Babičkin obrátený jablkový koláč

Tu je recept na obrátený jablkový koláč podľa babičky:

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké jablká, ošúpané a nakrájané na jemné plátky
  • 1 šálka múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • ½ šálky masla, nastrúhaného
  • ½ šálky cukru
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

 

Obrátený jablkový koláč od babičky

Príprava:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C a pripravte tortovú formu na pečenie.
  2. Na spodoku vymastenej formy rovnomerne rozmiestnite plátky jabĺk.
  3. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a škoricu.
  4. V ďalšej miske zmiešajte maslo a cukor, až vznikne hladká zmes.
  5. Pridajte vajcia a vanilkový extrakt, a dobre premiešajte, kým sa zmiešajú do krémovej konzistencie.
  6. Postupne zapracujte suché ingrediencie do maslovej zmesi, kým nevznikne hladké cesto.
  7. Cesto nalievajte na jabĺčka v forme a rovnomerne rozotrite.
  8. Pečte v predhriatej rúre zhruba 40-45 minút, až kým sa koláč neprepečie a nezačne voňať po jablkách.
  9. Nechajte koláč vychladnúť vo forme a potom ho opatrne preklopte na servírovací tanier a odstráňte formu.

Tento obrátený jablkový koláč vás určite nadchne, aj keď jeho príprava si vyžaduje trochu času a lásky.
Dobrú chuť!

 

Babičkin obrátený jablkový koláč - 2

2) Babičkin obrátený jablkový koláč

Suroviny:

Na cesto:

Brokolicová polievka pre dojčatá

Brokolicová polievka pre dojčatá

Čítať viac »

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 balenie prášku do pečiva (10 g)
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 2 veľké vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml oleja (ideálne slnečnicového)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Na vrstvu z jabĺk:

  • 4 až 5 stredne veľkých jabĺk (ideálne kyslé, napr. Granny Smith)
  • 100 g hnedého cukru
  • 50 g masla
  • 1 čajová lyžička škorice

Postup:

  1. Príprava jabĺk:

    • Jablká umyte, zbavte jadier a nakrájajte ich na tenké štvrťky.
    • Na panvici rozpustite maslo, pridajte hnedý cukor a škoricu a varte, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezačne bublinkovať.
    • Potom pridajte nakrájané jablká a krátko ich orestujte, kým nezmäknú (približne 3-5 minút). Následne ich opatrne rozložte na dno formy.
  2. Príprava cesta:

    • V miske spojte hladkú múku, kryštálový cukor, prášok do pečiva a soľ.
    • V inej miske vyšľahajte vajcia, mlieko, olej a vanilkový extrakt.
    • Kombinujte suché a mokré prísady a dobre premiešajte na hladké cesto.
  3. Vytvorenie koláča:

    • Cesto opatrne vylejte na jablká vo forme a jemne ho rozotrite, aby sa rozložilo rovnomerne.
  4. Pečenie:

    • Rúru predhrejte na 180 °C (stredný ohrev).
    • Koláč pečte približne 30-35 minút, alebo dovtedy, kým nie je vrch zlatohnedý a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  5. Podávanie:

    • Po upečení nechajte koláč vychladnúť asi 10 minút, potom ho opatrne obraťte na tanier, aby jablká boli navrchu.
    • Koláč podávajte teplý alebo studený, prípadne ho môžete ozdobiť šľahačkou či zmrzlinou.
Bon Appétit!

obrátený jablkový koláč je skvelou voľbou na rodinné oslavy alebo ako sladká maškrta k popoludňajšej káve. Dúfam, že si na ňom pochutnáte!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Macko123 píše:

    Tento recept na babičkin obrátený jablkový koláč vyzerá fantasticky! Jablká a škorica sú dokonalou kombináciou. Určite ho vyskúšam, pretože mám rád sladkosti. Ďakujem za zdieľanie tohto úžasného receptu!

  2. Slniečko89 píše:

    Wow, aký skvelý recept! Babičkin koláč je pre mňa nostalgický a hneď ma to prenieslo do detstva. Veľmi sa teším, že si môžem pripraviť niečo také chutné! Dúfam, že mi výjde tak dobre ako na obrázku.

  3. Kocúrko77 píše:

    Tento obrátený jablkový koláč vyzerá ako rozprávka! Jablká a škorica sú moje obľúbené prísady. Určite to vyskúšam cez víkend. Ďakujem za krásny recept, už sa neviem dočkať, až si pochutnám!

  4. ZelenýPohár píše:

    Juhuu! Tento recept je presne to, čo som hľadala! Jablkový koláč od babičky je nezabudnuteľný. Kto by odolal takejto chuti? Už mám chuť na kúsok a teším sa na pečenie. Super tip!

  5. Bubko99 píše:

    Nádherný recept! Jablkové koláče milujem a tento vyzerá jednoducho skvele. Určite ho vyskúšam pre rodinu na nedeľný obed. Ďakujem za zdieľanie týchto chutných inšpirácií, veľmi ma to potešilo!

  6. VeseláMyška píše:

    To je presne ten koláč, po ktorom túžim! Skvelé ingrediencie a ľahký postup na prípravu. Dúfam, že sa mi podarí urobiť ho rovnako chutným ako vyzerá. Veľká vďaka za tento skvostný recept!

  7. SladkýČaj píše:

    ‚Babičkine‘ recepty sú vždy najlepšie! Tento obrátený jablkový koláč ma veľmi zaujal svojou jednoduchosťou a lákavou chuťou. Už sa teším na pečenie s deťmi – určite im bude chutiť!

  8. -Radosť- píše:

    ! Tak toto je bomba! Obdivujem jednoduché recepty s fantastickým výsledkom. Jablkové dobroty sú moje obľúbené a tento koláčík vyzerá ako umelecké dielo kuchyne. Teším sa na pečenie, ďakujem veľmi pekne!

  9. $Toma$ píše:

    *Super tip!* Tento obrátený jablkový koláč znie neuveriteľne chutne! Milujem kombináciu jabĺk so škoricou a už mám predstavu o jeho lahodnej chuti. Určite ho pripravím pre svojich blízkych!

  10. #KreatívnyKuchár# píše:

    [Wow!] Aké krásne inšpirácie tu nachádzam! Babičky majú vždy tie najlepšie recepty a tento jablkový koláč je toho dôkazom. Určite si ho urobím čoskoro aj ja doma – ďakujem za skvelé rady!