Každá rodina má svoje obľúbené recepty, ktoré prežívajú generácie a sú spojené s krásnymi spomienkami. Medzi tieto nezabudnuteľné pokrmy patrí aj babkine šišky. Tieto lahodné a nadýchané sladké dobroty nám mnohí pamätajú z detstva, keď sme ich s napätím čakali, až sa vyprážajú na kuchynskom stole. Babkine šišky nie sú len obyčajným dezertom, sú symbolom rodinnej pohody a lásky, ktorá sa odovzdáva v kuchyni.
Babka, alebo stará mama, je často centrom našich rodinných stretnutí. Jej schopnosť vytvárať jedlá, ktoré nielen dobre chutia, ale aj zanechávajú hlboké emócie a spomienky, je nezaplatiteľná.
V tejto príručke si predstavíme niekoľko receptov na babkine šišky, ktoré si môžete pripraviť doma a potešiť tak seba i svojich blízkych. Budeme sa venovať aj rôznym variáciám týchto šišiek, takže si každý príde na svoje.
1) Tradičné babkine šišky
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g cukru
- 30 g droždia
- 2 veľké vajcia
- 80 g rozpusteného masla
- 1 vanilkový cukor
- Štipka soli
- Olej na vyprážanie
- Cukor na obalenie
Postup:
- Príprava kvásku: V malom hrnci zohrejeme mlieko a pridáme doň cukor a droždie. Necháme asi 10 minút stáť, kým začne kvások pracovať a vytvorí bublinky.
- Cesto: Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte štipku soli, vanilkový cukor a vypracovaný kvások. Následne pridajte vajcia a rozpustené maslo. Cesto dôkladne vypracujte, aby bolo hladké a elastické, čo môže trvať okolo 10 minút.
- Kysnutie: Cesto zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým sa objem nezväčší dvojnásobne.
- Tvarovanie šišiek: Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm. Pomocou pohára alebo formičky vykrajujte kolieska. V strede každého kolieska urobte dierku (môžete použiť malý pohár alebo prst).
- Druhé kysnutie: Vykrojené šišky nechajte ešte 20-30 minút kysnúť.
- Vyprážanie: Na panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja. Keď je olej horúci, opatrne vkladajte šišky. Smažte z oboch strán do zlatista, čo trvá približne 2-3 minúty z každej strany.
- Servírovanie: Upečené šišky vyberte na papierovú utierku, aby sa z nich odsadil prebytočný olej. Ešte teplé obalte v cukre a podávajte ich s džemom alebo čokoládovou polevou.
2) Šišky s jablkovou náplňou
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g cukru
- 30 g droždia
- 2 veľké vajcia
- 80 g rozpusteného masla
- 1 vanilkový cukor
- 1 veľké jablko (nastrúhané)
- Škorica podľa chuti
- Štipka soli
- Olej na vyprážanie
- Cukor na obalenie
Postup:
- Príprava kvásku: V malom hrnci zohrejeme mlieko a pridáme doň cukor a droždie. Počkajte 10 minút, kým kvások začne pracovať.
- Cesto: Do misy preosejte múku, pridajte soľ, vanilkový cukor a kvások. Potom pridajte vajcia a rozpustené maslo. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Kysnutie: Cesto zakryte a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu.
- Príprava náplne: Zatiaľ si pripravte jablkovú náplň. Nastrúhané jablko zmiešajte s cukrom a škoricou.
- Tvarovanie šišiek: Cesto rozvaľkajte na hrúbku 1 cm. Vydlabte kolieska a do stredu každého kolieska umiestnite lyžicu jablkovej náplne.
- Druhé kysnutie: Po naplnení šišiek ich nechajte kysnúť 20 minút.
- Vyprážanie: Na panvici rozohrejte olej a smažte šišky do zlatista. Po vybratí ich obalte v cukre.
3) Šišky s vanilkovým krémom
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g cukru
- 30 g droždia
- 2 veľké vajcia
- 80 g rozpusteného masla
- 1 vanilkový cukor
- 250 ml mlieka
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 žĺtky
- 40 g škrobu (napr. kukuričný)
- Štipka soli
- Olej na vyprážanie
- Cukor na obalenie
Postup:
- Príprava kvásku: Rozohrejte mlieko a pridajte cukor a droždie. Počkajte, kým kvások začne pracovať.
- Cesto: Zmiešajte múku, soľ, vanilkový cukor a kvások. Pridajte vajcia a rozpustené maslo. Vypracujte cesto a nechajte ho kysnúť.
- Príprava krému: V hrnci zohrejte mlieko so smotanou a vanilkovým cukrom. V miske zmiešajte žĺtky so škrobom a troškou mlieka. Keď mlieko zohreje, postupne pridávajte žĺtkovú zmes a varte na miernom ohni, kým nezhustne.
- Tvarovanie šišiek: Po vykysnutí cesto rozvaľkajte a vykrajujte kolieska. Na každé koliesko dajte lyžicu vanilkovej náplne a preložte ich napoly, aby ste vytvorili polmesiac.
- Druhé kysnutie: Nechajte šišky ešte 20 minút kysnúť.
- Vyprážanie: Smažte ich v horúcom oleji do zlatista a po vybratí obalujte v cukre.
Záver
Babkine šišky sú vynikajúcim spôsobom, ako si pripomenúť sladké chvíle strávené s rodinou. Bez ohľadu na to, akú variantu si vyberiete, určite potešíte svojich blízkych a vytvoríte nové spomienky, ktoré prežijú aj v budúcnosti. Nezabudnite, že najdôležitejšia je láska a kreativita, ktoré do každého receptu vkladáte. Prajem vám veľa šťastia a dobrú chuť!