ako upiect domace rozky

Domáce rožky patria medzi najmilšie pekárske výrobky, ktoré si môžete zrealizovať vo svojej kuchyni. Ich vzdušná štruktúra a lahodná chuť ich predurčujú k tomu, aby sa stali perfektným snackom na každú príležitosť. Či už ich servírujete k raňajkám, na oslavách, alebo ako pohostenie pre hostí, s týmto receptom určite upiekate fantastické rožky. Zrenovujte si potrebné suroviny a poďme sa do toho pustiť!

Recept na vlastnoručne pripravované rožky:

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla (rozpusteného)
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g)
  • 1 lyžica cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 vajce (na potretie)
  • Voliteľné: sezamové alebo makové semienka na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava kvásku: V miske zmiešajte mlieko (dávajte pozor, aby nebolo horúce, len vlažné), cukor a sušené droždie. Nechajte stáť približne 10 minút, kým sa droždie nezačne aktívne peniť.
  2. Cesto: Do veľkej misy preosejte hladkú múku a pridajte soľ. Do múky vytvorte jamku, do ktorej umiestnite pripravený kvások a rozpustené maslo. Všetko dôkladne premiešajte, až kým nevznikne jemné cesto.
  3. Kysnutie: Cesto preložte na pomúčenú dosku a ihneď ho prepracujte, aby sa spojilo. Potom ho vložte naspäť do misy, zakryte utierkou a ponechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým sa jeho objem nezvýši dvojnásobne.
  4. Tvarovanie rožkov: Po vykysnutí vyberte cesto na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 8-10 rovnakých častí. Z každého dielu vytvarujte guľu a následne ju rozvaľkajte na kruh hrubý asi 0,5 cm. Nakrájajte ho rádielkom na trojuholníky.
  5. Rolovanie: Každý trojuholník zrolujte od základne k vrcholu, aby ste dosiahli správny tvar rožkov. Hotové rožky presuňte na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Druhé kysnutie: Nechajte rožky ešte 30 minút kysnúť, aby sa znova nadýchali.
  7. Pečenie: Pred pečením rozšľahajte vajce a potrite ním rožky. Môžete ich takisto posypať sezamovými alebo makovými semienkami, ak to máte radi. Rúru predhrejte na 180 °C a pečte rožky približne 15-20 minút, alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu.

Záver:

Domáce rožky sú hotové a ich príjemná vôňa zaplnila váš domov! Po vybratí z rúry ich nechajte trošku vychladnúť a servírujte čerstvé. Môžete ich vychutnávať samostatne, alebo s vašimi obľúbenými pomazánkami, ako je maslo alebo džem. Ich príprava je nenáročná, a aj ak sa pýtate, či sa k pečeniu vrátiť – určite áno! S týmto receptom si môžete vychutnať chutné pečivo, ktoré zasýti vás aj vašu rodinu. Prajeme dobrú chuť!

Ako upiecť domáce rožky?-2

2) Ako upiecť domáce rožky?

Ingrediencie:

500 g hladkej múky
1 lyžica cukru
1 lyžica soli
1 lyžica sušeného droždia
1 vajce
250 ml mlieka
100 g masla

Postup:

Ako upiecť doma gaštany?

Ako upiecť doma gaštany?

Čítať viac »

1. Do veľkej misy nasypte múku a k nej pridajte cukor, soľ a droždie. Dôkladne premiešajte všetky suché zložky.

2. V malom hrnci ohrejte mlieko, ale dbajte na to, aby nebolo príliš horúce. Pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť a vstrebávať do mlieka.

3. Vytvorte jamku v strede suchých ingrediencií a do nej nalejte vajce a zahriate mlieko s maslom. Začnite všetko spájať a miesiť cesto.

4. Miesite cesto po dobu asi 10-15 minút, až kým nebude hladké a elastické. Nechajte ho odpočívať v miske zakryté uterákom alebo alobalom približne hodinu, aby sa jeho objem zdvojnásobil.

5. Po vykysnutí vyberte cesto z misky a rozdeľte ho na rovnaké kúsky. Z každej časti tvarujte rožky a ukladajte ich na plech s papierom na pečenie.

6. Nechajte ich ešte 20-30 minút kysnúť. Počas tohto času si môžete pripraviť rúru a plech na pečenie rožkov.

7. Pred pečením potrite vykysnuté rožky rozšľahaným vajcom a pečte ich v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 15-20 minút, kým nebudú zlatisté.

8. Po upečení ich nechajte ochladiť a môžete podávať s šľahačkou, džemom alebo akoukoľvek inou pochúťkou. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *