Domáce rožky sú jedným z najobľúbenejších pečív, ktoré si môžete pripraviť doma. Ich nadýchaná konzistencia a vynikajúca chuť ich robia ideálnym snackom k akejkoľvek príležitosti. Či už ich podávate k raňajkám, na oslavu alebo ako občerstvenie pre návštevu, s týmto receptom sa vám určite podarí upiecť dokonalé rožky. Pripravte si ingrediencie a pustime sa do toho!
Recept na domáce rožky:
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g masla (rozpusteného)
- 1 balenie sušeného droždia (7 g)
- 1 lyžica cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 1 vajce (na potretie)
- Voliteľné: sezamové alebo makové semienka na posypanie
Postup:
- Príprava kvásku: V miske zmiešajte mlieko (pozor, nesmie byť horúce, len vlažné), cukor a sušené droždie. Nechajte stáť asi 10 minút, kým sa droždie nezačne aktívne peniť.
- Cesto: Do veľkej misy preosejte hladkú múku a pridajte soľ. Do múky urobte jamku, do ktorej naliete pripravený kvások a rozpustené maslo. Všetko dobre premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Kysnutie: Cesto preložiť na pomúčenú dosku a hneď ho prepracujte, aby sa spojilo. Potom ho vložte späť do misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Tvarovanie rožkov: Po vykysnutí cesto vyberte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 8-10 rovnakých častí. Z každého kusu vytvarujte guľu a následne ju rozvaľkajte na kruh hrubý asi 0,5 cm. Nakrájajte ho rádielkom na trojuholníky.
- Rolovanie: Každý trojuholník zrolujte od základne k vrchu, aby ste dostali tomu správnemu tvaru rožkov. Hotové rožky položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Druhé kysnutie: Nechajte rožky ešte 30 minút kysnúť, aby sa znovu nadýchali.
- Pečenie: Pred pečením rozšľahajte vajce a potrite ním rožky. Môžete ich posypať aj sezamovými alebo makovými semienkami, ak máte radi. Rúru predhrejte na 180 °C a pečte rožky približne 15-20 minút, alebo kým nemajú zlatohnedú farbu.
Záver:
Domáce rožky sú hotové a ich vôňa naplnila váš domov! Po vybratí z rúry ich nechajte mierne vychladnúť a podávajte čerstvé. Môžete ich jesť samostatne, alebo s vašimi obľúbenými pom spreads, ako je maslo či džem. Ich príprava je jednoduchá, a aj keď si kladiete otázku, či ich budete piecť znova – určite áno! S týmto receptom si môžete tešiť na lahodné pečivo, ktoré zasýti vás aj vašu rodinu. Dobru chuť!
2) Ako upiecť domáce rožky?
Ingrediencie:
500 g hladkej múky
1 lyžica cukru
1 lyžica soli
1 lyžica sušeného droždia
1 vajce
250 ml mlieka
100 g masla
Postup:
1. Do veľkej misky si nasypte múku a do nej pridajte cukor, soľ a droždie. Premiešajte všetky suché ingrediencie.
2. V malom hrnci si zohrejte mlieko, ale nesmie byť príliš horúce. Pridajte maslo a nechajte ho roztiahnuť a vstrebajú do mlieka.
3. Vytvorte jamku v strede suchých surovín a do nej nalejte vajce a zahriate mlieko s maslom. Začnite všetko spájať a miesiť cesto.
4. Miesite cesto asi 10-15 minút, až kým nebude hladké a pružné. Cesto nechajte odpočívať v miske prikryté uterákom alebo alobalom asi hodinu na dvojnásobný objem.
5. Po vykysnutí cesta ho vyberieme z misky a rozdelíme ho na rovnomerné kúsky. Z každého kúska tvarujeme rúry a nakladáme ich na plech s papierom na pečenie.
6. Nechajte rozkysnúť ešte ďalších 20-30 minút. Medzitým si môžete napraviť rúčky a zapekačku na rozkysnuté rôžky.
7. Pred pečením rozkysnuté rôžky potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 15-20 minút, až kým nebudú zlatisté.
8. Po upečení ich nechajte vychladnúť a môžete podávať so šľahačkou, džemom alebo akoukoľvek inou pochúťkou. Dobrú chuť!