Recepty na fazuľovú polievku sa môžu odlišovať, avšak obvykle sa varí približne 1 až 2 hodiny. Predstavujeme vám jednoduchý postup, ako si pripraviť fazuľovú polievku:
- Namočte fazuľu: Deň pred varením fazuľovú polievku namočte. Do veľkej nádoby nalejte dostatok vody, pridajte fazuľu a nechajte ju cez noc ponorenú. Týmto spôsobom sa zabezpečí lepšia stráviteľnosť a rýchlejšie varenie fazule.
- Pripravte základ polievky: V hrnci na strednom ohni rozohrejte olej a pridajte cibuľu, cesnak a zeleninu (napr. mrkvu, zeler) podľa chuti. Orestujte ich, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Pridajte fazuľu a tekutiny: Do hrnca vložte namočenú fazuľu, zeleninový vývar alebo vodu a všetko privedieme k varu. Potom znížte teplotu a nechajte fazuľu pomaly vrieť.
- Dochutite: Podľa chuti pridajte soľ, korenie a ďalšie bylinky či korenie, ktoré uprednostňujete, ako napríklad papriku, rascu, čierne korenie. Môžete taktiež pridať paradajkovú omáčku alebo jablčný ocot pre intenzívnejšiu chuť.
- Varíme do mäkkého: Polievku varíme na miernom ohni, kým sa fazuľa nerozvarí a nezmäkne. Mäkký a krémový výsledok by mal trvať približne 1 až 2 hodiny, v závislosti od typu fazule a preferovanej konzistencie.
- Podávanie: Hotovú fazuľovú polievku môžete servírovať samostatne alebo s prílohou, ako s chlebom, pečivom či doskačkou. Ozdobte ju bylinkami a podávajte ju ešte teplú.
Ako dlho sa varí fazuľová polievka?
Nezabúdajte, že tieto časy sú len približné a môžu sa líšiť v závislosti od vašich preferencií a konkrétneho receptu. Odporúčam pravidelne kontrolovať mäkkosť fazule počas varenia a prispôsobiť čas podľa vašich predstáv.
Ako vidíte, príprava nie je náročná a nijako zložitá. Ak by ste sa chceli dozvedieť o fazuľovej bez smotany, tak tu ju máte.
2) Ako dlho sa varí fazuľová polievka?
Fazuľová polievka je tradičné jedlo, ktoré má svoje miesto v mnohých domácnostiach. Je to veľmi chutný a výživný pokrm, ktorý vás zahreje a dodá vám energiu. V tomto článku sa pozrieme na to, ako dlho sa pripravuje fazuľová polievka a aké sú základné ingrediencie potrebné na jej výrobu.
Ingrediencie na fazuľovú polievku
Na prípravu fazuľovej polievky budete potrebovať nasledovné suroviny:
- 300 g sušenej fazule (môže byť biela alebo červená)
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Príprava a varenie
Na začiatku je potrebné fazuľu namočiť do studenej vody na aspoň 6 hodín, najlepšie však na celú noc. Po namočení fazuľu zlejeme a prepláchneme. V hrnci si na oleji osmažíme najprv nadrobno nakrájanú cibuľu, a ak zmäkne, pridáme mrkvu a zemiaky. Tieto ingrediencie osmažíme približne 5 minút.
Potom pridáme prepláchnutú fazuľu a zalejeme ju zeleninovým vývarom. Varíme na strednom ohni, pričom varenie trvá približne hodinu, alebo kým fazuľa nie je mäkká. Nakoniec zamiešame pretlačený cesnak, soľ a korenie. Ak máte záujem, môžete pridať aj bylinky podľa chuti. Varte ešte 10 minút.
Záver a podávanie
Keď je fazuľová polievka hotová, môžete ju servírovať horúcu a posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou. Táto polievka je výborná ako samostatné jedlo, ale skvele sa hodí aj k čerstvému chlebu. Dúfame, že si tento recept na fazuľovú polievku obľúbite a užijete si jej chuť! Ak máte akékoľvek tipy alebo varianty, neváhajte ich zdieľať!