Na žurek polievku budete potrebovať:
– 200 g údeniny
– 1 veľkú cibuľu
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžicu oleja
– 1 lyžicu múky
– 1 lyžicu octu
– 750 ml vody
– 1 kocku zeleninového vývaru
– 200 ml smotany na šľahanie
– 2 vajcia
– soľ, korenie, bobkový list
Žurek polievka
Postup:
1. Údeninu nakrájajte na tenké plátky a opražte na oleji v hrnci. Potom ju vylejte z hrnca a odložte nabok.
2. Do toho istého hrnca pridajte nasekanú cibuľu a cesnak, a opražte ich do zlatista.
3. Na zemiakoch podusíme. Zatiaľ pripravíme žarovku. Kysnutý chlieb nakrájame na malé kocky a rozložíme na plech. Chlieb pečieme v rúre dozlatista. Počas pečenia sledujeme plech podľa reakcie kvasu.
4. Polejte ocotom a potom pridajte múku. Všetko dôkladne premiešajte.
5. Postupne nalejte vodu a nechajte prevrieť.
6. Pridajte kocku zeleninového vývaru a dusíme ďalej, kým nie sú zemiaky hotové. Zmiešajte smotanu a vajce, pridajte do polievky, zapracujte pokrájanú údeninu a ochutnajte soľou a korením.
7. Polievku nechajte prevrieť, odstavte z ohňa a prikryte kanvicou alebo pokrievkou. Nechajte odstáť asi desať minút.
8. Polievku podávame posypanú opečeným chlebom a dozdobíme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!