Halušky, toto tradičné slovenské jedlo, sú neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. Príprava halušiek je pomerne jednoduchá, no vyžaduje si správny výber múky. Najčastejšie sa používa hladká múka, ktorá dáva halušiam tú správnu konzistenciu. Avšak, niektorí milovníci halušiek uprednostňujú použitie polohrubej múky, ktorá im dodáva ľahkú chrumkavosť a robí ich ešte chutnješími.

Recept na halušky:

Suroviny:
– 500 g hladkej alebo polohrubej múky (podľa chuti)
– 1 vajce
– 1 lyžica soli
– 250 ml teplej vody
– 1 kg zemiakov
– 200 g údeného mäsa (klobása, slanina)
– 1 cibuľa
– Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Uvaríme ich v osolenej vode do mäkka.
2. Zatiaľ si pripravíme halušky. Do misky nasypeme múku, pridáme vajce, soľ a teplú vodu. Vypracujeme cesto, ktoré by nemalo byť príliš husté ani riedke.
3. Cesto rozdelíme na menšie časti a na doske posypanej múkou ho prehádžeme a vytvoríme valček. Odrezávame malé kúsky, ktoré rozhádzame po doske, aby sa neprilepenli.
4. Uvarené zemiaky zľahka rozomĺŕtime a premiešame s nastrúhanými haluškami. Podľa chuti pridáme nastrúhané údené mäso.
5. Na panvici opražíme na kúskoch pokrájanú cibuľu, pridáme halušky so zemiakmi a mäsom. Dochutíme soľou a korením.

Hotové halušky ihneď podávame, najlepšie so žinčicou alebo kyslou kapustou. Dobrú chuť!

 

2) Aká múka na halušky?

Na prípravu halušiek budeme potrebovať:

– 4 veľké zemiaky
– 1 vajce
– 200 g múky
– soľ
– slanina na opekanie
– cibuľa na opekanie
– olej alebo maslo na opraženie

Postup:

1. Zemiaky ošúpeme, zvaríme vo vriacej vode a po uvarení ich po obidvoch stranách roztlačíme v rýchlom variačniku.

2. V míske zmiešame roztlačené zemiaky, vajce a múku. Pridáme soľ a vypracujeme kompaktné cesto.

3. Z cesta tvarujeme plnené halušky a varíme ich vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.

4. Na panvici na oleji alebo masle opražíme nakrájanú slaninu a cibuľu.

5. Uvarené halušky zalejeme opečenou slaninou a cibuľou.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *