Ako uvariť dobrú tarhoňu?

Ako uvariť dobrú tarhoňu?

V prípade, že chcete vytvoriť výnimočnú tarhonu, riaďte sa týmto sofistikovaným receptom:

Zloženie:

  • 2 až 3 hrste čerstvého tarhonu (prípadne 2 lyžice sušeného tarhonu)
  • 500 ml tekutiny
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 polievkové lyžice múky
  • 200 ml smotany určené na varenie
  • 1 veľká cibuľa, jemne pokrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, drobne nasekané
  • 200 g kuracieho mäsa alebo slaniny, nakrájaného na kúsky (voliteľné)
  • soľ a korenie podľa vkusu

 

Ako pripraviť chutnú tarhoňu?

Návod:

  1. Pripravte tarhon: Ak používate čerstvý, umyte ho pod tečúcou vodou a jemne osušte. Odstráňte tvrdšie konce. Pri sušenom tarhone len prelejte horúcou vodou a nechajte ho odpočívať asi 10 minút, kým trochu nezmäkne.
  2. V hrnci priveďte vodu do varu, pridajte soľ, cukor a citrónovú šťavu. Ak používate sušený tarhon, vmiešajte ho do vody a varte 10 minút. Pri čerstvom tarhone počkajte, kým voda zovrie, a potom ho pridajte. Varíme, kým nie je tarhon mäkký, približne 10 až 15 minút. Potom ho sceďte a odložte nabok.
  3. Vytvorte zápražku: Na strednom ohni zohrejte hrniec a pridajte maslo. Keď sa maslo rozpadne, pridajte múku a miešajte, kým sa nevytvorí hladká zmes. Potom pridajte cibuľu a cesnak a osmažte ich, aby zmäkli a získali lahodnú vôňu.
  4. Ak zahrňujete mäso alebo slaninu, pridajte nakrájané kuracie do hrnca so zápražkou. Opekajte, kým nie je zlatohnedé a dôkladne prepečené. Pri slanine nie je potrebné pridávať olej, no ak používate kuracie, možno budete musieť pridať trochu oleja na opekanie.
  5. Do hrnca vložte scezený tarhon a premiešajte so zvyšnými ingredienciami. Následne pridajte smotanu na varenie a varte 5 až 10 minút, kým sa chute nezjednotia. Podľa chuti dosoľte a okoreňte. Môžete tiež pridať ďalšie bylinky alebo koreniny podľa vlastného výberu.
  6. Tarhonu servírujte horúcu, napríklad s čerstvým chlebom alebo knedľami. Ozdobte ju niekoľkými čerstvými bylinkami, ako sú petržlen alebo kôpor.

Tento recept vám poskytne rozšírené spektrum chutí a textúr. Dúfam, že váš pokrm z tarhonu bude excelentný!

 

2) Ako uvariť dobrú tarhoňu?

Tarhoňa je obľúbený pokrm v mnohých slovenských a maďarských domácnostiach. Rovnako ide o správne pripravené jedlo, ktoré môže slúžiť ako samostatný chod alebo ako príloha. Tu je postup, ako uvariť lahodnú tarhoňu.

Ako uvariť orzo?

Ako uvariť orzo?

Čítať viac »

Zloženie:

  • 250 g tarhone (sú to malé cestoviny, často vo forme nepravidelných granúl)
  • 2-3 polievkové lyžice oleja alebo masla
  • 1 cibuľa
  • (voliteľne)
  • 500 ml té vody nebo vývaru
  • Soľ podľa vlastnej preferencie
  • Korenie (napríklad čierne korenie, paprika) podľa preferencií
  • Kyslá smotana alebo maslo na servírovanie (voliteľne)

Pokyny:

  1. Příprava surovin:

    • Ak sa rozhodnete pridať cibuľu, nakrájajte ju na malé kúsky. Tento krok obohatí tarhoňu o ďalšiu chuť.
  2. Smaženi:

    • Na strednom ohni rozohrejte olej alebo maslo v hrnci. Potom pridajte nasekanú cibuľu a smažte, kým nezíska zlatohnedú farbu a nezmäkne. Cibuľa nie je povinná, ale jej vôňa vytvorí skvelý základ pre tarhoňu.
  3. Pridanie tarhone:

    • Pridajte tarhoňu do hrnca a dôkladne premiešajte s tukom. Smažte 2-3 minúty, kým nezačne získavať zlatistý vzhľad. Tento krok dodá tarhone chrumkavosť a jemnú orieškovú príchuť.
  4. Varíme:

    • Do hrnca nalejte vodu alebo vývar, pridajte soľ a korenie. Ak preferujete pikantnejšie jedlo, môžete zahrnúť aj mletú červenú papriku.
    • Priveďte zmes do varu, potom znížte teplotu a zakryte pokrievkou. Varte približne 10-15 minút, alebo kým sa tekutina nevstrebe a tarhoňa nebude mäkká. Občas skontrolujte, aby sa neprilepila na dno hrnca.
  5. Servírovanie:

    • Po uvarení vytrhnite tarhoňu vidlicou, aby sa oddelila. Môžete pridať trochu masla alebo kyslej smotany, aby chuť bola jemnejšia, alebo ju podávať s obľúbeným mäsom a omáčkou.
Tipy:
  • Tarhoňa je veľmi flexibilná. Môžete do nej pridať rôzne ingrediencie, ako napríklad zeleninu, mäso alebo huby, aby ste rozšírili jej chuťový profil.
  • Ak ste fanúšikom bylín, skúste pridať trochu nasekanej petržlenovej vňate alebo iných bylín na konci varenia, aby jedlo získalo sviežosť.

Tarhoňa je lahodná a málo náročná na prípravu. S týmito základnými krokmi si môžete pripraviť vynikajúce jedlo, ktoré poteší vašu rodinu a priateľov. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

15 Komentárov

  1. Dubnickova Milota píše:

    Skvelý recept, určite vyskúšam!

  2. Agnesa67 píše:

    Super návod, takto som tarhoňu ešte nikdy nespravila. Určite vyskúšam tento recept.

  3. Valer Tatarka píše:

    Ďakujem za tento skvelý recept! Určite vyskúšam a teším sa na skvelú tarhoňu.

  4. Anezka Slovak píše:

    Výborný návod, ako uvariť tarhoňu. Veľmi jasné a presné inštrukcie. Ďakujem!

  5. Sofia13 píše:

    Tento recept mi pripomína staré dobré časy u babičky. Určite si ho vyskúšam, veľmi sa teším!

  6. Janko123 píše:

    Tento recept na tarhoňu je skvelý! Nikdy som si nemyslel, že to môže byť také jednoduché. S pridaním čerstvých byliniek sa chuť ešte zlepší. Určite vyskúšam a teším sa na výsledok!

  7. ZlatáKorytnačka píše:

    Vďaka za tento návod! Tarhoňa je pre mňa novinka a veľmi ma zaujala. Pripravím ju s kyslou smotanou, to bude mňamka! Verím, že to zvládnem aj ja. Super tipy!

  8. MačacíPrinc píše:

    Wow, tento recept ma úplne nadchol! Tarhoňa vyzerá tak chutne a jednoduché na prípravu. Rád varím pre rodinu a toto bude určite hitom! Ďakujem za inšpiráciu!

  9. BublinkovýSvet píše:

    Skvelý recept na tarhoňu! Nikdy som si nemyslel, že ju dokážem pripraviť sám. Určite vyskúšam aj variant s kuracím mäsom. Teším sa na lahodnú chuť!

  10. KocúrMikuláš píše:

    Tento návod je veľmi užitočný! Tarhoňa vyzerá ako perfektný pokrm pre rodinné večere. Určite skombinujem so zeleninou a vytvorím niečo špeciálne. Ďakujem za tipy!

  11. SlniečkoNaOblohe píše:

    Perfektný recept na tarhoňu, nikdy by som nepovedal, že je to tak jednoduché! Teším sa, ako ma poteší moje deti touto dobrotou. Ďakujem za skvelé rady!

  12. KreatívnyGurmán píše:

    Tarhoňa vyzerá úžasne a tá príprava je fakt jednoduchá! Milujem kombinovať jedlo s rôznymi prísadami a tu mám priestor na kreativitu. Určite vyskúšam túto pochúťku doma.

  13. _JednoduchéRecepty_ píše:

    ! Tento recept mi dal nový pohľad na tarhoňu! Chystám sa ho uvariť cez víkend pre celú rodinu. Dúfam, že budem mať úspech ako autor článku!

  14. .BublinkovýČaj. píše:

    ! Wow, super nápad na varenie tarhony doma! Už teraz viem, čo pripravím svojmu partnerovi na večeru. Verím, že si pochutnáme obaja!

  15. #VarenieSrdcom# píše:

    ! Tento recept ma inšpiroval k tomu, aby som sa pustil do varenia tarhony znova po dlhom čase! Pridám k nej aj trochu cesnaku a určite to bude fantastické jedlo.