanky
- Soľ, čierne korenie, paprika, bylinky podľa preferencií
Postup:
- Príprava fašírky:
- Na začiatku urobíme fašírku. Cibuľu a cesnak nasekáme na jemno a na panvici na troche oleja ich osmažíme do sklovita.
- Mleté mäso umiestnime do misy, pridáme osmaženú cibuľu a cesnak, vajce, strúhanku a koreniny. Dobre všetko premiešame, aby vznikla homogénna zmes.
- Z tejto zmesi vytvarujeme malé fašírky a necháme ich chvíľu odpočívať.
- Príprava zemiakov:
- Ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Cibuľu nadrobno nakrájame.
- V hlbokom hrnci na oleji osmažíme cibuľu do zlato-hneda, pridáme zemiaky a krátko ich orestujeme.
- Následne pridáme kyslú smotanu a vodu (alebo vývar). Dochutíme soľou, korením a ak chceme, môžeme pridať aj trochu kyslej kapusty.
- Privedieme zmes k varu a potom znížime teplotu na minimum. Zemiaky varíme pod pokrievkou asi 20-25 minút, alebo kým nie sú mäkké.
- Praženie fašírky:
- Kým sa zemiaky varia, na panvici na oleji osmažíme fašírky do zlata. Môžeme ich smažiť aj na strednej teplote, aby sa dobre prepečili aj zvnútra.
- Podávanie:
- Keď sú zemiaky hotové, servírujeme ich na tanier a navrch poukladáme pražené fašírky.
Záver:
Zemiaky na kyslo s fašírkou sú pokrmom, ktorý zasýti a zahreje nielen telo, ale aj dušu. Vyskúšajte tento recept a podeľte sa oň so svojou rodinou či priateľmi. Vychutnajte si chute čerstvých a kvalitných surovín, ktoré robia tento pokrm výnimočným!
Prajeme dobrú chuť! Ktoré si získalo obľubu mnohých domácností.
2) Jednoduché zemiaky na kyslo s fašírkou
Toto jedlo nielenže vás zahreje, ale aj dostatočne zasýti. Spojenie zemiakov s kyslou smotanou a šťavnatou fašírkou vytvára dokonalú rovnováhu chutí. Pripravte si tento jednoduchý a vynikajúci recept, ktorý určite poteší vás aj vašich blízkych.
Ingrediencie:
Na zemiaky so kyslou smotanou:
- 800 g zemiakov
- 1 cibuľa
- 200 ml kyslej smotany
- 1 lyžica octu
- Soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička mletej papriky (sladkej alebo pálivej)
Na fašírku:
- 500 g mletého mäsa (bravčového, hovädzieho alebo ich kombinácia)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 3 lyžice strúhanky
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička mletej papriky
- Rastlinný olej na opraženie
Postup:
- Príprava fašírky:
- Na panvici rozohrejeme trochu oleja a osmažíme na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak, až získa zlatistú farbu.
- V miske spojíme mleté mäso s osmaženou cibuľou a cesnakom, pridáme vajce, strúhanku, soľ, korenie a papriku. Dobre premiešame a formujeme malé fašírky.
- Opečenie fašíriek:
- Na panvici s olejom opražíme fašírky zo všetkých strán dozlatista. Potom ich prenesieme na tanier.
- Príprava zemiakov:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. V hrnci na oleji osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu, následne pridáme zemiaky a krátko ich orestujeme.
- Zalejeme vodou, osolíme a varíme do mäkka (približne 20-25 minút).
- Až sú zemiaky uvarené, primiešame kyslú smotanu, ocot, mletú papriku, soľ a korenie. Dôkladne zamiešame a necháme ešte chvíľu povariť, aby sa chute prepojili.
- Podávanie:
- Na tanier servírujeme zemiaky so kyslou smotanou a na vrch pokladáme opečené fašírky. Môžeme ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je petržlenová vňať.
Záver
Zemiaky so kyslou smotanou a fašírkou predstavujú sýte a chuťovo vyvážené jedlo, ktoré možno pripraviť rýchlo a jednoducho. S touto kombináciou zaručene ohúrite rodinu a priateľov. Prajeme dobrú chuť!