Ako uvariť tarhoňu

My doma milujeme tarhoňu a rôzne jej varianty. Je to ideálna príloha k mäsovým pokrmom a omáčkam, známa aj ako slovenská ryža. Osobne jej dávam 10/10. Niektorí ju milujú, iní naopak nenávidia. Avšak je to určite lepšie, než nemat nič.

Ja ju pripravujem varenu aj pečenú, ale dnes vám ukážem, ako ju jednoducho a skvele uvariť.

Ako uvariť tarhoňu?

Tarhoňa, ktorá sa nelepí / Takto sa vám tarhoňa určite podarí

 

Tarhoňa, známa ako vlasové cestoviny, je tradičným jedlom obľúbeným v mnohých kultúrach. Jej jemná textúra a vynikajúca chuť z nej robí ideálnu prílohu alebo samostatné jedlo. Tarhoňa sa často podáva s omáčkami, zeleninou alebo mäsovými pokrmami.

Ingrediencie potrebné na tarhoňu

Na prípravu tarhoni budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 250 g tarhoni
  • 1 liter vody alebo vývaru
  • 1 cibuľa, nasekaná na drobno
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Soľ a korenie podľa vlastnej chuti
  • Možnosť: petržlenová vňať na ozdobenie

Postup prípravy tarhoni

1. Najprv rozohrejte olej na panvici na strednej teplote a pridajte nasekanú cibuľu. Pražte do zlatista.

2. Potom pridajte tarhoňu a miešajte približne 2-3 minúty, kým nezíska zlatistú farbu. Takto sa uvoľní jej aróma a vznikne chuť.

3. Následne zalejte tarhoňu vodou alebo vývarom. Pridajte soľ a korenie. Nechajte variť na strednej teplote, kým tarhoňa nezmäkne, asi 10-15 minút.

4. Po uvarení odstavte z plameňa a nechajte trochu vychladnúť. Tarhoňa sa skvele hodí ako príloha k mäsu alebo ako samostatné jedlo s jednou z vašich obľúbených omáčok.

5. Pred podávaním môžete tarhoňu ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou pre väčšiu chuť a pekný vzhľad.

Ružová poleva

Ružová poleva

Čítať viac »

Tarhoňa je jednoduché, rýchle a chutné jedlo, ktoré obohatí váš jedálny lístok. Určite si ho vyskúšajte pripraviť ešte dnes!

 

Tarhoňa je tradičné jedlo, ktoré si mnohé rodiny obľúbili. Tento druh cestovín sa vyrába z pšeničnej múky a vajec a považuje sa za skvelú prílohu k mäsu alebo zeleninovým pokrmom. V nasledujúcich odsekoch sa dozviete, ako správne uvariť tarhoňu, pričom sa zameriame na jednoduchý recept a postup.

Ingrediencie na tarhoňu

Na prípravu tarhoňe budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 500 g tarhoňe
  • 1 liter vody
  • soľ podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja
  • čerstvé bylinky alebo korenie (voliteľné)

Postup prípravy

Začnite s prípravou všetkých surovín. V hrnci priveďte vodu do varu a pridajte štipku soli. Keď voda zovrie, vložte tarhoňu a varte ju na strednom ohni. Je zásadné občas premiešať tarhoňu, aby sa nerozvarila a neprilepila na dno hrnca.

Väčšinou trvá varenie tarhoňe 5 až 8 minút, ale je dobré čas sledovať, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Po uvarení tarhoňu sceďte a zmiešajte s olivovým olejom, aby sa nelepila. Môžete pridať aj bylinky alebo korenie podľa vlastnej chuti.

Tarhoňa sa dá servírovať ako samostatné jedlo, alebo ako príloha k rôznym pokrmom. Kombinujte ju s omáčkami, mäsom alebo zeleninovými jedlami. Dobre pripravená tarhoňa je chutná a perfektne doplní váš jedálniček.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Veľmi sa mi páči, ako ste opísali tarhoňu! Je to skvelé jedlo, ktoré má svoju tradičnú hodnotu. Keď ju pripravím, vždy si na ňu spomeniem. Môžem len súhlasiť, že je lepšia ako niektoré iné prílohy. Vďaka za recept!

  2. Kocurko píše:

    Tarhoňa je naozaj fantastická! Milujem ju s omáčkami. Mám rád, že sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Tento recept vyzerá veľmi jednoducho a chutne. Určite ho vyskúšam! Ďakujem za zdieľanie!

  3. Cukrik2023 píše:

    Tento článok o tarhoni ma veľmi potešil! Rada varím a tento recept je presne to, čo som hľadala. Tarhoňa je taká univerzálna a chutná, ideálna na rodinné večere. Teším sa na to, ako si ju pripravím doma!

  4. Petruska88 píše:

    Super článok! Tarhoňa je pre mňa vždy skvelou voľbou pri varení. Je jednoduchá a rýchla na prípravu a navyše chutí výborne s mäsom. Tento recept určite využijem v mojej kuchyni častejšie. Ďakujem!

  5. MickeyMouseFan píše:

    Wow, aký skvelý príspevok o tarhoni! Nikdy by som si nemyslel, že jej príprava môže byť tak jednoduchá a rýchla. Znie to fantasticky a teším sa na nové chutné jedlá s touto klasikou. Určite to vyskúšam už tento víkend!

  6. SovaMaja píše:

    ‚Tarhoňa‘ mi vždy pripomína detstvo a rodinné oslavy. Tento recept vyzerá výborne a jednoduché kroky sú presne to, čo potrebujem. Som nadšená z toho, že môžem pripraviť niečo tradičné pre svoju rodinu.

  7. ZlatyZubko píše:

    ‚Ďakujem za tento úžasný recept!‘ Tarhoňa je úžasná voľba pre každého milovníka dobrého jedla! Som rád, že ste zdôraznili jej variabilitu pri servírovaní s omáčkami alebo zeleninou. Určite si ju uvarím podľa vášho návodu.

  8. 'RuzovaKvetina' píše:

    ‚Milujem tarhoňu!‘ Skvelé jedlo pre každú príležitosť! Tento príspevok ma inšpiroval k tomu, aby som ju opäť zaradila do svojich jedálničkov so všetkými tými lahodnými omáčkami zo článku.

  9. 'JasnaHvezda' píše:

    ‚Tarhoňa je super!‘ Nikdy by som neverila, že také jednoduché jedlo môže byť také chutné! Odporúčam každý vyskúšať tento recept doma – nielenže šetrí čas ale aj peniaze!

  10. 'Bublinka007' píše:

    ‚Tento príspevok ma veľmi potešil!‘ Tarhoňa je skutočne úžasná príloha k mäsu alebo samostatnému jedlu! Myslím si, že ju v mojej kuchyni využijem častejšie po prečítaní týchto skvelých tipov.