Ako pripraviť šparglu bielu?

Ako pripraviť šparglu bielu?

 

Priprava bielej špargle je jednoduchá. Nasledujte tieto kroky:

  1. Špargle ošúpte: Odlúpnite vonkajšiu vrstvu špargle pomocou škrabky na zeleninu. Odstráňte tvrdšie a vláknité končeky.
  2. Urobte zváranok: Do vody pridajte soľ a cukor a nechajte zovrieť. Môžete tiež pridať citrónovú šťavu alebo kúsok citrónovej kôry, aby ste zvýraznili chuť špargle.
  3. Varíme špargľu: Špargle varte vo vriacej vode, prikryte a nechajte ich variť 8 až 10 minút. Dĺžka varenia závisí od hrúbky špargle, takže sledujte ju a overte, či je dostatočne mäkká. Nesmí sa však prevariť, aby si uchovala pevnosť.
  4. Okamžite ochlaďte: Po varení špargľu vyberte z vody a okamžite ju ponorte do ľadovej vody alebo osviežujúcej studenej vody. Týmto spôsobom zastavíte proces varenia a zachováte peknú zelenú farbu.
  5. Podávajte: Biele špargle sa bežne podávajú s roztopeným maslom, citrónovou šťavou a posypané nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ich tiež posypať mletým čiernym korením, parmezánom alebo orechmi.

 

Ako pripraviť šparglu bielu?

Biela špargľa je delikátna a výnimočná zelenina, ktorá si zaslúži osobitnú pozornosť pri príprave. Tu je niekoľko krokov, ako ju správne pripraviť a vychutnať si jej jedinečnú chuť.

1. Výber špargle

Pri kúpe bielej špargle hľadajte pevné, hladké a biele stonky bez akýchkoľvek hnedých škvŕn alebo škodcov. Čerstvá špargľa má pevnú textúru a jej konce by mali byť vlhké.

2. Čistenie

Pred samotnou prípravou je potrebné špargľu dôkladne umyť. Opláchnite ju pod tečúcou vodou a odstráňte nečistoty, ktoré by mohli byť prilepené na jej povrchu. Potom pokračujte s peelingom:

  • Pomocou špeciálneho škrabky na zeleninu alebo noža jemne oškrabte vonkajší povrch stoniek, začínajúc od hlavy a idúc smerom nadol.
  • Orezajte aj spodnú časť stoniek, zvyčajne asi 2-3 cm, aby ste odstránili drevnaté časti.

3. Varovanie

Existuje niekoľko spôsobov, ako pripraviť bielu špargľu, ale najbežnejší je var:

  • Do hrnca nalejte dostatočné množstvo vody a pridajte soľ. Môžete tiež pridať kúsok masla alebo cukor, aby ste zvýraznili chuť.
  • Privediete vodu do varu a potom vložíte ošúpanú špargľu. Varte ju na miernom ohni približne 8-12 minút, v závislosti od hrúbky stoniek.
  • Keď je špargľa mäkká (ale stále chrumkavá), vytiahnite ju z vody a okamžite vložte do studenej vody (ľadovej), aby ste zastavili proces varenia.

4. Podávanie

Bielu špargľu môžete podávať na rôzne spôsoby:

  • S omáčkami: Najčastejšie sa podáva s holandskou omáčkou, maslom alebo vinaigrettou.
  • S prílohami: Môžete ju pridať do šalátov, cestovín alebo ako prílohu k rybám a mäsu.
  • Pečením alebo grilovaním: Ak preferujete iný spôsob, môžete špargľu tiež upiecť s olivovým olejom a bylinkami alebo grilovať.

5. Kombinácie a tipy

Biela špargľa sa výborne kombinuje s rôznymi ingredienciami vrátane:

  • Parmezánu alebo iných syrov
  • Celozrnných výrobkov
  • Rôznych byliniek, ako je petržlen alebo bazalka

Záver

Príprava bielej špargle je jednoduchá, ale vyžaduje si pár krokov, aby ste si mohli vychutnať jej jemnú chuť. Experimentujte s rôznymi receptami a prílohami, aby ste našli ten, ktorý najviac vyhovuje vašim chuťovým preferenciám. Bon appétit!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Miloš123 píše:

    Tento recept na bielu špargľu je skvelý! Nikdy som nevedel, že ju môžem tak jednoducho pripraviť. Určite vyskúšam všetky tipy a kombinácie. Ďakujem za super návod!

  2. ZelenáKuchyňa píše:

    Wow, veľmi pekný článok! Špargľa sa mi páči a nikdy som ju nerobila doma. Teraz mám návod, ako na to! Teším sa na nový pokrm na stole. Dík!

  3. BoboHravý píše:

    Skvelé tipy! Ja milujem špargľu a vždy som sa bála ju variť. Teraz viem, čo robiť! Určite to vyskúšam s maslom a parmezánom. Super článek!

  4. Slniečko27 píše:

    Tento recept je presne to, čo som potrebovala! Mám rada zdravé jedlá a špargľa je výborná voľba. Už sa teším na varenie s celou rodinou. Ďakujem za inšpiráciu!

  5. KreatívnyKuchár píše:

    Fajn článok o príprave bielej špargle! Rád experimentujem v kuchyni a myslím si, že vyskúšam aj iné kombinácie so syrom a bylinkami. Teším sa na nové chute!

  6. ČervenáRuža píše:

    Veľmi užitočné informácie o špargli! Jej chuť je fantastická a určite ju skúsim pripraviť podľa tvojich rád. Ďakujem za zdieľanie týchto praktických tipov!

  7. PohodovýPetr píše:

    Super návod! Mám rád jednoduché recepty a tento vyzerá úžasne. Špargľa bude určite skvelým prídavkom k mojej večeri tento víkend!

  8. -ZelenýStrom- píše:

    -Jasné tipy pre každého, kto chce variť s bielou špargľou! Vyzerá to chutne a jednoduché, teším sa na ochutnanie tejto delikatesy doma.

  9. -JasnéVšetko- píše:

    -Fakt dobrý článok o príprave bielej špargle! Už sa neviem dočkať, kedy si pripravím toto zdravé jedlo doma.

  10. +SlovenskýŠéf+ píše:

    +Naozaj zaujímavý spôsob ako pripraviť špargľu! Určite skúsim tvoje rady s ochutením maslom a citrónom. Veď chutná zelenina zaslúži dobrú starostlivosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *