Ako uvariť najlepší kotlikový guľáš?
Ak máte záujem o podrobnejší návod na prípravu vynikajúceho kotlíkového gulášu, tu je rozšírený recept:
Složite:
- 1,5 kg hovädziny na guláš (plece, stehno) nakrájané na kocky
- 2 veľké cibule, jemne nakrájané
- 4 strúčiky cesnaku, veľmi nasekané
- 3 lyžice sladkej mletej papriky
- 2 lyžice pálenej mletej papriky (voliteľné)
- 1 lyžica mixu mletého korenia (rasca, kurkuma, románske korenie, klinčeky)
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 4 zemiaky, nakrájané na kocky
- 2 zelené papriky a 2 červené papriky, nakrájané na prúžky
- 2 paradajky, nakrájané na kocky
- 2 poháre paradajkového pretlaku
- 750 ml hovädzieho vývaru
- 3 bobkové listy
- 2 strúčiky jalapeño papričky (voliteľné pre pikantnú chuť)
- olej
Ako pripraviť skvelý kotlíkový guláš?
Postup:
- Na strednom ohni rozohrejte hrniec a nalejte doň olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým cibuľa nezmäkne.
- Vyprážajte so sladkou paprikou a mletým korením (rasca, kurkuma, románske korenie, klinčeky). Dobre premiešajte, aby sa korenie rovnomerne pokrylo cibuľou a cesnakom.
- Vložte kocky hovädzieho mäsa a opečte ich z každej strany, pokým nezmienia farbu. V prípade potreby pridajte ešte olej.
- Pridajte nakrájané zemiaky, zelené a červené papriky a paradajky. Dobre zamiešajte, aby sa všetky suroviny prepojili a zohriali.
- Následne pridajte paradajkový pretlak, hovädzí vývar a bobkové listy. Znížte teplotu, prikryte hrniec a nechajte guláš variť na miernom ohni približne 2,5 – 3 hodiny, kým nebude mäso jemné a zemiaky nebudú mäkké.
- Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte jemne nakrájané jalapeño papričky. Nezabudnite na ochutnanie, a v prípade potreby pridajte soľ a čierne korenie.
- Varte guláš ďalších 10 – 15 minút, aby sa všetky chute skvele prepojili.
- Servírujte horúci kotlíkový guláš s čerstvým chlebom alebo knedľami.
Tento podrobný recept by mal viesť k lahodnému a vydatnému kotlíkovému gulášu. Samozrejme, máte možnosť experimentovať s pridaním ďalších surovín, ako je čierna či červená fazuľa, alebo pridať bylinky ako petržlenová vňať či kôpor. Pustite sa do toho a užite si varenie tohto tradičného jedla! Príjemnú chuť!
2) Ako uvariť najlepší kotlíkový guľáš?
Kotlíkový guláš je klasické jedlo, ktoré sa často pripravuje pri rôznych oslavách, stretnutiach s priateľmi alebo pri táborových ohňoch. Príprava je veľmi jednoduchá a výsledok určite poteší každého, kto miluje kvalitnú kuchyňu. Tu je návod, ako pripraviť najlahodnejší kotlíkový guľáš.
Suroviny:
- 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa (napríklad plece alebo hrdlo)
- 300 g cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 3-4 zemiaky
- 2-3 mrkvy
- 2-3 papriky (červená a zelená)
- 2-3 paradajky (alebo konzervované)
- 2-3 polievkové lyžice oleja alebo masti
- 2-3 polievkové lyžice sladkej papriky
- 1-2 bobkové listy
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1,5 litra vody (alebo vývaru)
- Chilli alebo pálivá paprika (podľa chuti)
- Kúsok čerstvého chlebíka na servírovanie
Postup:
-
Príprava surovín: Najprv si nachystajte všetky potrebné suroviny. Cibuľu a cesnak jemne nakrájajte. Mrkvu, zemiaky a papriky nakrájajte na kocky. Paradajky môžete buď čerstvé nakrájať, alebo využiť už konzervované.
-
Opekanie mäsa: V kotlíku na ohni (alebo na sporáku, ak nemáte kotlík) zohrejte olej alebo masť. Potom pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju dozlatista. Následne vložte nakrájané hovädzie mäso a dusíme, kým nezhnedne.
-
Pridanie korenín: Keď má mäso hnedú farbu, pridajte nasekaný cesnak a sladkú papriku. Dôkladne premiešajte a nechajte krátko opražiť, aby sa uvoľnili arómy korenín.
-
Zelenina a vývar: Do kotlíka nasypte nakrájanú zeleninu (mrkvu, zemiaky, papriku, paradajky) a premiešajte. Potom pridajte bobkový list, soľ, korenie a vodu. Na zvýraznenie chuti môžete pridať aj chilli.
-
Varíme: Guľáš varte na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, alebo kým nie je mäso jemné a ostatné prísady sú dobre prepečené. Priebežne kontrolujte, aby sa guľáš nepripálil a podľa potreby dolievajte vodu.
-
Podávanie: Keď je guľáš hotový, vyberte z neho bobkový list. Servírujte horúci, so čerstvým chlebom alebo knedľou.
Tipy na vylepšenie:
- Ak máte radi intenzívnejšie chute, môžete pridať aj trochu čierneho korenia alebo byliniek, ako je rasca či majorán.
- Pre ešte plnšiu chuť je možné pridať aj trochu červeného vína pri dusení mäsa.
- Nezabudnite na osviežujúci kopr ako posledný dotyk pri servírovaní.
Prajem dobrú chuť! S týmto receptom si určite vychutnáte skvelý kotlíkový guľáš, ktorý nadchne každého prítomného!