Dark Mode Light Mode

Babkine šišky recept

babkine šišky recept babkine šišky recept
babkine šišky recept

Každá domácnosť disponuje svojimi obľúbenými receptami, ktoré prekonávajú generácie a sú späté s nádhernými spomienkami. Medzi tieto nezabudnuteľné jedlá patrí aj babkine šišky. Tieto chutné a nadýchané sladkosti si mnohí z nás pamätajú z detstva, keď sme s napätím očakávali, ako sa vyprážajú na kuchynskom stole. Babkine šišky nie sú len obyčajným dezertom; predstavujú symbol rodinnej pohody a lásky, ktorá sa šíri v kuchyni.

Babka, známa aj ako stará mama, býva často stredobodom našich rodinných stretnutí. Jej schopnosť pripravovať jedlá, ktoré nielen že výborne chutia, ale aj vyvolávajú silné emócie a nezabudnuteľné spomienky, je neoceniteľná.

V tejto príručke sa oboznámime s niekoľkými receptami na babkine šišky, ktoré si môžete bez problémov pripraviť priamo doma a urobiť radosť sebe aj svojim blízkym. Pozrieme sa aj na rôzne variácie týchto šišiek, aby si každý našiel to svoje.

Advertisement

1) Tradičné babkine šišky

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 30 g droždia
  • 2 veľké vajcia
  • 80 g rozohriateho masla
  • 1 vanilkový cukor
  • Štipka soli
  • Olej na vyprážanie
  • Cukor na obalenie

Postup:

  1. Príprava kvásku: V malom hrnčeku zohrejeme mlieko a pridáme k nemu cukor a droždie. Necháme stáť asi 10 minút, kým kvások nezačne pracovať a nevytvorí bublinky.
  2. Cesto: Do veľkej nádoby preosejte múku. Pridajte štipku soli, vanilkový cukor a kvások. Potom pridajte vajcia a rozohriate maslo. Dôkladne spracujte cesto, aby bolo hladké a pružné, čo zaberie približne 10 minút.
  3. Kysnutie: Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým sa jeho objem nezväčší dvojnásobne.
  4. Tvarovanie šišiek: Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm. Pomocou pohára alebo formičky vykrajujte kolieska. Uprostred každého kolieska vytvorte dierku (môžete použiť malý pohár alebo svoj prst).
  5. Druhé kysnutie: Vykrojené šišky nechajte ešte 20-30 minút kysnúť.
  6. Vyprážanie: Na panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja. Keď je olej horúci, opatrne vkladajte šišky. Smažte z oboch strán do zlatista, čo trvá približne 2-3 minúty z každej strany.
  7. Servírovanie: Upečené šišky vyberte na papierovú utierku, aby sa z nich odsadil prebytočný olej. Ešte teplé ich obalte v cukre a podávajte ich s džemom alebo čokoládovou polevou.

Šišky s jablkovou náplňou-2

2) Šišky s jablkovou náplňou

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 30 g droždia
  • 2 veľké vajcia
  • 80 g rozohriateho masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 veľké jablko (následne nastrúhané)
  • Škorica podľa chuti
  • Štipka soli
  • Olej na vyprážanie
  • Cukor na obalenie

Postup:

  1. Príprava kvásku: V malom hrnčeku zohrejeme mlieko a pridáme k nemu cukor a droždie. Počkajte 10 minút, aby kvások mohol pracovať.
  2. Cesto: Do nádoby preosejte múku, pridajte soľ, vanilkový cukor a kvások. Následne pridajte vajcia a rozohriate maslo. Miešajte, až vznikne hladké cesto.
  3. Kysnutie: Cesto prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
  4. Príprava náplne: Medzitým si pripravte jablkovú náplň. Nastrúhané jablko zmiešajte s cukrom a škoricou.
  5. Tvarovanie šišiek: Cesto rozvaľkajte na hrúbku 1 cm. Vydlabte kolieska a do stredu každého umiestnite lyžicu jablkovej náplne.
  6. Druhé kysnutie: Po naplnení šišiek ich nechajte kysnúť 20 minút.
  7. Vyprážanie: Na panvici rozohrejte olej a smažte šišky do zlatista. Po vybratí ich obalte v cukre.

Donuty s vanilkovým krémom-3

3) Donuty s vanilkovým krémom

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 30 g droždia
  • 2 veľké vajcia
  • 80 g roztopeného masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 žĺtky
  • 40 g škrobu (napríklad z kukurice)
  • Štipka soli
  • Olej na fritovanie
  • Cukor na obalenie

Postup:

  1. Príprava kvásku: Zohrejte mlieko a vmiešajte cukor spolu s droždím. Počkajte, kým kvások začne pracovať.
  2. Cesto: Spojte múku, soľ, vanilkový cukor a pripravený kvások. Následne pridajte vajcia a roztopené maslo. Dobre vypracujte cesto a nechajte ho vykysnúť.
  3. Príprava krému: V hrnci zohrejte mlieko, smotanu a vanilkový cukor. V miske spojte žĺtky so škrobom a troškou mlieka. Po zohriatí mlieka postupne vmiešajte žĺtkovú zmes a varte na strednom ohni, kým sa nezhustí.
  4. Tvarovanie donutov: Po vykysnutí cesto vyvaľkajte a vykrajujte kolieska. Na každé koliesko položte lyžicu vanilkového krému a preložte ich napoly, čím vytvoríte polmesiac.
  5. Druhé kysnutie: Nechajte donuty ešte 20 minút kysnúť.
  6. Fritovanie: Smažte v horúcom oleji dozlatista a po vybratí ich obalujte v cukre.

Záver

Babkin recept na donuty je skvelým spôsobom, ako si oživiť sladké spomienky strávené s rodinou. Bez ohľadu na to, ktorú variantu zvolíte, určite obdaríte svojich blízkych a vytvoríte nové zážitky, ktoré pretrvajú aj v budúcnosti. Nezabúdajte, že najpodstatnejšia je láska a kreativita, ktorú vkladáte do každého receptu. Prajem vám veľa šťastia a príjemnú chuť!

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Add a comment Add a comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Previous Post
polievka z hlivy ustricovej na kyslo

Polievka z hlivy ústricovej na kyslo

Next Post
linecké koláčiky bez vajec

Linecké koláčiky bez vajec

Advertisement