Tu je recept na obrátený jablkový koláč podľa babičky:
Ingrediencie:
- 4 stredne veľké jablká, ošúpané a nakrájané na jemné plátky
- 1 šálka múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky soli
- ½ čajovej lyžičky škorice
- ½ šálky masla, nastrúhaného
- ½ šálky cukru
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Obrátený jablkový koláč od babičky
Príprava:
- Rúru predhrejte na 180 °C a pripravte tortovú formu na pečenie.
- Na spodoku vymastenej formy rovnomerne rozmiestnite plátky jabĺk.
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a škoricu.
- V ďalšej miske zmiešajte maslo a cukor, až vznikne hladká zmes.
- Pridajte vajcia a vanilkový extrakt, a dobre premiešajte, kým sa zmiešajú do krémovej konzistencie.
- Postupne zapracujte suché ingrediencie do maslovej zmesi, kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto nalievajte na jabĺčka v forme a rovnomerne rozotrite.
- Pečte v predhriatej rúre zhruba 40-45 minút, až kým sa koláč neprepečie a nezačne voňať po jablkách.
- Nechajte koláč vychladnúť vo forme a potom ho opatrne preklopte na servírovací tanier a odstráňte formu.
Tento obrátený jablkový koláč vás určite nadchne, aj keď jeho príprava si vyžaduje trochu času a lásky.
Dobrú chuť!
2) Babičkin obrátený jablkový koláč
Suroviny:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 1 balenie prášku do pečiva (10 g)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 2 veľké vajcia
- 100 ml mlieka
- 100 ml oleja (ideálne slnečnicového)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Na vrstvu z jabĺk:
- 4 až 5 stredne veľkých jabĺk (ideálne kyslé, napr. Granny Smith)
- 100 g hnedého cukru
- 50 g masla
- 1 čajová lyžička škorice
Postup:
-
Príprava jabĺk:
- Jablká umyte, zbavte jadier a nakrájajte ich na tenké štvrťky.
- Na panvici rozpustite maslo, pridajte hnedý cukor a škoricu a varte, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezačne bublinkovať.
- Potom pridajte nakrájané jablká a krátko ich orestujte, kým nezmäknú (približne 3-5 minút). Následne ich opatrne rozložte na dno formy.
-
Príprava cesta:
- V miske spojte hladkú múku, kryštálový cukor, prášok do pečiva a soľ.
- V inej miske vyšľahajte vajcia, mlieko, olej a vanilkový extrakt.
- Kombinujte suché a mokré prísady a dobre premiešajte na hladké cesto.
-
Vytvorenie koláča:
- Cesto opatrne vylejte na jablká vo forme a jemne ho rozotrite, aby sa rozložilo rovnomerne.
-
Pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C (stredný ohrev).
- Koláč pečte približne 30-35 minút, alebo dovtedy, kým nie je vrch zlatohnedý a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
-
Podávanie:
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť asi 10 minút, potom ho opatrne obraťte na tanier, aby jablká boli navrchu.
- Koláč podávajte teplý alebo studený, prípadne ho môžete ozdobiť šľahačkou či zmrzlinou.
Bon Appétit!
obrátený jablkový koláč je skvelou voľbou na rodinné oslavy alebo ako sladká maškrta k popoludňajšej káve. Dúfam, že si na ňom pochutnáte!