Zemianska polievka predstavuje klasický slovenský pokrm, ktorý sa vyznačuje výživnosťou a lahodnou chuťou. Tu je návod, ako ju zhotoviť:
- 4 väčšie zemiaky, umyté a nakrájané na kocky
- 1 cibuľu, nakrájanú na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
- 2 mrkvy, umyté a narezané na plátky
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kolieska
- 1 hrstku hrášku
- 4 šalotky, pokrájané (alebo môžete použiť aj cibuľu na zmes)
- 100 g údeného mäsa, nakrájaného na drobné kocky (napr. slanina alebo klobása)
- 1 liter zeleninového vývaru
- Soľ a korenie podľa vlastnej preferencie
- Čerstvú petržlenovú vňať na dekoráciu
- Kyslú smotanu na podávanie
Zemianská polievka
Pokyny:
- Na panvici zohrejte olej a opečte cibuľu a cesnak do zlatistej farby.
- Pridajte údené mäso a opečte ho do zlatohnedého zafarbenia.
- Do hrnca vložte zemiaky, mrkvu, zeler, šalotky a hrášok.
- Podlejeme zeleninovým vývarom a osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Varíme na miernom plameni, kým zemiaky a zelenina nezmäknú.
- Pred podávaním ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a pripravte si kyslú smotanu na podávanie.
Vynikajúcu zemiansku polievku si môžete vychutnať aj bez príloh, alebo ju konzumovať s chlebom. Prajeme dobrú chuť!